28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

ACİLDE KAOS

Acilde KAOS

19 Eylül 2014 Cuma 16:06

Devlet hastanelerinin acil servislerinde ölümcül bir kaos ortamı var. Hastanelerde personel eksikliği nedeni ile hastalara acil uzmanları yerine farklı branşlardan doktorlar hizmet veriyor.

 

ÖLÜMCÜL KAOS

Vatandaşların sağlık konusunda en çok ihtiyaç duyduğu anlarda, hızlı ve bilinçli müdahale edilmesi gereken devlet hastanelerinin acil servislerinde ölümcül bir kaos yaşanıyor. Acil servislerde, doktor eksiklikleri nedeni ile hastaların hayatı riske atılıyor. Acil Servis'lerde acil uzmanlarının sağlık hizmeti vermesi gerekirken, hastalara diğer branşlardan uzman hekimler bakıyor. Devlet hastanelerinde acil uzmanı bulunmazken, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde yalnızca tek bir acil uzmanı bulunuyor.

 

EKSİKLİKLER YAŞANIYOR

Acil servislerin alt yapı bakımından da yetersiz olduğu, muayene odalarının acil vakalara müdahaleye uygun olmadığı bildirildi. Tıp-İş Başkanı Dr. Erol Şeherlioğlu, "göz, kulak burun boğaz ve diğer tüm branşlardan doktorlar, acil vakalara hizmet veriyor. 'Göz uzmanının' kalp krizini tanıması tabi ki beklenemez. Acil servislerde acil uzmanları görev yapmalıdır" dedi.

 

Rana SARRO

 

acil-servis1 - KopyaDevlet hastanelerinin acil servislerinde hastaların hayatı ciddi şekilde riske atılıyor. Acil uzmanlarının bulunması gereken hastane acil servislerinde, farklı branşlardan hekimlerin hizmet vermesinin büyük bir yanlış olduğu açıklandı.  Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde, uzman hekim eksikliğinin yanı sıra alt yapı yetersizliği olduğu da göze çarpıyor. Acil Servis'lerde acil uzmanlarının sağlık hizmeti vermesi gerekirken, hastalara diğer branşlardan uzman hekimler müdahale ediyor. Devlet hastanelerinde acil uzmanı bulunmazken, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde tek bir acil uzmanı bulunduğu öğrenildi. Acil servislerin alt yapı bakımından da yetersiz olduğu, muayene odalarının acil vakalara müdahaleye uygun olmadığı bildirildi.  Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tıp-İş Başkanı Dr. Erol Şeherlioğlu, acil kadrolarının yeterli olmadığına dikkati çekerek, ülkedeki devlet hastanelerinin en az 30 hekime ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Acil servislerin altyapısının düzenlenmesi, kadrolu hekim istihdamı yapılarak, hekim sayısının yeterli hale getirilmesi, hekimlerin özlük haklarının da verdikleri hizmete göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Erol Şeherlioğlu, devlet hastanelerinin acil servisleri ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

"HASTA HAYATI RİSKE GİRİYOR"

"Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde Acil Servis'in alt yapısı uygun değildir. Acilde 2 tane müdahale yeri var. Acil vakaya müdahale edilecek odalar uygun değildir. 2 küçük odada hastalara, duvara dayalı bir şekilde müdahale edilmeye çalışılıyor. Hem hasta hayatı riske giriyor, hem de hekimler çok zorlanıyor."

"HEKİMLER HASTA SAYISINA YETİŞEMİYOR"

"Öte yandan, Acil Servis'te hekim eksikliğiyle hizmet verilmeye çalışılıyor. Acil Servis'te bakılan hasta sayısı poliklinikleri yetişiyor. Poliklinikte günde 600 civarında hastaya 20 hekim bakarken, Acil Servis'te ise 5 civarı hekim 350 civarı hastaya bakıyor."

"GÖZ UZMANININ KALP KRİZİNİ TANIMASI BEKLENEMEZ"

Acil servislerde her branştan doktora nöbet tutturuluyor. Yeterli sayıda uzman olmadığı için de uygun branşta hekim bulmak zorlaşıyor. Bu nedenle Acil Servis'e her branştan hekim konuyor. Örneğin Çocuk doktoru büyük hastalara bakıyor. 'Göz' ve 'Kulak Burun Boğaz' uzmanları Acil servislerde hastalara müdahale ediyor. Tabi ki, 'göz uzmanının' kalp krizini tanıması beklenemez."

"ACİL'DE ACİL HEKİMLERİ OLMALI" 

"Dünya, Acil Servislere acil uzmanı yetiştiriyor. Acil servisin acil kadrosu acil hekimleridir. Sadece Lefkoşa'da, 1 'acil hekimi' vardır. O da nöbet gününde, acilde bulunuyor. Acil servislerin düzenlenmesi gerekir. 'Çocuk, cerrahi ve dahili' servislerin ayrılması gerekir. Bunun yapılabilmesi için de yeterli sayıda uzman alınması lazım."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA