23 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa29°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele29°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

“AB’NİN KARARI YENİ BİR İVME”

Avrupa Komisyonu aldığı tarihi karar ile Kıbrıs Türk Masası’nı AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğuna vermesi Dışişleri Bakanlığı tarafından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

“AB’nin kararı yeni bir ivme”

19 Şubat 2016 Cuma 09:41

Avrupa Komisyonu’nun AB Mali Yardım Programı’nın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin AB Müktesebatına hazırlanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan masayı Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Sekreteryası’na devretmesini değerlendiren Dışişleri Bakanlığı, “Beklentimiz söz konusu düzenlemenin Kıbrıs Türk tarafının gerekli hazırlıkları zamanlıca gerçekleştirmesine olanak tanıması suretiyle mevcut müzakere sürecine Avrupa Komisyonu tarafından verilen desteğe yeni bir ivme kazandırmasıdır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Masası’nın, Rum tarafının Ada’da kapsamlı bir çözüm olmadan Avrupa Birliği’ne girmesinden kaynaklanan mevcut durumda, bir çözüme kadar Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği ile olan ilişkisinin yürütülebilmesi amacıyla, özel bir idari düzenlemeyle, 2004 yılında Avrupa Komisyonu bünyesinde kurulduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Önceleri Genişlemeden Sorumlu Komiserliğe bağlı olan ve AB Mali Yardım Programı’nın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin AB Müktesebatına hazırlanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan masa, 2014 yılında Bölgesel Politikalardan Sorumlu Genel Müdürlüğe devredilmiştir. Avrupa Komisyonu dün (17 Şubat 2016) bir açıklama ile masanın Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Sekreteryası’na devredildiğini duyurmuştur. Yeni düzenlemede masa doğrudan Komisyon Başkanı ve Başkan Yardımcısı’na karşı sorumlu olacaktır.

Avrupa Komisyonu’nun kendi içerisinde yaptığı bu iç düzenleme ile karar alma sürecine etkinlik sağlamayı amaçladığı duyurulmaktadır. Kıbrıs konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varılması amacıyla yürütülmekte olan ve ciddi ilerlemelerin kaydedildiği müzakere sürecinde önemli bir aşamaya gelinmiştir. Müzakerelere paralel olarak anlaşmanın ilk gününde Kıbrıs Türk tarafının tüm kurumları ile AB mevzuatına hazır olması amacıyla oluşturulan Ad-hoc Komite çalışmalarını sürdürmektedir. Beklentimiz söz konusu düzenlemenin Kıbrıs Türk tarafının gerekli hazırlıkları zamanlıca gerçekleştirmesine olanak tanıması suretiyle mevcut müzakere sürecine Avrupa Komisyonu tarafından verilen desteğe yeni bir ivme kazandırmasıdır. Bu çerçevede, bu yeni iç düzenlemenin yaratacağı yeni unsurlar ve sonuçlarını yakından takip edeceğiz.

Kıbrıs Türk tarafı, BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu çerçevesinde, yerleşmiş BM parametreleri, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama temelinde müzakerelerin iki tarafın da üzerinde mutabık kalacağı bir anlaşmayla sonuçlandırılmasına ilişkin güçlü kararlılığını muhafaza etmektedir. Sürecin daha fazla zaman kaybedilmeden en kısa sürede neticelenmesi için üzerimize düşeni yapmakta olduğumuzu yinelemekte fayda görmekteyiz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA