19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ABD’NİN EN KANLI SİLAHLI EYLEMİNİN FAİLİ, POLİSİ ARAYIP IŞİD’E BAĞLILIK BİLDİRMİŞ

ABD’nin en kanlı silahlı eyleminin faili, polisi arayıp IŞİD’e bağlılık bildirmiş

13 Haziran 2016 Pazartesi 09:59

ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando şehrinde bir gay barda 50 kişiyi  öldüren Ömer Sıddık Metin’in saldırıdan önce polisi arayarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiği açıklandı. Saldırganı tanıyanlar, Metin’in eşcinsellere ve azınlıklara karşı nefret söylemi kullandığına dikkat çekti.

lke tarihinin en kanlı silahlı eylemi  olarak kayda geçen saldırıda en az 53 kişi de yaralandı. Saldırganın Afganistan kökenli Ömer S. Metin olduğu açıklanırken, bir FBI yetkilisi basın toplantısında eylemcinin ‘radikal İslam’a eğilimi’olduğunun bilindiği açıklamıştı. IŞİD, saldırıyı üstlendi ancak saldırganın ABD’nin terör listesinde bulunmadığı IŞİD açıklamasının öncesinde duyurulmuştu.

IŞİD’e bağlılık bildirmiş

Yine yetkililerce yapılan açıklamada Metin’in saldırıdan önce 911’i aradığı ve IŞİD’e bağlılık yemini ettiği kaydedildi. Pulse Club adl gay bar önünde çevreye ateş açan ve daha sonra kulübe girerek içeridekileri rehin alan Afgan asıllı 29 yaşındaki Metin’in özel bir güvenlik şirketinde çalıştığı belirtildi.

İşi nedeniyle silah satın alabildiği de kaydedilen Metin’in 2013 ve 2014’te FBI tarafından Suriye’de canlı bomba olan bir Amerikalıya ilişkin yorumları nedeniyle incelemeye alındığı ancak ‘terörist örgütler’le bir bağlantısının kurulamadığı öğrenildi. IŞİD her ne kadar saldırıyı üstlense de, eylemin bireysel olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

Azınlık gruplara nefret söylemi

Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Metin’in babasının, oğlunun bu tür bir saldırıyı neden gerçekleştirdiğini bilmediği, ancak oğlunun zaman zaman eşcinsellere karşı söylemleri olduğunu ve kısa süre önce Miami’de öpüşen bir gay çifti gördüğünde çok kızdığını söyledi.

Washington Post’a konuşan Ömer Metin’in eski eşi kendisinden iki yıl boyunca sürekli şiddet gördüğü için boşandığını ve onun‘güvenilir’ biri olmadığını söyledi.

New York Times’da yer alan habere göre ise  eski çalışma arkadaşı Daniel Gilroy, Metin’in zaman zaman insanları öldürmekten bahsettiğini ve eşcinseller, siyahlar, kadınlar ve Yahudilere karşı nefret söylemi içeren ifadeler kullandığını anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA