25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

“ACİL KAN”A MESAİ ENGELİ

“Acil kan”a mesai engeli

02 Ağustos 2014 Cumartesi 13:22

Ülkede kan sıkıntısı var ama kan bankası “mesai” çalışıyor!

Kan özellikle acil durumlarda hayati bir öneme sahip, ancak Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki kan bankası “mesai” çalışıyor

Personel eksikliği yüzünden kapıları sadece mesai saatleri içerisinde açık olan Kan Bankası’nın bu durumu özellikle acil kan ihtiyacı olan vatandaşların sert eleştirisine neden oluyor

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, Kan Bankası’nda personel eksikliği olduğuna dikkati çekti ve mevcut 9 personel bulunduğunu belirtti. Kan alıcılar ile kan hazırlayıcıların farklı personel olması gerekirken, bu işi aynı hemşirelerin yaptığını belirten Varoğlu, “İçeride zaten kan yok. Bir de personel yetersizliği hem çalışanları hem de kan verecek vatandaşları sıkıntıya sokuyor” dedi.

Kan Bankası’nın saat 15.30’dan sonra kapanması ve kan alımının yapılamamasının yanlışlığına dikkati çeken Ahmet Varoğlu, personel eksikliği nedeniyle, mesai saatleri haricinde Kan Bankası’nın çalıştırılamadığını belirerek, “Hem insanları kan bağışı yapmaya çağırıyoruz, hem de kan bankası kapalı bulunuyor” dedi.

Rana SARRO

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne bağlı Kan Bankası’nda yaşanan personel eksikliği, kana ihtiyaç duyan hastalar ile yaralıların yaşama ve iyileşme şanslarını olumsuz yönde etkiliyor.

Kanı alan hemşirelerle kanı hazırlayanların farklı personel olması gerekirken, Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kan Bankası’nda bütün işlemleri hemşireler yapıyor. Böyle olunca da zaten sayıları yetersiz olan hemşireler de vatandaşlar gibi sıkıntı yaşıyor.

Vatandaşlara devamlı surette kan vermeleri çağrısında bulunulurken, Kan Bankası’ının personel eksikliği nedeniyle saat 15.30’dan sonra çalışmaması, sadece eksiklik değil, ciddiyetsizlik olarak da nitelendiriliyor.

Varoğlu: Kan Bankası’nda personel eksikliği

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, Kan Bankası’nda personel eksikliği olduğuna dikkati çekti ve mevcut 9 personel bulunduğunu belirtti.

Kan bankasındaki personel sayısının en az 2-3 kişi daha artırılması ve hemşire istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan Varoğlu, görevli hemşirelerin hem kan alma hem de kan hazırlama işini üstlenmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Kan alıcılar ile kan hazırlayıcıların farklı personel olması gerekirken, bu işi aynı hemşirelerin yaptığını belirten Varoğlu, “İçeride zaten kan yok. Bir de personel yetersizliği hem çalışanları hem de kan verecek vatandaşları sıkıntıya sokuyor” dedi.

Yalnız mesai saatlerinde çalışması yanlış

Öte yandan, kan vermek isteyen vatandaşlar, hafta içi her gün yalnızca mesai saatleri içerisinde Kan Bankası'na başvurabiliyor.

Kan Bankası’nın saat 15.30’dan sonra kapanması ve kan alımının yapılamamasının yanlışlığına dikkati çeken Ahmet Varoğlu, personel eksikliği nedeniyle, mesai saatleri haricinde Kan Bankası’nın çalıştırılamadığını belirerek, “Hem insanları kan bağışı yapmaya çağırıyoruz, hem de kan bankası kapalı bulunuyor” dedi.

“Acilen personel istihdamı gerekiyor”

Ahmet Varoğlu, günün her saatinde kan alınabilmesi için acilen personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini belirterek, “Kan Bankası’nın daha verimli hale nasıl sokulabileceği konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerekir” diye konuştu.

Kan Bankası tarafından alınan kanın maksimum 30 gün dayandığını da belirten Varoğlu, “Tabii biz hiç kan atmıyoruz çünkü sürekli ihtiyaç oluyor. Thalassaemialıların ise, 10-12 günden eski kan almaması gerekiyor” dedi.

Kan Bankası’nda, her zaman sınırlı miktarda kan bulunduğunu, kan aynı havuzda toplandığı için, acil kana ihtiyaç duyan bir vaka olduğunda, kan almayı bekleyen thalasamia hastalarının bazen kan bulamadığına dikkati çeken Varoğlu, bu nedenle vatandaşlara sürekli kan bağışları için çağrı yaptıklarını da belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA