28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

ABD'DEN GÜNEY KORE VE JAPONYA'YA GÜVENCE

ABD Başkanı Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park ve Japonya Başbakanı Abe'yi telefonla arayarak, her iki ülkenin güvenliği konusunda güvence verdi

ABD'den Güney Kore ve Japonya'ya güvence

07 Ocak 2016 Perşembe 09:45

ABD Başkanı Obama, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile telefonda ayrı ayrı görüşerek, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığı iddiasına karşı her iki ülkenin güvenliği konusunda kendilerine teminat verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Obama, önce Güney Kore Cumhurbaşkanı Park daha sonra Japonya Başbakanı Abe ile telefonda görüştü. Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığı iddiasına karşı Obama, görüştüğü her iki lidere de "ABD'nin bu iki ülkenin güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını" bir kez daha teyit etti.

Açıklamada, "Kuzey Kore'nin sorumsuz davranışına karşı birleşmiş ve güçlü bir uluslararası cevap verilmesi için beraber çalışılması noktasında mutabık kalındığı" ifade edildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Japon mevkidaşı Fumio Kishida ile telefon görüşmesi yaparak, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi sonrasında ABD'nin Japonya'nın güvenliğine olan bağlılığını bir kez daha belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde, hem ABD ile Japonya arasındaki ikili hem de Güney Kore'nin de dahil olduğu üçlü koordinasyonun bölgedeki gidişat açısından önemine dikkat çekildiği kaydedildi.

KUZEY KORE "DENEME BAŞARILI" DEMİŞTİ

Kuzey Kore dün hidrojen bombası denemesinin yerel saatle 10.00'da düzenlendiğini ve başarılı olduğunu açıklamıştı. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti. Kuzey Kore, en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu. Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasını ortaya atmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA