“800 BİN DÖNÜMDEN 400 MİLYON TL’LİK ÜRÜN ALINABİLECEK”
Ercilasun TAK’a yaptığı açıklamada, ayrıca gıda güvenliğinde süt ürünleri üzerinde, kullanılan içerikler bakımından yapılan analizlerin arttırılması, yapılan analizlerin halk ile paylaşılmasının zorunlu olması gerektiğini ifade etti.

17 Şubat 2019 Pazar 13:45
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Mehmet Ercilasun, tahıl ekili tarlalarda azot noksanlığı tespit ettiklerini, arzu edilen verimin elde edilebilmesi için azotlu üst gübre atılması ve bitkide oluşabilecek hastalıklara dikkat edilmesi çağrısında bulundu.
Ercilasun TAK’a yaptığı açıklamada, ayrıca gıda güvenliğinde süt ürünleri üzerinde, kullanılan içerikler bakımından yapılan analizlerin arttırılması, yapılan analizlerin halk ile paylaşılmasının zorunlu olması gerektiğini ifade etti.
AZOT NOKSANLIĞI GÖZLEMLENDİ
Bu yıl tahıl üretimi açısından ideal bir yağış rejiminin yaşandığını ancak yaptıkları gezilerde tarlalarda azot noksanlıkları gözlemlediklerini ifade eden Ercilasun, tahılda arzu edilen verimin alınabilmesi için, mümkünse toprak analizi yaptıktan sonra, azotlu üst gübre atılması tavsiyesinde bulundu.
AZOT YIKANMASI YAŞANDI
Bu yıl fazla yağış yağmasının topraktaki azotun yıkanmasına neden olduğunu vurgulayan Ercilasun, arzu edilen verimin alınabilmesi için azot takviyesinin yanında mantar veya kök hastalıklarına da azami dikkat gösterilmesi gerektiğin söyledi. ZMO Başkanı Mehmet Ercilasun, özellikle mantar hastalıkları için ekinlerin devamlı takip edilmesini önerdi.
400 MİLYON TL’LİK ÜRÜN
Hiçbir bölgede kuraklık yaşanmaması halinde, tahıl ekimi yapılan 800 bin dönümden, sap ve tane olarak 400 milyon TL’lik ürün elde edileceğini kaydeden Ercilasun, kurak bir yılda bugünkü birim fiyatlarla sadece ihtiyaç duyulan kaba yem için 600 milyon TL ödenmesi gerekeceğini ifade etti. Ercilasun, kaba yemin ithalatında dışa ödenecek paranın yanında ülkeye yeni bitki hastalıkları getirmenin de yüksek bir olası olduğunu söyledi.
KABA YEM YETERLİ OLABİLİR ANCAK TANE YETERLİ OLMAZ
Kuraklık yaşanmayan bir sezonda elde edilecek kaba yemin hayvan yetiştiricilerin ihtiyacını karşılayabileceğini kaydeden Ercilasun, ancak yıllık tane arpa ihtiyacının 220 bin ton olduğunu, kuraklık yaşanmadığı bir sezonda dahi elde edilebilecek azami tane ürünün 100-120 bin ton civarında olacağını kaydetti. İhtiyacın karşılanması için her hâlükârda tane arpa ithal edilmesi gerektiğini kaydeden Ercilasun, ithal tane arpanın maliyetinin, kuraklığın yaşanmadığı bir yıldaki arpa fiyatından pek farklı olmadığını; ancak ithal kaba yemin birim fiyatının, hacmin büyük olması nedeniyle navlunun yüksek olduğunu dolayısıyla maliyetinin de yerli kaba yem fiyatına yarı yarıya yüksek olduğunu anlattı.
MÜNAVEBE ŞART
Bitki hastalıklarına karşı mücadelede münavebenin şart olduğunu ifade eden Ercilasun, hangi bölgede hangi bitki türü ile münavebe yapılması gerektiğinin Tarım Dairesinden öğrenilebileceğini ifade etti.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR
Ercilasun, daha verimli ürün alınabilmesi için sık ekimden kaçınılması, toprağın ekime hazırlanmasında yanlış uygulamalardan uzak durulması ve sertifikalı tohum kullanılması tavsiyesinde bulundu.
SÜT ÜRÜNLERİNDE YAPILAN ANALİZLER KAMU İLE PAYLAŞILMALI
Halkın bitkisel ürünlerde gıda güvenliği konusunda bilinçlendiğini ancak süt ürünlerinin gıda güvenliğinin halk arasında pek fazla irdelenmediğini belirten Ercilasun, süt ürünlerinde yapılan analizlerde “tağşiş (hile) tespit edilen ürünlerin halk ile paylaşılması” gerektiğini vurguladı.
ORANLAR ÜRÜN ÜZERİNDE BELİRTİLMELİ
Hellim ve yoğurt imalatında kullanılan katkı maddeleri; kullanılan koyun sütü oranı ile inek sütü oranlarının ürünün üzerinde belirtilmesi gerektiğini kaydeden Ercilasun, ürün etiketinde yazılanlarla, yapılan analizlerde tespit edilen ürün içeriği arasında uyum olmaması halinde bunların da halk ile paylaşılması gerektiğini ifade etti.
Ercilasun, süt ürünü imalatında, litre başı elde edilen ürün miktarını arttırabilmek için süte eklenebilecek katkı maddelerinin bulunduğuna da dikkat çekti. Ercilasun, yapılan analizlerde katkı maddesi tespit edilen durumların kamuoyu ile paylaşılmasının zorunluluk olması gerektiğini, bu yöntemlerle üretilen ürünlerin etiketlerinde imalatta kullanılan tüm katkı maddelerinin, üründeki kuru madde dahil tüm değerlerinin de yer alması gerektiğini ifade etti.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.