"AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE GÜVENLİK EKSENLİ BAKIŞ: DOĞU AKDENİZ VE LİBYA" PANELİ
İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından "AB-Türkiye İlişkilerine Güvenlik Eksenli Bakış: Doğu Akdeniz ve Libya" paneli düzenlendi.

04 Eylül 2020 Cuma 10:24
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Avrupa Birliğinin Yunanistan ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıklarla ilgili tutumuna ilişkin "Avrupa'nın, Türkiye ile ilgili ikiyüzlü ve ikircikli tutumunun anlaşılır bir tarafı yok." dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından "AB-Türkiye İlişkilerine Güvenlik Eksenli Bakış: Doğu Akdeniz ve Libya" paneli düzenlendi.
Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca'nın moderatörlüğünde düzenlenen online panelde, Büyükelçi Musa, Libya, Suriye, Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye, Fransa ve Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan gerilimi anlattı.
Doğu Akdeniz'de, Türkiye'ye karşı yürütülen tüm faaliyetlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getiren Musa, şöyle devam etti:
"Türkiye ile Yunanistan arasında çıkan sorunları iki ülkenin kendi arasında halletmesi gerekiyor. Bu tip sorunlar başka ülkeler arasında da yaşanıyor. AB sanki iki ülke arasında ilk defa böyle bir sorun yaşanıyormuş gibi Türkiye ile Yunanistan sorununu Avrupa gündemine taşıyor ve sorunu Avrupalılaştırıyor. Avrupa'nın, Türkiye ile ilgili ikiyüzlü ve ikircikli tutumunun anlaşılır bir tarafı yok. Türkiye Doğu Akdeniz'de kendisi için özel bir tasarruf istemiyor. AB ülkeleri kendi aralarında bir münasebet olduğu zaman bir kıstasa müracaat ederken Türkiye söz konusu olduğunda ise sözüm ona birlik ve dayanışma altında Yunanistan'ın taleplerini Türkiye'ye dayatıyorlar. Bu mümkün değil. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok. AB'nin Türkiye Yunanistan arasındaki sorunlara bir kere müdahale etme yetkisi yok."
"AVRUPA'NIN KENDİ ÇIKARLARINI GÖZETMESİ LAZIM"
Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en büyük hedefinin 2022 seçimlerinde başarıyla çıkmak ve Merkel'den sonra AB içindeki en güçlü lider konumuna gelmek olduğunu kaydetti.
Macron'nun AB içinde güçlü liderlik hayalleri kurarken karşına Türkiye'nin çıktığını belirten Bağış, Fransa'nın, Türkiye'nin Afrika'da sürdürdüğü proaktif politikasını durdurmaya çalıştığını dile getirdi.
AB'nin somut ve ortak bir politikası bulunmadığını vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:
"Daha çok dayanışmacı bir politika sürdürüyorlar. Dolayısıyla Yunanistan ve Fransa'nın haksız olduğunu bile bile destek veriyorlar. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Yunanistan'ın haksız olduğunu bile bile arkasında duruyor ve şımartıyorlar. Türkiye'nin hukuken yüzde yüz haklı olduğunu, kapalı kapılar ardında birçok Avrupalı lider, siyasetçi, hukukçu ve akademisyen söylüyor. Avrupa'nın güvenli enerjiye ulaşabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var. Böyle bir konuda bile enerji faslını açamıyorlar GKRY veto ettiği için. Bu sadece akıl tutulması olarak tanımlanabilir."
24 Eylül'de Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek AB Dışişleri Bakanlar toplantısında Türkiye'ye yönelik bir yaptırım çıkmayacağını belirten Bağış, Türkiye ve Yunanistan'ın tansiyonu düşürmesine yönelik bir açıklamanın çıkabileceğini, Türkiye'ye yönelik bir yaptırımın AB'nın zararına olacağını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram müjdesi... Elektriğe zam!Bayram müjdesi... Elektriğe zam!28 Mart 2025 Cuma 19:26KIBRIS
Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Murat Pehlivan serbest bırakıldıSilivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan cuma gününün ilk saatlerinde gözaltına alınmıştı.28 Mart 2025 Cuma 17:31TÜRKİYE
3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor3 günlük Ramazan Bayramı pazar günü başlıyor28 Mart 2025 Cuma 17:19KIBRIS
Mutfakta ne pişiyor? Liderler 2 Nisan’da buluşuyorColin Stewart, 2 Nisan’da saat 09.00’da ara bölgede Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapacak28 Mart 2025 Cuma 16:44KIBRIS
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun olduKıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atanmasının ertesi günü istfia eden Kubilay Özkıraç'ın yerine Gürsel Uzun atandı.28 Mart 2025 Cuma 16:00KIBRIS
Bayramın birinci ve üçüncü günü sağanak bekleniyorMeteoroloji Dairesi, Ramazan Bayramı’nın ilk günü ve üçüncü günü yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurdu.28 Mart 2025 Cuma 15:58HAVA DURUMU
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği'nden TAK'a "Elçlik Protestosu Sansürü" protestosuKTOEÖS geçtiğimiz gün TC Elçiliği önünde yaptığı eylemi takip etmeyen devlet ajansı Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) tepki gösterdi. 28 Mart 2025 Cuma 14:18KIBRIS
Burak Maviş: Nazım Çavuşoğlu ve ilgili müdürler derhal istifa etmeliMaviş, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı ve daire müdürlerinin okula baskın düzenleyerek okul müdürüne yönelik tehdit ve psikolojik şiddet uygulamasını kınadı.28 Mart 2025 Cuma 14:13KIBRIS
Bu da oldu! Kan edebiyatı yapıp... Öğretmenlerin tutuklanmasını istediler!Bu da oldu! Kan edebiyatı yapıp... Öğretmenlerin tutuklanmasını istediler!28 Mart 2025 Cuma 14:07KIBRIS
İBB soruşturmasındaki gizli tanıklardan Oktay Tan, AKP'nin adayı çıktıİBB soruşturmasında "gizli tanık" olan Oktay Tan'ın AKP'nin adayı olduğu ortaya çıktı. 28 Mart 2025 Cuma 14:00TÜRKİYE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs