29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

AF ÖRGÜTÜ: DARBE ZANLILARININ AKIBETİ BİLİNMİYOR

Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, gözaltına alınan darbe zanlılarının tutulduğu yerlerin bilinmediğini söyledi.

Af Örgütü: Darbe zanlılarının akıbeti bilinmiyor

03 Ağustos 2016 Çarşamba 15:13

Alman haber ajansı dpa'ya açıklamalar yapan Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan kişilerin durumunun belirsiz olduğunu iddia etti.

Gözaltındaki çok sayıda darbe zanlısının nerede olduğunun bilinmediğini ifade eden Gardner, zanlıların kapasite sorunları nedeniyle spor salonları veya kapalı çiftlik alanlarında kısmen insan onuruna aykırı koşullar altında tutulduğunu ifade etti. "Gözaltına alınanların aileleri ve avukatları ile iletişim kurabilmesi gerekiyor" diyen Gardner, kimin nerede olduğuna ilişkin kamuoyuna açık bir liste bulunmadığını da söyledi.

Hükümetin darbe girişiminden sonra OHAL ilan etme yetkisi bulunduğunu ifade eden Gardner, ancak bu süreçte insan hakları ihlalleri yaşandığına dair işaretler bulunduğunu kaydetti. Gardner, iktidarın daha fazla güç kazanmasının endişe verici olduğunu da savundu.

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gözaltına alınanların bazılarının dövülüp işkenceye maruz kaldığı yolunda ellerinde güvenilir kanıtlar bulunduğunu açıklamıştı. Polisin gözaltındaki bazı üst düzey askeri yetkililere cop ya da parmakla tecavüz ettiğini öne süren örgüt, bu iddiaları gözaltına alınanların avukatlarından aldıkları bilgilere dayandırmıştı.

Erdoğan: Bizde işkenceye sıfır toleranstır

Ankara ise Af Örgütü'nün iddialarını geri çevirdi. Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki darbe girişimi sonrası gözaltı uygulamaları kapsamında zanlılara işkence ve kötü muamele yapıldığı yönünde 'gerçek dışı, mesnetsiz' iddialara yer verildiği belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Uluslararası Af Örgütü, işkenceler yaptığımızdan bahsediliyor. Bizde işkenceye sıfır toleranstır. Arbede neticesinde olan olaylar kendisini savunma amaçlı olanlar olabilir. Marmaris'teki suikast için gelenler, kendi ülkesinin cumhurbaşkanlarını öldürmek için geldiler. Eğer 15 dakika geç gitmiş olsam belki de beni yakalayacaklar. İki korumamı şehit ettiler. Çalışma odamızı taradılar. Uluslararası Af Örgütü Londra'da oturup tespit yapıyor. Zerre kadar haysiyet varsa gelirsiniz buraları dolaşırsınız, gazilerimizi, Özel Harekat binasını TBMM'yi ziyaret edersiniz. Kim kime ne yapmışsınız o zaman görürsünüz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü: İnsan hakları ihlalleri korkunç

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty de Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt verdi. Örgütün basın açıklamasında, "Uluslararası Af Örgütü’nün sahada bulunan araştırma ekibinin belgelendirdiği insan hakları ihlalleri korkutucudur. İnsan hakları ihlalleri hakkındaki açıklamalarımız avukatlar, doktorlar, aile üyeleri ve gözaltı merkezindeki bir tanık ile yapılan ayrıntılı görüşmelere dayanmaktadır. Halihazırda Türkiye’de süregelen, yoğun baskıdan etkilenen insan sayısı bile başlıbaşına ürkütücüdür. İşkenceyle mücadele gibi, insan haklarında zorlukla elde edilmiş bazı kazanımların kaybolması trajik bir gelişme olacaktır" ifadeleri yer aldı. Örgüt, bağımsız gözlemcilerin gözaltında tutulan kişilerin bulundukları bütün mekanlara, yerlere erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA