24 Nisan 2024
  • Lefkoşa31°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt30°C
  • İskele28°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

5 SAATTE 5 ÖNERİ SUNULDU

5 saatte 5 öneri sunuldu

07 Mayıs 2014 Çarşamba 16:20

Özlü müzakereler başladı!

 

5 saatte 5 öneri sunuldu

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakereler kapsamında yeniden bir araya geldi.

Özlü müzakereler çerçevesinde mülkiyet konusunun yanı sıra gündemde federal kamu hizmeti ve federal yetkiler konuları da bulunuyor.

Kıbrıs sorunuyla ilgili bir antlaşmaya varmak amacıyla sürdürülen müzakerelerde, özlü konuların görüşülmesine geçildi.

Müzakerelerde, henüz yakınlaşma sağlanamayan konular üzerinde karşılıklı öneriler sunulmaya başlandı.

Ara bölgede müzakerelere ayrılan BM binasında saat 10.00’da bir araya gelen müzakere heyetleri “mülkiyet, Kamu Hizmetleri Komisyonu ile federal yetkiler” konularında karşılıklı toplam 5 öneri sundu.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetleri arasında bugün yapılan görüşme, 5 saat sürdü

Müzakereci Kudret Özersay, toplantı dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Özlü müzakere aşamasına geçtiğimiz ilk toplantının 5 saat sürmesi bizim için önemli, toplantıdaki daha önemli bir husus ise yaklaşık beş tane farklı önerinin verilmiş olmasıdır” dedi.

Önerilerin; “mülkiyet, kamu hizmeti komisyonu ve federal yetkiler” üzerine olduğunu kaydeden Özersay, verilen öneriler üzerinde bir miktar müzakere yapıldığını, bunun yanında mülkiyet konusu ele alınırken “toprak ayarlaması” başlığıyla ilgili olarak da bazı konularda görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

“Öneriler arasında ilerleme potansiyeli olanlar da vardır” diyen Özersay, tarafların zaman zaman yapılan önerileri de ayrı odalara çekilerek kendi aralarında değerlendirdiğini belirtti.

Gelecek toplantı bir hafta sonra

Tarafların 13 Mayıs Salı günü tekrardan bir araya geleceğini kaydeden Özersay, ancak salı günkü görüşmenin daha verimli olabilmesi için mülkiyet uzmanlarının 9 Mayıs Cuma günü teknik bir toplantı yapması ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin, perşembe ile pazartesi günleri mekik diplomasisi uygulaması üzerinde mutabakata vardıklarını da belirtti. Özersay ayrıca, salı günü yapılacak toplantıda, gündeme yeni konular eklenmesi konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirtti.

"İlk toplantı iyi bir başlangıç"

Özlü konularda öneri sunma aşamasında ilk toplantıyı “olumlu” değerlendiren Kudret Özersay, “İlk toplantı itibarıyla iyi bir başlangıç yaptığımız düşüncesindeyim. Bir müzakerede olması gereken unsurların pek çoğunun ilk toplantıda yer almasını görmekten memnuniyet duyuyorum” dedi.

Geçmişte yapılan öneriler üzerinde tarafların yorum sunduğu bir süreç yaşandığına ve bunun zaman kaybına neden olduğuna işaret eden Kudret Özersay, bugün varılan bir mutabakatın da yapılan öneriler üzerine bir sonraki toplantıda “şurasını beğendim, şurasını beğenmedim” yerine, karşı öneri sunulması olduğunu ifade etti.

Liderler yakın zamanda bir araya gelecek

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in yakın zamanda bir araya geleceğini de kaydeden Özersay, tarihin Anastasiadis’in Almanya dönüşünden sonra netleşeceğini ifade etti.

Kudret Özersay, sürecin yakın zamanda daha da yoğunlaşmasını beklediğini de kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu nezdindeki Özel Temsilcisi Pieter van Nuffel ile görüşmesinin gündemde olup olmadığı sorusuna Özersay, AB ile ilişkili konularda görüş alış verisinde bulunmaya her zaman hazır olduklarını ancak esasen tüm başlıklarda olduğu gibi AB başlığında da müzakerenin, Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafı arasında gerçekleşeceğini kaydetti.

Kudret Özersay, yeni aşamada; “dış ilişkiler, federal yürütmenin seçimi, kararların nasıl alınacağı ve kompozisyonu, Avrupa Birliği ile ilgili çözümlenmemiş konuların” masaya geleceğini kaydetti.

Mayıs sonu ikinci tur çapraz görüşme gündemde

Kudret Özersay, Mavroyannis ile kendisinin Mayıs ayı sonu veya Haziran başı Ankara ve Atina’ya ikinci tur çapraz ziyaretinin gündeme geleceğini de kaydetti.

Liderlerin Şubat ayında yaptığı ortak açıklamada yer aldığı gibi, varılan uzlaşıların yine liderler tarafından kamuoyuna duyurulacağını kaydeden Özersay, uzlaşıların liderler tarafından dile getirilmesinin pozitif bir şey olduğunu ancak önemli olanın ilerlemeyi elde etmek olduğunu söyledi.

“Yaza kadar ilerleme kaydedilmeli”

Kıbrıs Türk tarafının öngördüğü yol haritasından çok uzak olmadıklarını da belirten Özersay, yaza kadar ilerleme kaydedilmesini beklediklerini aksi halde Şubat ayından sonra elde edilen ivmenin kaybedileceğini söyledi.

Özersay, “Müzakere süreci ile ilgili olumlu algı, süreci olumlu yönde beslemektedir… Bu olumlu atmosferin, ivmenin muhafaza edilmesi için Kıbrıs Türk tarafı buna benzer düşünceleri ortaya koymaya devam edecek” dedi.

“Feltman Maraş konusunu gündeme dahi getirmedi”

“Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile yapılan görüşmelerde Maraş konusunun ele alındığı” iddialarına da atıfta bulunan Özersay, Feltman’ın, Maraş konusunu gündeme dahi getirmediğini vurguladı.

Müzakereciler 15 Nisan’da yaptıkları önceki görüşmede tarama sürecini tamamlamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA