28 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa23°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele23°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

ABD: GÜLEN HAREKETİNİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMÜYORUZ

Gülen Cemaati'nin "Fethullahçı Terör Örgütü" olarak ilan edilmesi için Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararı almasının ardından ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, "Gülen hareketini terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklaması yaptı.

ABD: Gülen hareketini terör örgütü olarak görmüyoruz

02 Haziran 2016 Perşembe 09:52

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kirby, bir gazetecinin "Türkiye resmi olarak Gülen hareketini terör örgütü ilan etti. Bu topluluğun lideri burada, ABD'de yaşıyor. Bu harekete karşı ABD'nin duruşu nedir, destekliyor musunuz? Terör örgütü olarak görüyor musunuz?" sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin Gülen hareketini terör örgütü olarak görmediğini belirtti. 

Kirby, "Gülen hareketi, yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmamıştır. Bu konudaki haberleri gördük, konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için, bu kararı alan Türk hükümetine sormanız gerek" diye konuştu.

"Bir değil iki terör örgütüne destek vermekle suçlanıyorsunuz..."

Kirby, "Türkiye'nin sizi bir değil, iki terör örgütüne destek vermekle suçlamasından endişe duyuyor musunuz?" sorusuna "Türkiye'nin bu konuda nasıl tavır takınacağı Türk yetkililere kalmış. Biz onları terör örgütü olarak görmüyoruz" karşılığını verdi.

Kirby, "Fethullah Gülen için resmi bir iade talebi oldu mu sorusuna verdiği yanıtta da, "Bildiğiniz gibi biz iade konularına ilişkin açıklamalarda bulunmayız, bunu yapmayız" diye konuştu.

MGK 'terör örgütü' demişti

26 Mayıs'ta yapılan son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Gülen Cemaati hakkında "terör örgütü" tanımı kullanılmış, toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada da, "Milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirler görüşülmüştür" ifadesi kullanımıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, toplantıda bu yönde bir karar alındığını şu sözlerle ifade etmişti:

"Yeni bir karar daha aldık, legal görünüm altındaki illegal terör örgütü dedik. Fethullahçı Terör Örgütü olarak tavsiye kararı aldık, Hükümete gönderdik ve Bakanlar kurulu kararını bekliyoruz. Bunların terör örgütü olarak tescilini gerçekleştireceğiz. Bunlar PYD, PKK neyse aynı kategoride yargılanacaklar."

Al Jazeera

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA