ABD VE RUSYA’DAN ORTAK AÇIKLAMA
ABD ve Rusya, Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasına olan bağlılıkları ile anlaşmanın ülke çapında uygulanabilmesi için çabalarını yoğunlaştıracaklarını teyit etti...

09 Mayıs 2016 Pazartesi 20:09
ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları olarak ABD ve Rusya tarafından yapılan ortak açıklamayı duyurdu.
Açıklamada, ortak çabalar sonucu Doğu Guta ve Lazkiye’de şiddet olaylarının azaldığı belirtilerek, buna karşın özellikle son dönemde bazı bölgelerde kuşatma altındaki yerlere insani yardımların ulaştırılmasında sorunların devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, “Sonuç olarak, Suriye’de çatışmaların durdurulmasına ve bunun ülke çapında uygulanması için çabaları yoğunlaştıracağımıza olan bağlılığımızı teyit etmeye karar verdik. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca ihtiyaç duyan herkese insani yardımların gönderilmesi için çabaları artırmak niyetindeyiz.” denildi.
5 MADDELİK ÖNLEMLER
ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca çatışmaların durdurulması anlaşmasının güçlendirilmesi için 5 madde şeklinde sıralanan önlemlerin alınması kararına varıldığı bildirildi.
Buna göre, özellikle Halep, Doğu Guta ve Lazkiye’de sahadaki komutanlara anlaşmanın önemi bir kez daha vurgulandı. ABD ve Rusya, taraflara anlaşmaya uymaları konusunda baskı uygulamak için etkilerini kullandığını belirtti.
İki ülke, sivillere, sivil altyapıya ve hastanelere saldırıların durdurulmasını istedi. Daha önce bu tür saldırıların yapıldığı yerlerde ortak bir değerlendirme yapılarak bunun Uluslararası Suriye Destek Grubu Ateşkes Görev Gücü üyeleri ve BM Güvenlik Konseyi ile paylaşılacağı ifade edildi.
Rusya’nın sivil yerleşimlerin ya da çatışmaların durdurulmasına taraf olan grupların bulunduğu yerlerin üzerinde hava operasyonlarını en aza indirmesi için rejim ile çalışacağı kaydedildi.
ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2253 sayılı kararı gereği tüm devletlerin DAEŞ, El Nusra gibi terör örgütlerine malzeme ve mali destek yapılmasının önlenmesi, ayrıca sınırlardan terörist geçişlerinin engellenmesi çağrısında bulundu. ABD’nin bu amaçla bölgesel müttefiklerine desteğini artıracağı bildirildi.
Çatışmaların durdurulmasının etkinliğini sürdürmek için ABD ve Rusya, DAEŞ ile El Nusra örgütlerinin sergilediği tehditlere karşı ortak bir anlayış geliştirilmesi için çabalar yürütme konusunda kararlı olduğu ifade edildi.
İNSANİ YARDIMLAR
Bu 5 madde dışında “İnsani Yardımların Sağlanması” başlığı altında, hayati önem taşıyan malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığı, yardım görevlilerinin kuşatma altındaki bazı bölgelerde engellendiği belirtilerek, ABD ve Rusya’nın taraflara özellikle Duma, Doğu Harasta, Madaya, Yermuk, Muadhimiye, Deraya gibi birçok yerde karadan yardımların ulaştırılması konusunda baskı yapacağı, Deyr Ez-Zor’a havadan yardımın devam edeceği ifade edildi.
SİYASİ ÇÖZÜMDE KARARLILIK
İki ülkenin ortak açıklamasında son olarak “Suriye’de Siyasi Çözümün Desteklenmesi” başlığı altında ifadeler yer aldı.
Bu bölümde, “ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca Cenevre’deki BM gözetiminde yapılan Suriye müzakereleri yoluyla Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması için çabalarını katlamaya kararlıdır” ifadesi kullanıldı.
İki ülkenin de görüşmelerin devam etmesi gerektiğinde hemfikir olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası camiaya da siyasi çözümü desteklemesi çağrısı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Levent ilk maçını kaybetti: 65-62Türkiye U 16 Şampiyonası’nda D Grubu’nda mücadele eden Levent kızları ilk maçında Mersin Gençler Birliği’ne 65-62 mağlup oldu.06 Mayıs 2025 Salı 08:53BASKETBOL
Dikkat 5 saatlik elektrik kesintisiBazı bölgelerde bugün 5 saatlik elektrik kesintisi yapılacak.06 Mayıs 2025 Salı 08:48KIBRIS
Hava sıcaklığı artıyorHava sıcaklığı artarak, 35 dereceye kadar yükselecek.06 Mayıs 2025 Salı 08:47HAVA DURUMU
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?06 Mayıs 2025 Salı 08:46PARA BORSA
Arıklı: Limanları özelleştirme için ortaklarımızı gaza getirmeye çalıştım; olmadıBayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, BRT Canlı Yayını’nda konuştu.06 Mayıs 2025 Salı 08:45KIBRIS
İskele'deki Şüpheli Ölümde Cinayet İhtimali GündemdeAykan Evinde Ölü Bulunmuştu05 Mayıs 2025 Pazartesi 17:59İSKELE
Nazlı: “Ali Kişmir’i yargılayanlar, Ayşemden Akın’ı korumuyor; bugün üçüncü kez 7/24 koruma için başvuracağız”“Bugün üçüncü kez resmî başvuru yapıyoruz. Ayşemden Akın’ın başına bir şey gelirse, sorumlusu polistir.”05 Mayıs 2025 Pazartesi 17:55KIBRIS
İsrail, Gazze'ye askeri operasyonunu genişletiyor: Planla ilgili neler biliniyor?İsrail güvenlik kabinesi, Gazze'ye yönelik askeri saldırıların genişletilmesi planını onayladı. Planın Gazze'nin topyekün işgalini içerdiği öne sürülüyor.05 Mayıs 2025 Pazartesi 17:50ORTADOĞU
Yakın Doğu Üniversitesi’nden TEKNOFEST’te Çifte Şampiyonluk!Yakın Doğu Üniversitesi, TEKNOFEST’te Araştırma Proje Yarışması Tarım Kategorisi’nde Heavy Metal Takımı ile birinci olurken; Çevre ve Enerji Kategorisinde ise EcOceanX takımı ile Araştırma Proje Yarışması Prestij Ödülü’nün sahibi oldu.05 Mayıs 2025 Pazartesi 17:43YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Nisan ayı hayat pahalılığı yüzde 4,06En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal veya hizmet ise; yüzde 67.26 ile Salatalık, yüzde 43.88 ile Semizotu ve yüzde 40.21 ile Çilek oldu.05 Mayıs 2025 Pazartesi 16:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs