ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'INDAN "KIBRIS'TA ÇÖZÜM OLUR" YORUMU
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “adada üçüncü devletlerin askeri varlığı veya garantörlük/müdahale haklarında haksız yere ısrar edildiği” iddiasında bulundu.

01 Ekim 2016 Cumartesi 14:52
Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” bağımsızlık günü olarak kutlanan 1 Ekim sebebiyle yayınladığı mesajında, Kıbrıs sorununa değindiğini belirttiler.
Habere göre Anastasiadis mesajında,“Üzerinde çalışılan çözümün 1960’tan sonra yaşanan dramatik olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceğini” belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kıbrıs Türk toplumu artık kendi yasal federal eyaletine sahip olacak. Bu eyalet, kendi dinamizmini geliştirmesi imkanını verecek Federal Anayasa tarafından kendisine, Kıbrıs Rum eyaletiyle eşit olarak tanınan yetkilere dayalı yönetilecektir. Tüm devlet organlarında temsiliyete, anayasa tarafından korumaya ve ayrıca devlet yapıları aracılığıyla Avrupa Birliğinde varlığa sahip olacaktır. Bu yüzden, üçüncü ülkelerin ülkemizdeki varlığında ve hatta garantörlük/müdahale haklarında ısrarcı olunmasının abartılı ve haksız olduğuna inanıyoruz”.
Anastasiadis, üçüncü ülkelerin askeri varlığında ve garantörlükte ısrar edilmesinin “Kıbrıslı Türklerin ezelden beridir talebi olan siyasi eşitliği Kıbrıslı Rumlar aleyhine deforme ettiği” iddiasında da bulunarak, AB’de hiçbir devletin üçüncü ülkelerin garantörlüğüne ihtiyaç duymadığını savundu.
“Bizim bulacağımız çözüm bizi üçüncü ülkelere her türlü bağımlılıktan kurtarmalıdır” vurgusunda bulunan Anastasiadis, müzakere sürecinde ise bugüne kadar önemli uzlaşıların sağlandığını belirtti.
Anastasiadis, sağlanan önemli uzlaşıları şu şekilde sıraladı:
“Birleşik Kıbrıs’ın tek uluslararası hukuki temsiliyete, egemenliğe ve vatandaşlığa sahip olması, tüm vatandaşlar için tüm Kıbrıs’ta serbest dolaşım, yerleşim, çalışma ve mülk edinme haklarının sağlanması;
Kişisel mülkiyet hakkına tam anlamıyla saygı duyulması;
Adanın demografik yapısının çözümün ilk gününden itibaren, küçük bir sapmayla, 1960’da kurulduğu zamanki gibi geleneksel demografik yapıda olacağı;
Bu geleneksel yapının ilerleyen zamanda dış akımlarla değiştirilemeyeceği;
AB normlarının, hiçbir kalıcı sapma olmaksızın tüm ada genelinde uygulanacağı”.
Anastasiadis, yukarıda sıraladığı unsurların, devletin iki toplumlu iki kesimli federasyon niteliğine tam olarak saygı gösterilerek federal bir çerçevede uyum içerisinde yer alacaklarını belirtirken “devletimizi her şeyin üstünde ve yabancı çıkarların ötesinde tutmalıyız” ifadelerini kullandı.
Anastasiadis ayrıca, Türkiye’nin gerçekten siyasi irade göstermesi durumunda en kısa sürede çözüme ulaşılacağı iddiasını da yineledi.
Öte yandan gazete bir diğer haberinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 56’ncı yıldönümü” sebebiyle bir mesaj yayınladığını ve “Kıbrıs’ın yeniden birleşebileceği” mesajını verdiğini yazdı.
Habere göre Kerry açıklamasında “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin nihayet mümkün olduğuna inandığını” belirterek ABD Başkanı Barak Obama ve Amerikan halkı adına “Kıbrıs halkını tebrik ettiğini” ifade etti.
Kerry, “Kıbrıs’ta liderlerin, iki toplumlu, iki kesimli federasyon anlaşması arayışında büyük sabır, ısrar ve bağlılık gösterdiklerini” belirttiği açıklamasında, “Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın nihayet mümkün olduğuna gerçekten inanıyorum” sözlerini dile getirdi.
Gazete bir diğer haberinde ise, Rum Eğitim Bakanı ve bazı siyasi parti yetkililerinin açıklamalarına yer verdi.
Habere göre Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis yaptığı açıklamada “daha iyi günler için sorumlu davranılması gerektiği” mesajını verdi.
DİKO’dan yapılan açıklamada, Türkiye ve yabancı güçlerin, kurulduğu günden itibaren sözde “Kıbrıs Cumhuriyetini” sabote etmeye çalıştıkları iddiasında bulunulurken Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en büyük kazanım olduğu” vurgusunda bulunuldu.
Tacan Reynar: Yargı kararlarını idarenin takdirine bırakan anlayışı kabul etmiyoruzToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Hukuk ve Mevzuat Geliştirme Sekreteri Tacan Reynar, Cezaevi Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirterek, mahkeme kararlarının sonuçlarını idarenin takdirine bırakacak düzenlem03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:46KIBRIS
Katle teşebbüs! İşte detaylar...Metropol Süpermarket'te bıçaklama olayı... Polisten açıklama!03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:29KIBRIS
Akıncılar'da Yangın: 4 Dönümlük Alan Zarar GördüAkıncılar köyünde çıkan yangında yaklaşık 4 dönümlük alandaki kuru otlar, molozlar ve bazı ağaçlar zarar gördü.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:09KIBRIS
Karşıyaka'da 14 Yaşındaki Çocuk Havuzda Boğulma Tehlikesi GeçirdiKarşıyaka'da bir evin bahçesindeki havuzda yüzerken boğulma tehlikesi geçiren 14 yaşındaki çocuk hastanede tedavi altına alındı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Korkuteli'nde Araç Tamiri Tartışması Kavgaya Dönüştü: 2 Kişi TutuklandıKorkuteli'nde araç tamiri nedeniyle çıkan tartışma kavgayla sonuçlandı. Olayda iki kişi tutuklanırken, taraflardan birinin alkollü olduğu belirlendi.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Gazimağusa'da Süpermarketten Hırsızlık: 44 Yaşındaki Zanlı TutuklandıGazimağusa'da faaliyet gösteren bir süpermarkette meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili 44 yaşındaki bir kişi tutuklandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:05GAZİMAĞUSA
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.