19 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele25°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

AB ÜYELİĞİ GÜNEYE YARARIN YANINDA SOSYAL SORUN DA GETİRDİ

AB üyeliği güneye yararın yanında sosyal sorun da getirdi

03 Mayıs 2014 Cumartesi 14:12

Kıbrıs Rum yönetimi on  yıl önce, 1 Mayıs 2004’te Avrupa Birliği ailesine katıldı. Kıbrıs'ın bir AB üye ülkesi olarak işçi, işveren, işletmeler, tüketiciler ve gençlere önemli faydaları oldu, ama aynı zamanda bir dizi sosyal sorunların yaratılmasına yol açtı.

Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı (KHA) Kıbrıs'ın AB üyeliğinin 10. yıldönümü nedeniyle çeşitli sosyal ortaklarla Kıbrıs'ın AB’ye katılımımın sonuçlarını konuştu.

SEK

Kıbrıs İşçiler Federasyonu (SEK) Genel Sekreter Yardımcısı Andreas Matsas KHA'ya, Kıbrıs'ın AB’ye katılımıyla Ulusal İstihdam Komitesi'nin oluşması ve istihdamla ilgili hukukun değerlendirilmesine yol açtığını ve aynı zamanda istihdamla ilgili değişik kurumların daha güçlenmesi için bir temel olduğunu belirtti.

Matsas, Kıbrıs'ın AB’ye katılımının ayrıca iş yerinde eşitliğin sağlanması ve iş alanında sağlık şartlarının uygulanması için temel prensipler yarattığını vurguladı.

Yetkili, devamla, “diğer AB ülkelerinden Kıbrıs'a gelen işçilerin haklarının korunmasına ilişkin önlemlerin yokluğunda, iki tür işçi yaratılmasına yol açtı ve aynı zamanda onların temel hakları ihlal ediliyordu” dedi.

PEO

Konu hakkında Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan Tüm Kıbrıs İşçiler Federasyonu (PEO) Genel Sekreteri Pambis Kyritsis, Kıbrıs'ın AB’ye katılımının cinsiyet eşitliği, iş alanında sağlık ve güvencenin sağlanmasını olumu etkilediğini söyledi.

Kyritsis, ancak bu on yıl sürecinde işçilerin haklarının bozulduğunu belirterek “eğer AB'nin neoliberal politikaları değişmezse işçilerin hakları ihlal edilmeye devam edecek” dedi.

Avrupa Birliği’nin güney üye ülkelerindeki işçilerin haklarına değinen yetkili, “uygulanan sert kemer sıkma tedbirlerinden dolayı işçilerin yaşam düzeyi kötüleşti” şeklinde konuştu.

Kyritsis, durumun değişmesi için ortak önlemler alınması ve ortak mücadele verilmesinin önemine işaret etti.

DEOK

Kıbrıs Demokratik İşçi Federasyonu (DEOK) Genel Sekreteri Diomides Diomidous, Kıbrıs Haber Ajansı'na “Kıbrıs'ın AB’ye katılımının bir olumlu sonucu istihdam için kişilerin serbest dolaşımı oldu” dedi.

Yetkili, maalesef ekonomik krizden dolayı Avrupa'da işsizliğin arttığını söyledi.

İş piyasasıyla ilgili kanunların ve kontrolün güçlenmesinin önemine işaret eden Diomidous,

DEOK Sendikanın “ekonomik kriz, Türk işgali ve Kıbrıs'ın küçük bir ada olmasından dolayı Kıbrıs'ta doğru harekete geçirici bir süspansiyon görmek istiyorum” dedi.

OEV

Kıbrıs İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu (OEV) Başkanı Michalis Pilikos ise, ekonomi ve özellikle siyasi nedenlerden ve stratejik bir politikadan sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'ye üye olduğunu belirtti.

Pilikos Avrupa Birliği’nde tek para birimi Avro'dan dolayı Kıbrıs'ın diğer AB ülkeleriyle işlemlerinin kolaylaştığını ve bundan dolayı ekonomik istikrar ve mali disipline yol açtığını vurguladı.

Yetkili, Avrupa Birliği’ne katılımın ekonominin bazı alanlarına olumsuz sonuçlar da getirdiğini ifade ederek, işletme maliyetleri ve Avrupa'daki rekabetten dolayı imalat sektörünün yaşadığı zorluklara değindi.

KEVE

Kıbrıs Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Phidias Pelides, Kıbrıs'ın AB’ye katılımını Kıbrıs çağdaş tarihinde en önemli dönüm noktası olarak nitelendi.

Yetkili, “şüphesiz ki, AB üyeliğimiz iş sektörünün modernizasyonuna olumlu katkıda bulundu. Kıbrıs'ın AB’ye katılımı tek pazara erişim, hizmetlerin serbestleştirilmesi, sermayenin serbest dolaşımı, Avrupa programlarına çok sayıda erişim gibi pek çok fırsat yarattı” dedi.

Kıbrıs'ın enerji alanında Avrupa Birliği’nde önemli rol oynayacağını ifade eden Pelides, özellikle Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinde tespit edilen hidrokarbonlardan sonra Avrupa'da enerji alanından en önemli ortaklardan biri olabileceğini söyledi.

Kıbrıs Gençlik Konseyi

Kıbrıs Gençlik Konseyi Başkanı Despina Chapoupi, Kıbrıs'ın AB üyeliğinin genç Kıbrıslıların günlük hayatlarını “radikal biçimde” değiştiğini ifade ederek “bilgilere erişmek için ya da çalışmalar, iş veya eğlence için diğer AB ülkelerine seyahat etmek daha kolay oldu” dedi.

Bayan Chapoupi, devamla, diğer ülkelerden Kıbrıs'a gelen ucuz işgücünün istihdam kaybı ve maaş azalmasına yol açtığını ve bunun toplum ve özellikle gençleri etkilediğini söyledi.

Kıbrıs Tüketiciler Derneği

Kıbrıs Tüketiciler Derneği Başkanı Fryni Michael, Kıbrıs'ın AB’ye katılımının tüketicilerin haklarının korunmasında önemli bir rol oynadığını ve Kıbrıs'ın bu alanda AB kanunları ve kararlarını uygulamaya mecbur olduğunu söyledi.

AB politikaları ve kurumlarının tüketicilerin haklarını korumak amacıyla çalıştıklarını ifade eden Bayan Michael, Kıbrıs'ın tüketicilerle ilgili başka kanunlar ve düzenlemeler de uygulaması gerektiğini söyledi.

Foto: AB bayraklar

****

Güneyde  Mart ayında işsizlik % 17,4’e yükseldi

Eurostat'ın dün açıkladığına göre,  Güney Kıbrıs'ta Mart ayında  işsizlik oranı, 78.000 kişiye ulaşarak, Şubat ayındaki % 16.8 oranından % 17,4 oranına  yükseldi.

AB'nin istatistik ofisine göre , Avro bölgesinde (EA18) mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının 2014 yılının Mart ayında % 11.8 oranında ve Avrupa Birliği'nin 28 üyesi devlette işsizlik oranı,  2014 yılının Mart ayında % 10.5 oranında gerçekleşti.

Kıbrıslı erkeklerde kaydedilen işsizlik oranı % 18.4, Kıbrıslı kadınlarda % 16.4 ve 25 yaşına kadar olan gençler arasında % 43,2 oranında gerçekleşti.

Bir yıl önce ile karşılaştırıldığında, Kıbrıs'ta işsizlik oranı, % 14,8’den % 17,4 oranına çıkarak, en yüksek artışı kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA