20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

“AB KONULARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ” KONUŞULDU

“AB konuları ve geçiş dönemi” konuşuldu

02 Temmuz 2014 Çarşamba 14:27

Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Kudret Özersay ve Andreas Mavroyannis dün yeniden bir araya geldi. Ara bölgede müzakereler için BM tarafından tahsis edilen binada yer alan görüşme saat 10.00’da başladı. Müzakereciler 25 Haziran’daki son görüşmede gelecekte yapılacak görüşmelerle ilgili ajandayı şekillendirmiş ve güvenlik, ikamet ve vatandaşlık konularının iç boyutlarını ele almışlardı.

BM’den açıklama

BM’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu, Kıbrıs Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in dünkü görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, müzakerelere dün de devam eden müzakereciler, “AB konuları” ve “Geçiş Dönemi”ni ele aldı. Müzakereciler ayrıca liderlerin 4 ve 7 Temmuz’da gerçekleştireceği görüşmelerde ele alınacak konuları yeniden teyit etti. Müzakerecilerin ayrıca liderlerin 24 Temmuz’da yeniden bir araya geleceğini teyit ettiği kaydedildi.

Özersay: önemli görüş ayrılığı var ama tartışmaya devam

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay ile Rum müzakereci Mavroyannis’in dün saat 10.00’da başlayan görüşmesi yaklaşık 4 saat sürdü. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Kudret Özsersay, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile dün gerçekleştirdikleri görüşmede Avrupa Birliği (AB) ile geçiş dönemi uygulamaları ve düzenlemeleri konularını ele aldıklarını kaydetti.

Bir sonraki liderler görüşmesinde liderlerin ele almayı düşündüğü konulara da değindiklerini belirten Özersay, yeni ortaklığın ortaya nasıl çıkacağının geçiş dönemi düzenlemeleriyle yakından ilgili olduğunu vurguladı.

Özersay, “Bu konuda aramızda önemli bir görüş ayrılığı olduğunu söyleyebilirim ama bunu tartışmaya devam edeceğiz. Rum tarafının bugün geçiş döneni konusunda bir önerisi oldu. Kıbrıs Türk tarafının da çözüm ertesinde ikametle ilgili olarak düşüncelerini içeren bir önerisi oldu” dedi.

Müzakereciler düzeyindeki bir sonraki toplantıda hangi konuları ele alacakları konusunu da görüştüklerini belirten Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay, toplantının 9 Temmuz Çarşamba günü olacağını kaydetti.

 “Derogasyonlara ve birincil hukuka değinmedik”

Özersay, ele aldıkları konuların başında Avrupa Birliği (AB) konularının geldiğini belirtti.

AB’yle ilgili, “daha az problemli” olan konuları ele aldıklarını ifade eden Özersay, derogasyonlara ve birincil hukuka değinmediklerini söyledi.

Özersay, “AB içindeki kararların alınmasına Birleşik Federal Kıbrıs’ın nasıl katılacağı, kurucu devletlerin bu kararların oluşmasında nasıl rol üstleneceği, belli konuların hangi devletin yetkisine gireceğini, federal hükümet yerine zaman zaman kurucu devlet bakanlarının Birleşik Kıbrıs’ı AB kurumları içinde nasıl temsil edilebileceği gibi konuları derinlemesine ele aldık” dedi.

“Temsiliyet ve karar almaya ilişkin konularda bazı yakınlaşmaların olabileceğini gözlemledik”

AB konusunda daha önce uzlaşmaya varılmış olan bir takım konular olduğunu anımsatan Kudret Özersay, “Bugün (dün) onların ötesinde bazı noktalarda da yakınlaşma elde edebileceğimizi gördük” diye konuştu.

Derogasyonlar ve birincil hukuk konularındaki bilinen görüş ayrılıklarının devam ettiğini kaydeden Özersay, “Yapmış olduğumuz sözlü tartışmadan ve müzakereden temsiliyet ve karar almaya ilişkin konularda iki taraf arasında bazı yakınlaşmaların olabileceğini gözlemlediğimizi söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

“Kıbrıs örneğinde geçiş dönemi dikenli konulardan biri”

Dünkü görüşmede ele alınan ikinci konunun geçiş dönemi uygulamaları ve düzenlemeleriyle ilgili olduğunu belirten Kudret Özersay, “Normal şartlarda biz çözüm anlaşmasını düşündüğünüzde geçiş dönemi problemli bir konu değildir. Ancak Kıbrıs örneğinde geçiş dönemi dikenli konulardan biridir. Tarafların birbiriyle örtüşmeyen hatta birbirine taban tabana ters hukuksal bir duruşu var” dedi.

“Yeni ortaklığın ortaya nasıl çıkacağı geçiş dönemi düzenlemeleriyle yakından ilgili”

Yeni ortaklığın nasıl ortaya çıkacağının geçiş dönemi düzenlemeleriyle yakından ilgili olduğunu kaydeden Özersay, “Bu konuda aramızda önemli bir görüş ayrılığı olduğunu söyleyebilirim ama bu konuyu tartışmaya devam edeceğiz. Rum tarafının bugün (dün) bu konuda bir önerisi oldu. Kıbrıs Türk tarafının da çözüm ertesinde ikametle ilgili olarak düşüncelerini içeren bir önerisi oldu” ifadesini kullandı.

İki kesimliliğin muhafaza edilmesi için bir kurucu devletten gelip diğer kurucu devlete yerleşecek kişilerin ikametine belli bir üst limit konması gerektiğini kaydeden Özersay şunları ekledi:

“Bunun sayısının, sınırlamasının nasıl yapılacağı, hem de ikamet hakkına sahip olan kişilerin o kurucu devlet içerisinde hangi düzeyde ve ne oranda siyasi hak kullanabileceği gibi konuları içeren bir kâğıdı bugün Kıbrıs Rum tarafına sunduk.”

Kudret Özersay, bir sonraki liderler görüşmesinde liderlerin ele almayı düşündüğü konulara da değindiklerini ifade ederek, liderlerin birden fazla gündem maddesi olduğunu söyledi.

“Kıbrıs Türk tarafı bir sonraki toplantıya büyük ihtimalle geçiş dönemi düzenlemeleri konusunda bir kâğıt götürecek”

Bu toplantının içeriği konusunda a bilgi veren Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı büyük ihtimalle polis konusunda geçmişte üzerinde anlaşmaya varılmamış noktalarla ilgili olarak yeni öneriler getirecek. Aynı zamanda büyük ihtimalle Kıbrıs Türk tarafı bu görüşmeye geçiş dönemi düzenlemeleri konusunda bir kâğıt götürecek” dedi.

“Umarım yakın zamanda Rum tarafı da vatandaşlık konusundaki önerisini yapar”

Kıbrıs Türk tarafının vatandaşlık konusundaki önerisini vermesinin üzerinden yaklaşık 3 hafta geçtiğini, Rum tarafının henüz bir öneri almadıklarını belirten Özersay, “Umarın yakın zamanda Rum tarafı da artık önerisini yapar. Bu konunun özüyle ilgili sağlıklı bir tartışma yapıp nerelerde uzlaşmaya varabileceğimizi tespit edebiliriz” dedi.

Vatandaşlığın kapsamlı çözümde ve çözüm ertesinde pek çok kişinin hayatını yakından ilgilendireceğini söyleyen Kudret Özersay, “Bu konu hem çözümün hayata geçmesi hem de sağlıklı biçimde uygulanabilmesi için bu önemlidir” dedi.

Özersay, Meyer’in adadaki temaslarını da değerlendirdi

Özersay, bir basın mensubunun sorusu üzerine liderler görüşmesinde teknik komiteler konusunun ele alınması ve Güney Afrika’da ayrılıkçı rejimin kaldırılması için Afrika Ulusal Konseyi ile yapılan müzakerelerde baş müzakereci görevini yürüten Roelf Meyer’in adadaki temaslarını değerlendirdi.

Kudret Özersay, liderlerin teknik komiteler konusunu ele alma konusunda bir fikir birliği olduğunu söyledi. Meyer’in Kıbrıs sorunu bir süredir yakından takip ettiğini ifade eden Özersay, Güney Afrika’da ziyaretine işaret ederek, “Sayın Meyer orada bulunduğumuz süre zarfında sadece müzakerecilerle değil Güney Afrika’daki uyuşmazlığın çözümünde aktif şekilde rol alan aktörlerle de bir araya gelmemizi sağladı” dedi.

Roelf Meyer’in Kıbrıs’a Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde gelmediğini ifade eden Özersay, “Dünyanın başka yerlerindeki uyuşmazlıklarla ilgili müzakere tecrübesi olan ve bu tecrübesini aktaran Meyer’in müzakere sürecinin devam ettiği Kıbrıs’ta bulunması ve bu tür diyalogların olması yadırganacak bir durum değil. Ancak önümüzdeki dönemde bu konu evrilir mi evrilirse nereye evrilir bununla ilgili bir şey söylemek için henüz erken” dedi.

Müzakereciler 9 Temmuz Çarşamba günü yeniden bir araya gelecek. Müzakerecilerin bundan sonraki görüşmeleri ise 9, 16, 22 Temmuz ile 23 ve 26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA