ABD’DEN TÜRKİYE’YE ‘RUSYA’YA YAPTIRIM’ BASKISI ARTIYOR
Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya birçok yaptırımı hayata geçiren ABD’nin bu konuda Türkiye’ye baskıyı artırdığı yönünde yeni bir haber, ABD’nin önde gelen yayın organlarından Wall Street Journal gazetesinde yayınlandı.

27 Ocak 2023 Cuma 11:35
ABD yönetiminin Türkiye'ye, ABD yapımı Rus yolcu uçaklarına Türkiye'deki havalimanlarında hizmet ve teknik destek verilmemesi konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.
ABD'nin önde gelen yayın organlarından Wall Street Journal gazetesi, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberde, ABD'nin Rusya ve Belarus'tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlanması halinde, Türkiye'ye yaptırım uyarısında bulunduğunu yazdı. Havacılık istatistiklerine de yer verilen habere göre, 1 Ekim 2022'den bugüne kadar Rus ve Belarus hava yollarına ait Boeing uçakları Türkiye'ye 2 bin 100'den fazla uçuş gerçekleştirdi.
ABD yönetimi Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'nın ABD yapımı ticari uçakları kullanmasına yasak getiren ihracat kontrolü uygulamaya başlamıştı. Söz konusu ihracat kontrolü kapsamında, ABD'de üretilen ya da yüzde 25'ten fazla parçası ABD üretimi olan ticari uçakların Rusya ve Belarus'a uçmasını yasaklıyor.
ABD’Lİ BAKAN YARDIMCISI TÜRKİYE’YE GELDİ
Üst düzey ABD'li yetkililerin geçen ay, bu yaptırımı delen Türk şahıs veya kurumların para ve hapis cezası ya da ihracat imtiyazının kaybedilmesi gibi uygulamalarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunduğu belirtildi. Wall Street Journal'ın haberinde, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman Kendler'ın geçen ay Türkiye'ye yaptığı ziyarette Türk yetkililere bu mesajı ilettiği bildirildi.
ABD yönetimine bağlı Amerika'nın Sesi haber sitesi ise, ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bir sözcünün Türkiye ile ilgili ayrıntı vermeden İhracat Uygulama Ofisi'nin havacılık şirketlerine bir uyarı gönderdiğini vurguladığını aktardı. Açıklamada, “Bu adım ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Kendler'ın ziyareti gibi devam eden görüşmeler, uyguladığımız denetimin anlaşılması, ortaklığın ve yükümlülüklere uyulmasının teşvik edilmesi ve bilgi paylaşımının sağlanmasına yönelik ABD'nin çabaları açısından önem taşımaktadır” denildi.
‘TEKNİK OLARAK ÇALINTI UÇAKLAR’
ABD ve AB ülkelerinin yaptırım kararlarına rağmen Rus havayolu şirketleri, Amerikan Boeing uçaklarıyla sefer düzenlemeye devam ediyor. Bu uçuşlar arasında Moskova'dan İstanbul, Antalya ve İzmir'e yapılan tarifeli seferler de bulunuyor.
Haberde, yaptırımların başlamasıyla birlikte özellikle Türkiye'ye ve Türkiye'den uçan uçakların kuyruk numaralarının değiştirildiği iddiası da dikkat çekti. Gazeteye konuşan uzmanlar, İrlandalı bir şirketten kiralanan bu uçakların teknik olarak şu anda çalıntı durumda olduklarını savundu.
Wall Street Journal, Ukrayna işgalinin başından beri milyonlarca Rus vatandaşının Türkiye'ye seyahat ettiğine dikkat çekti. Haberde, Türkiye'ye yönelik yaptırım uyarısının ABD ve müttefiklerinin Rusya'yı uzun vadede yalnızlaştırma hedefinin başarısı açısından önemli bir sınav olduğu yorumu yapıldı.
Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmadan rahatsız olan Batılı ülkelerin Ankara’ya yaptırım konusunda uyarılarda bulunduğu haberleri daha önce de gündem olmuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DAÜ’den Basında Yer Alan İddialara Sert Tepki: “İtibarımıza Saldırı, Yasal Yollara Başvuracağız”Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 16 Temmuz 2025 tarihinde bazı basın organlarında yer alan “DAÜ’de Endişeler Artıyor!” başlıklı haberin ardından kamuoyuna bir açıklama yaptı.18 Temmuz 2025 Cuma 17:13DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Haftalık Gıda Denetim sonuçları açıklandıHaftalık gıda denetimlerinde ithal ve yerli ürünlerin hiçbirinde limit üstü bitki koruma ürünü içeren numuneye rastlanmadı.18 Temmuz 2025 Cuma 17:12KIBRIS
Üstel: Halkımızı çağdaş bir binayla yıl sonuna kadar buluşturacağızBaşbakan Ünal Üstel, temeli bugün atılan İskele Kaza Tapu Amirliği Yeni Hizmet Binası’nın bu yıl sonuna tamamlanacağını ve halkın çağdaş bir binayla buluşacağını belirtti.18 Temmuz 2025 Cuma 17:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta rakamlar korkunç!Güney Kıbrıs’ta son 3 yılda 900 çocuğun cinsel şiddet ve istismara maruz kaldığı haber verildi.18 Temmuz 2025 Cuma 17:06GÜNEY KIBRIS
Azerbaycan Hedef Group'tan DAÜ çıkarması...Azerbaycan’ın önde gelen eğitim kurumlarından Hedef Group’tan bir heyet, Kurucu Başkanları Doç. Dr. Şamil Sadık önderliğinde Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne (DAÜ) bir ziyaret gerçekleştirdi.18 Temmuz 2025 Cuma 15:15DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Boğazköy’de yasaklı madde tasarrufu… Sekiz tutukluLefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Boğazköy’de dün yapılan operasyonlarda kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu suçundan toplam sekiz kişi tutuklandı.18 Temmuz 2025 Cuma 14:53KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar: Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı TÜRK-AY’a gözlemci üyelik önemli bir kazanımCumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Yüksek Mahkemesi’nin Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de imzalanan deklarasyon ile Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı’na (TÜRK-AY) gözlemci üye olarak katılmasının ülke açısından büyük bir kazanım olduğunu belirtti.18 Temmuz 2025 Cuma 14:44KIBRIS
Lefkoşa ve Gazimağusa'da kaza: 2 TutukluLefkoşa ve Gazimağusa'da meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi tutuklandı.18 Temmuz 2025 Cuma 14:29KIBRIS
Gümrüksüz 2 bin 298 kilo limon ve 146 kilo salatalık ele geçirildiPolis ekipleri, gümrüğe beyan edilmemiş 2 bin 298 kilo limon ve 146 kilo salatalık ele geçirdi.18 Temmuz 2025 Cuma 14:17KIBRIS
Mehmetçik’te ruhsatsız silah ve tarihi eser ele geçirildi…2 kişi tutuklandıİskele Polis Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Özel Şube (C.Ö.Ş.) ekipleri tarafından Mehmetçik’te bir ikametgâhta gerçekleştirilen aramada, ruhsatsız av tüfeği ile Orta Çağ dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi eser ele geçirildi.18 Temmuz 2025 Cuma 14:05KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs