ABD VE TÜRKİYE'DEN SURİYE'DE ORTAK GÖREV GÜCÜ
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü kurulduğunu açıkladı.

07 Şubat 2019 Perşembe 15:05
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü kurulduğunu açıkladı.
Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD'nin kurduğu ortak görev gücünün sadece ABD'nin çekilme sürecine odaklanacağını ve karşılıklı teklifleri değerlendirerek sürecin sorunsuz ve koordineli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacağını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, başta DEAŞ Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı olmak üzere ABD başkenti Washington'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile ABD'nin Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Suriye'de söz konusu olan güvenlik kaygılarına yönelik ortak çalışmalar yaptığını aktaran Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu bildirdi.
Münbiç yol haritasında da gecikmelerin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Münbiç yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma olduğunu gördüklerini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, YPG/PKK'nın halen Münbiç'in içinde olduğunu ve örgütün Münbiç'ten çekilmesi gerektiğini belirterek, ABD'nin bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG'lileri bir tuttuğuna dikkati çekti.
Suriye'nin kuzeydoğusuna kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye'nin buna karşı çıkacağını söyledi.
Türkiye'nin kaygılarına hitap eden bir güvenli bölgenin Türkiye tarafından da destekleneceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, güvenli bölge fikrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait olduğunu ancak daha önce eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin buna yanaşmadığını kaydetti.
ORTAK GÖREV GÜCÜ
Çavuşoğlu bu toplantılarda, Türk-Amerikan ilişkilerinin yanı sıra ABD'nin Suriye'den çekilmesi ve Venezuela'daki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlığındaki Türk heyetinin dün ABD'ye geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, "ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini yakından takip etmek üzere bir görev gücü kuruldu. Bunu telefonda (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo'ya bizzat teklif etmiştim o da bu teklifi olumlu buldu ve bu görev gücü sadece ABD'nin çekilme sürecine odaklanacak ve sık sık bir araya gelerek karşılıklı teklifleri değerlendirecek, yeni bilgilerle gelecek ve bu sürecin sorunsuz bir şekilde, koordineli bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmayı da devreye sokmuş olduk. " dedi.
ABD'YE VENEZUELA KONUSUNDA DESTEK VEREN ÜLKELER HARİTASINDA SKANDAL
ABD Dışişleri Bakanı Pompoe'nun Venezuela konusunda ABD'ye destek veren ülkeleri gösteren dünya haritasında Türkiye'nin ikiye bölündüğüne ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, öğle yemeğine Pompeo ile yan yana oturduklarını ve bu konu dahil birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Çavuşoğlu, "Bahsettiğiniz o haritada sadece Türkiye ile ilgili değil başka ülkelerle ilgili de çok ciddi hatalar yapılmış. Dışişleri Bakanlığı bize yazılı bir şekilde geri dönerek o haritadaki diğer ülkelerle ilgili hataları bildirmişler. Tabii ki biz bu haritayı görünce tepki gösterdik arkadaşlarımız hemen devreye girdiler." diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu ayrıca haritadaki hatayı "teknik ama vahim bir hata" olarak niteledi.
"ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ CİDDİ BİR HATAYDI"
Bugün Orta Doğu bölgesinde söz konusu olan durumun ABD'nin Irak'tan plansız bir şekilde çekilmesinden kaynaklandığın anlatan Çavuşoğlu "ABD'nin Irak'tan çekilmesi bize göre ciddi bir hataydı." dedi.
ABD Irak'tan çekilirken ülkeyi Nuri el Maliki'ye devredilmesi, Maliki'nin ise ülkede birçok kesimi dışlaması ile ülkede kaos oluştuğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu kaostan faydalanan birkaç bin DEAŞ militanının kısa sürede Irak'ın topraklarının yüzde 40'ını ele geçirdiğini belirtti.
Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"İşte şimdi ABD (Suriye'den) çekilirken burada böyle bir vakumun, bir boşluğun oluşmaması gerekiyor ve bu boşluğun da teröristlerce veya rejim yanlılarının doldurmaması gerekiyor. Geçmişte Irak'ta ve diğer yerlerde yapılan hataları tekrarlamadan planlı bir şekilde koordineli bir şekilde bu adımların atılması gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sahte resmi belge düzenleyen kişi trafik kontrolünde yakalandıLefkoşa’da sahte resmi belge düzenleyerek, başkasının kimliğine bürünen bir kişi trafik kontrolünde tespit edilerek, tutuklandı.01 Ağustos 2025 Cuma 17:45KIBRIS
Girne Güzelyurt yolunda kaza, bir kişi yaralandıGirne Güzelyurt ana yolunda iki araç çarpıştı,1 kişi yaralandı.01 Ağustos 2025 Cuma 17:45KIBRIS
Çalıştığı iş yerinden para çalan kişi tutuklandıHaspolat’ta çalıştığı iş yerinden para çalan kişi tutuklandı.01 Ağustos 2025 Cuma 17:44KIBRIS
Tufan Erhürman: Erdinç Gündüz Kıbrıs Türk kültürünün çok önemli bir değeriydiCTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hayatını kaybeden Erdinç Gündüz için yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türk müziği, Kıbrıs Türk kültürü çok önemli bir değerini, sevgili Erdinç Gündüz’ü yitirdi. Hep yüreklerimizde olacaksın Erdinç Abi” ifadelerini kullandı.01 Ağustos 2025 Cuma 17:43KIBRIS
Hava iç kesimlerde 35-38, sahillerde 31-34 derece dolaylarında olacakHava sıcaklığı iç kesimlerde 38, sahillerde 34 derece dolaylarında olacak; rüzgar zaman zaman kuvvetli esecek.01 Ağustos 2025 Cuma 17:38HAVA DURUMU
Dua Lipa Kosova vatandaşlığı aldıDünyaca ünlü şarkıcı Dua Lipa’ya, memleketiyle kurduğu güçlü bağa bir vefa niteliğinde, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani tarafından Kosova vatandaşlığı verildi.01 Ağustos 2025 Cuma 16:39AVRUPA
"Kıbrıslı Rumların tutuklu yargılanmaları orantısız ve ağır"Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, İskele Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan Kıbrıslı Rum çiftin tutuklu yargılanmasına karar verilmesini “orantısız ve ağır” olarak nitelendirdi.01 Ağustos 2025 Cuma 15:53KIBRIS
DAÜ-SEN’den siyasi partilere ziyaretDAÜ-SEN Yürütme Kurulu’ndan bir ekip, 3 muhalefet partisini ziyaret ederek, yükseköğretimdeki genel durumu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sürdürebilir mali yapısı açısından gelinen aşamayı değerlendiren raporunu sundu.01 Ağustos 2025 Cuma 15:46KIBRIS
Görevden alma ve atamalar devam ediyor1 Ağustos itibarıyla, Üst Kademe Yöneticileri Yasası uyarınca bazı kişiler görevden alınırken, bazı atamalar da yapıldı. Atanmış kişilerden bazılarının da görev yerleri değiştirildi.01 Ağustos 2025 Cuma 15:44KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta ‘sahte evlilik çetesi’ mensuplarına 4 yıl hapis cezasıGüney Kıbrıs’ta sahte evlilikler düzenleyen ve 2024 yılının ocak ayında gerçekleştirilen bir operasyonda ortaya çıkarılan uluslararası sahte evlilik çetesinin 4 mensubuna 4 yıl hapis cezası verildi.01 Ağustos 2025 Cuma 15:40GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs