55. MEHMETÇİK ÜZÜM FESTİVALİ'NE MUHTEŞEM AÇILIŞ
Açılışta renkli görüntüler ortaya çıktı...

01 Ağustos 2015 Cumartesi 16:51
Üzüm ve üzüm ürünlerinin ön plana çıkarıldığı Mehmetçik Üzüm Festivali, 10 gün sürecek.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açılışını yaptığı festival kapsamında çeşitli kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerin yanı sıra özgün müziğin sevilen temsilcisi Selda Bağcan konseri de yer alacak.
Festival açılışı, festival çerçevesinde bu yıl ilki düzenlenen “Uluslararası Altın Salkım Halk Dansları Festivali”ne katılan ekiplerin sahnede yerlerini almasının ardından saygı duruşu ve İstiklal marşı ile yapıldı.

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, üzümün Mehmetçik beldesi için önemine vurgu yaparak, üzüm fidesini Güney Kıbrıs’tan bölgeye getirerek yetişmesine vesile olanları saygıyla andıklarını kaydetti.
Festivalde üzüm ve üzüm ürünlerinin ön plana çıkarıldığını ifade eden Sarıçizmeli, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
KALYONCU
Festivalin açılışına katılan Başbakan Ömer Kalyoncu da, Mehmetçik Üzüm Festivali’nin her geçen yıl yoğun bir ilgiyle gerçekleştirildiğini dile getirerek, Mehmetçik bölgesinin turizm açısından da geliştiğini söyledi.
Kalyoncu, “55 yıldır herhalde üzüm festivali değildi bu festival daha çok tarım festivaliydi, üzüm 1970’li yıllarla beraber devreye girdi ama halen tarım ürünleri var bu festivalde” diyerek, festivalin aynı zamanda sosyal, sanatsal, kültürel ve ticari bir festival olduğunu kaydetti.
SİBER
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, çok güzel bir ülkede yaşadıklarına vurgu yaparak, “Bu adanın güzelliklerini daha da yukarı çekerek güzel işler başaracağız, Mehmetçik insanı çalışkan, üzümü lezzetli bir bölgedir, güzel bir festival olmasını dilerim” dedi.
AKINCI
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Mehmetçik Üzüm Festivali’nin “panayır” olarak başladığını ancak 55’inci yılında Uluslararası bir şekilde başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
55 yıl geriye gidince 1960 yılını anımsadığını ifade eden Akıncı, “1960 yılı ortak cumhuriyetin kurulduğu yıl, ortak olarak kurulan cumhuriyet ortaklık anlamında sadece 3 yıl sürebildi, ömrü uzun sürmedi ama Mehmetçik’in festivali aralıksız 55 yıldır sürüyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs Rum toplumu ile yeni bir yapı, yeni bir ortaklık inşa etmeye çalıştıklarını söyleyerek, yeni kuracakları yapının sonsuza kadar sürmesini temenni etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çok daha sağlıklı, sağlam zeminde her iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek, adil bir yapılanmayı kurmayı ve geleceğe umutla bakmayı, Tüm halkımızın özelliklede genç kuşağın barış ve huzur içerisinde bu topraklarda yaşamasını köylümüzün daha çok üretim yapmasını ve ürettiklerini iyi bir gelir karşılığında satmasını ihraç etmesini diliyorum öyle bir yapı kurmayı diliyorum” dedi.
Üzümün bu topraklarda yetiştirilebilmesinin büyük bir nimet olduğunu ifade eden Akıncı, yetiştirilen ürünlerin en iyi şekilde pazarlanması gerektiğini önemine değindi ve Kıbrıs Türk halkının en iyiye layık olduğunu da vurguladı.
Konuşmaların ardından Uluslararası Altın Salkım Halk Dansları Festivali’ne katılan konuk ekiplerin gösterileri yapıldı. Açılış töreninde daha sonra Mehmetçik beldesine ilk üzüm fidesini getiren Mehmet Tayyareci adına yapılan “Üzüm Sokağı”nın açılışı gerçekleştirildi. Ardından da üzüm müzesi gezildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı üzüm suyundan yapılan paluzenin yapımına yardım etti.
Redif Ekinci: Geç kalınmış bir seçime gidiyoruz, güçlü şekilde meclise dönüp hükümete talibizToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Nupelda Karabuğday’ın Ada TV’de hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak hem parti vizyonuna hem de ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta yaz okulu uygulaması bu yıl da sürüyorRum Eğitim Bakanlığı, 39 devlet ilkokulu ve 25 anaokulu ile özel okullarda yaz okulu uygulamasının devam edeceğini açıkladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:08GÜNEY KIBRIS
"Çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak"Bengihan: Ek mesai ödemeleri yapılmadı; çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:54KIBRIS
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta parlemento seçimi... İşte son anket...Güney Kıbrıs’ta seçim öncesi yapılan ankette hiçbir parti yüzde 20’nin üzerine çıkamadı. Öte yandan Güney Kıbrıs'ta halkın kurumlara güveninde ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:25GÜNEY KIBRIS
“Kesişmeler” sergisi Gönyeli’de sanatseverlerle buluşuyorGönyeli’de sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren anlamlı bir sergi daha sanatseverlerle buluşuyor. “Kesişmeler” (Intersections) başlığıyla düzenlenen sergi, farklı sanatçıların eserlerini ortak bir zeminde bir araya getirerek izleyicilere çok yö04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:08KÜLTÜR/ SANAT
İskele Sınırüstü’nde 12 Yıllık Yol Çilesi Sürüyorİskele’ye bağlı Sınırüstü bölgesinde yaşayan onlarca aile, yaklaşık 12 yıldır yol sorununun çözülmesini bekliyor. Özellikle altyapı eksikliği nedeniyle toprak yollar, her yağışın ardından çamur ve bataklığa dönüşüyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:00İSKELE
Mayıs ayında Kıbrıs'a kar yağdıTrodos beyaza büründü04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:54KIBRIS
İngiliz turistler Güney Kıbrıs’tan uzaklaşıyorİngiliz turistlerin Güney Kıbrıs’a ilgisi azalırken, Londra’nın seyahat uyarısını güncellememesi ve bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle tatilcilerin farklı destinasyonlara yöneldiği bildirildi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:52GÜNEY KIBRIS
KTOEÖS, öğlenden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve çevredeki okullarda grev ve eylemde olacakKTOEÖS, bugün öğleden sonra İskele, Karpaz, Gazimağusa ve Gazimağusa çevresindeki okullarda tam gün eğitime karşı kısmi grev ve eylem yapacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 08:49İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.