AB'DEN İMAMOĞLU TEPKİSİ: HAKAN FİDAN'LA GÖRÜŞME İPTAL
Kos, bu kararı protesto amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı. Kos, Türkiye’den yüksek demokratik standartlara uymasını beklediklerini belirtti.

02 Nisan 2025 Çarşamba 10:22
Avrupa Parlamentosu’nda Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili düzenlenen oturumda, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, bu kararı protesto amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı. Kos, Türkiye’den yüksek demokratik standartlara uymasını beklediklerini belirtti.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin düzenlenen genel kurul oturumunda Türkiye’deki demokratik işleyişe dair eleştiriler öne çıktı. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, İmamoğlu'nun tutuklanmasını ve görevden alınmasını protesto etmek amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Ankara’da yapacağı resmi temasları iptal ettiğini duyurdu.
"DEMOKRATİK STANDARTLARA UYUM BEKLİYORUZ"
DW Türkçe'de yer alan habere göre Strasbourg’daki oturumda konuşan Kos, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olarak yüksek demokratik standartlara uyması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlandığı bir dönemde tutuklanmasının ciddi soru işaretleri doğurduğunu belirten Kos, barışçıl protestolara müdahale edilmemesi için Ankara’ya çağrıda bulundu.
Türkiye’nin NATO üyesi ve dış politikada önemli bir aktör olduğunu ifade eden Kos, AB ile Türkiye arasında iş birliği alanlarının korunmasının her iki tarafın da yararına olduğunu söyledi.
AP RAPORTÖRÜNDEN SERT ELEŞTİRİ
Oturumda söz alan Hristiyan Demokrat Grup üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Emmanouil Kefalogiannis, 14-15 Nisan’da yapılması planlanan KPK toplantısını iptal ettiklerini açıkladı. AP Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ise Türkiye’nin AB değerlerinden uzaklaştığını savundu. Amor, Avrupa Komisyonu’na Diplomasi Forumu’na katılmama kararı için teşekkür etti.
Aşırı sağ eğilimli Avrupa Vatanseverleri grubundan Susanna Ceccardi, Türkiye’ye yönelik protestoyu desteklemekle birlikte Fransa’da Marine Le Pen’e yönelik yaptırımların AP gündeminde yer almamasını çifte standart olarak eleştirdi. Renew Europe grubundan Hollandalı vekil Malik Azmani ve Yeşiller'den Sloven parlamenter Vladimir Prebilic de Türkiye’ye net mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.
İKİNCİ KEZ TÜRKİYE OTURUMU DÜZENLENDİ
Bu, Türkiye hakkında iki ay içinde yapılan ikinci AP oturumu oldu. Parlamento, 13 Şubat 2025’te “Türkiye’de Görevlerinden Alınmış ve Tutuklanmış Belediye Başkanları” başlıklı karar tasarısını kabul etmişti. Kararda, demokratik yollardan seçilmiş belediye başkanlarının keyfi biçimde tutuklanıp görevden alınması kınanmış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da benzer hukuki ve siyasi sorunlarla yüzleşmekte olduğuna dikkat çekilmişti.
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ise geçtiğimiz hafta kabul ettiği bildiride, Türkiye’de muhalefet partilerinden seçilen yerel yöneticilere yönelik davaların ve tutuklamaların sonlandırılması çağrısını yineledi. Ayrıca İmamoğlu dahil tutuklu yerel temsilcilerin serbest bırakılması ve tutuklamalarda açık delil zorunluluğuna dikkat çekildi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve İnsan Hakları Komiserliği de benzer açıklamalar yaparken, bu kurumların kararlarının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.
Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik sınırlı tepkisinin arka planında ise Ukrayna’dan Suriye’ye, İran’dan Güney Kafkasya’ya uzanan bölgesel krizler ve düzensiz göçle mücadele gibi çok boyutlu stratejik dosyaların etkili olduğu ifade ediliyor. Donald Trump yönetimindeki ABD ile yürütülen dış politika süreçleri de AB'nin Türkiye’yi karşı cepheye itmeme politikasını güçlendiren unsurlar arasında gösteriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya okul sporları... Kıbrıs Cumhuriyeti 1., Türkiye 2. geldiDünya okul sporları... Kıbrıs Cumhuriyeti 1., Türkiye 2. geldi17 Nisan 2025 Perşembe 09:15SPOR
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?17 Nisan 2025 Perşembe 09:13PARA BORSA
Seçime doğru anketler yayınlanmaya başladı.... Kim önde?Seçime doğru anketler yayınlanmaya başladı.... Kim önde?17 Nisan 2025 Perşembe 08:56KIBRIS
Hava sabah yer yer sisli, hafta boyunca genellikle açık ve parçalı bulutluHava sabah yer yer sisli, hafta boyunca genellikle açık ve parçalı bulutlu17 Nisan 2025 Perşembe 07:53KIBRIS
Gönyeli ve İskele’de elektrik kesintileri gerçekleşecekGönyeli ve İskele’de elektrik kesintileri gerçekleşecek17 Nisan 2025 Perşembe 07:52KIBRIS
Bakanlar Kurulu, 206 yabancı uyruklu kişiye taşınmaz mal satın alma izni verdiBakanlar Kurulu, 206 yabancı uyruklu kişiye taşınmaz mal satın alma izni verdi17 Nisan 2025 Perşembe 07:51KIBRIS
ARUCAD, Dünya Sanat Günü'nde Girne Ramadan Cemil Meydanı'ndaydıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), 15 Nisan Dünya Sanat Günü'ne özel olarak Girne Ramadan Cemil Meydanı'nda anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.16 Nisan 2025 Çarşamba 17:32ARUCAD
Gavcar Mantarından Ayrelliye Kıbrıs Otlarıyla Sürdürülebilir SofralarKıbrıs’ın zengin florasında doğal olarak yetişen yenilebilir otlar, tarihsel, kültürel ve besleyici değerleriyle 3. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi Habitat Cyprus 2025’te öne çıktı.16 Nisan 2025 Çarşamba 17:28YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
AYM'nin Can Atalay kararı TBMM'de okundu, kriz çıktıAKP'den "Gülizar Biçer Karaca, Meclis Başkanvekilliği görevinden alınsın" talebi16 Nisan 2025 Çarşamba 17:26TÜRKİYE
Erhürman: Hiç kimsenin haddini aşarak bu halka hakaret etmesine izin vermeyiz“Diyalog ve diplomasi her zaman iyidir”16 Nisan 2025 Çarşamba 17:18KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs