AB, 29. YILDÖNÜMÜNÜ KOVİD-19 GÖLGESİNDE KUTLUYOR
AB'yi kuran Maastricht Anlaşması, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Danimarka, İrlanda ve Lüksemburg un yer aldığı 12 Avrupa ülkesi tarafından 7 Şubat 1992 tarihinde imzalandı.

06 Şubat 2021 Cumartesi 23:00
Avrupa Birliği'nin (AB) temelini oluşturan Maastricht Anlaşması'nın 29'uncu yıl dönümüne; kıtayı derinden etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, salgınla mücadele için sınırların kapatılması, aşı tedarikinde yaşanan sorunlar ve İngiltere'nin birlikten kopması damga vurdu.
AB'yi kuran Maastricht Anlaşması, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Danimarka, İrlanda ve Lüksemburg un yer aldığı 12 Avrupa ülkesi tarafından 7 Şubat 1992 tarihinde imzalandı.
Hollanda'nın Maastricht şehrinde imzalanan anlaşmanın 1 Kasım 1993'te yürürlüğe girmesiyle Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) dönüşüme uğradı ve Avrupa Birliği adını aldı.
Anlaşma, AB’nin ekonomik ve parasal birlik, ortak dışişleri ve güvenlik politikası ile adalet ve iç işlerinde iş birliğini içeren üç temel direğini ortaya çıkaran yeni bir yapı ortaya koydu.
Taraf ülkelerin genel politikalar alanında daha fazla iş birliği ve koordinasyonunu sağlamayı amaçlayan anlaşma, "ulus devletlerden oluşan bir birlik", "Avrupa vatandaşlığı" ve "ortak ekonomi ve parasal birlikten" oluşan üç ana hedefle ortaya çıktı.
Üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliği için bir plan oluşturan anlaşma, bugün Avro Bölgesi adıyla bilinen bağımsız bir Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yönetilecek avro para biriminin gerekli hazırlıklarının tamamlanmasını da hedefleri arasında sıraladı.
ÜNLÜ "MAASTRİCHT KRİTERLERİ" BELİRLENDİ
Anlaşmayla üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliğe katılabilmeleri için gerekli şartlar oluşturuldu. Bu çerçevede ilk şart, "toplulukta en düşük enflasyona sahip üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki farkın 1,5 puanı geçmemesi" olarak belirlendi.
Anlaşmada, "Üye ülke kamu borçlarının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı yüzde 60'ı geçmemelidir. Üye ülke bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3'ü geçmemelidir. Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibarıyla fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmamalıdır. Son 2 yıl itibarıyla üye ülke parası diğer bir üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır." kriterleri ortaya çıktı.
"AVRUPA VATANDAŞI" KAVRAMI
Maastricht Anlaşması ile "Avrupa vatandaşı" kavramı da belirlendi. Anlaşmayı 29 yıl önce imzalayan 12 üye ülke vatandaşları, Avrupa vatandaşı olarak kabul edildi. Bu kişilerin diğer üye ülkeler arasında özgürce seyahat ve ikamet etmesi ile Avrupa parlamentosu ve yerel seçimlerde oy kullanmaları sağlandı.
ORTAK DIŞ POLİTİKA HEDEFİ
Maastricht Anlaşmasına taraf ülkeler arasında dış politika, güvenlik, adalet ve iç işlerinde iş birliğini sağlayacak politikaların belirlenmesi kararlaştırıldı.
AB üyesi ülkeler ve Birliğin ortaklık kurduğu diğer ülkelerin güvenlik güçleri arasında, uluslararası organize suçlar ve terörizm konusunda iş birliği ve etkili çalışma ortamı sağlamak amacıyla bir Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) kurulması kararı da Maastricht Anlaşması ile alındı.
29'UNCU YILA BURUK GİRİLİYOR
Avrupa Birliği, Maastricht Anlaşmasının imzalanmasının 29. yıl dönümüne Kovid-19 etkisi altında buruk biçimde giriyor.
Birleşik Krallık gibi önemli siyasi ve ekonomik güce sahip bir üyesini geçen yıl kaybeden AB, bunun sonuçlarına yoğunlaşamadan kendisini salgının etkisi altında buldu.
Geçen 29 yılda birçok krizi atlatan AB, bu kez dünyada salgından en fazla etkilenen kıta olarak ciddi sınamalarla karşı karşıya kaldı. Salgınla mücadele için AB ruhunun merkezindeki "serbest dolaşımı" sınırlandırmak zorunda kalan Birlik, bir yandan da aşı teminindeki güçlüklerle mücadele ediyor.
AB, üye ülkelerde salgınının yaralarını sarmak için 750 milyar avroluk kurtarma programı çıkarmayı başarsa da aşı temininde ve halkın aşılanmasında İngiltere, Kanada ve ABD gibi diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmakla eleştiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KTTO: Asgari ücreti hayat pahalılığı oranında artırmak mümkün değildirTicaret Odası tarafından asgari ücret tartışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Asgari ücreti hayat pahalılığı oranında artırmak mümkün değildir” denildi.15 Temmuz 2025 Salı 19:02KIBRIS
Sampiyon Melekler'in aileleri duruşma için Adıyaman'a gidiyorŞampiyon Meleklerin ailelerinin Adıyaman yolculuğu başladı.15 Temmuz 2025 Salı 17:39KIBRIS
“27 yıl sonra Sosyal Konut Projesi hayata geçiyor”Başbakan Ünal Üstel, Güzelyurt Yeni Sosyal Konut Projesi 1. Etap Sözleşmesi İmza Törenine Katıldı15 Temmuz 2025 Salı 17:16KIBRIS
Long Beach bölgesinde, Çevre Koruma Dairesi tarafından Sabit Sürekli Gürültü İzleme Sistemi kurulduİskele Long Beach bölgesinde, İskele Belediyesi'ne ait yeşil alan içerisine Çevre Koruma Dairesi tarafından Sabit Sürekli Gürültü İzleme Sistemi kuruldu.15 Temmuz 2025 Salı 17:09KIBRIS
“KKTC Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladıKKTC’de siber dayanıklılığı artırmak amacıyla, BTHK ile Türkiye Bilişim Derneği iş birliğinde ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın katkılarıyla “Siber Güvenlik Yönetimi ve Önlemler Eğitimi” başladı.15 Temmuz 2025 Salı 16:10KIBRIS
Fuar Kavşağı – Yakın Doğu Çemberi arasında trafik 15.00'den sonra tek şeritten verilecekKarayolları Dairesi, saat 15.00’den sonra Fuar Kavşağı – Yakın Doğu Çemberi arasında trafiğin tek şeritten verileceğini duyurdu.15 Temmuz 2025 Salı 15:48KIBRIS
Gönyeli’de hava tüfeğiyle posta güvercinlerini vuran zanlıya yasal işlemGönyeli’de 11 - 13 Temmuz tarihleri arasında, kaldığı apartmanın damına çıkarak başka bir apartmanda kafeste bulunan iki evcil posta güvercinini hava tüfeğiyle vurarak öldüren H.F.K. (E-71) hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Temmuz 2025 Salı 15:33KIBRIS
KKTC vatandaşı şehit yakını, gazi ve gazi yakınları Türkiye'ye yüzde 50 indirimli uçacakKKTC vatandaşı şehit yakını, gazi ve gazi yakınları THY ile Türkiye’ye yüzde 50 indirimli uçabilmesine imkan sağlayacak protokol imzalandı.15 Temmuz 2025 Salı 15:13KIBRIS
Başkan Ataser'den Yapı Denetimi ve Afet Hazırlığı Vurgusu: “6 Şubat Bize Ne Yapmamız Gerektiğini Gösterdi”Lapta Alsancak Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi ile Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde arama kurtarma eğitim alanı kuruluyor.15 Temmuz 2025 Salı 14:59KIBRIS
DAÜ öğrencileri, 6. Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi'ne katıldıDAÜ Turizm Fakültesi doktora öğrencileri Fetine Bayraktar ve Niusha Talebzadeh, İstanbul’daki 6. Kıtalararası Turizm Yönetimi Kongresi’ne katılarak üniversiteyi uluslararası alanda başarıyla temsil etti.15 Temmuz 2025 Salı 14:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs