20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

AB HİZBULLAHI TARTIŞIYOR

AB Hizbullahı tartışıyor

22 Temmuz 2013 Pazartesi 16:23

217068[1]Bazı ülkeler Hizbullahı terör örgütü listesine almaya temkinli yaklaşıyor.

Avrupa Birliği, Hizbullah’ı terör örgütü listesine almayı tartışıyor.

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından çıkması beklenen karar öncesi bazı üye ülkeler “Lübnan’da istikrarsızlığı artıracağı”endişesi ile temkinli.

Kararın çıkması için üye 28 ülkenin fikir üzerinde uzlaşması gerekiyor.Bulgaristan’da geçen yıl bombalı saldırının ardından Hizbullah’ın terör örgütleri listesine alınması tartışmalarının hızlandığı Avrupa Birliği’nde son dönemece girildi.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları'nın gündeminde Hizbullah’ın askeri kanadının listeye alınması var.

Avrupa Birliği’nde bazı üye ülkeler uzun süredir “Lübnan ve komşularında siyasi istikrarsızlığı artırabileceği” endişesiyle karara karşı çıkarken Washington ve İsrail kararın alınması için baskı yapıyordu.

Toplantı öncesi gelinen son noktada karara karşı olan üyelerin ikna edilmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yaptığı son öneride Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütü listesine alıp siyasi kanadı ile diyalog kapısını açık tutmayı hedeflediği kaydediliyor.

Ashton'ın Avrupa Birliği'nin 'Lübnan'daki tüm siyasi partilerle diyaloğu ve Beyrut'a yardımların devam edeceğini açıklamasını içeren bir teklif hazırladığı gelen son bilgiler arasında.

Örgüt üyelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarını dondurma anlamına gelen karar için Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin oybirliği gerekiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA