20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa19°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

5 KÖYE DEVLET ELİYLE MAĞDURİYET!

5 köye devlet eliyle mağduriyet!

29 Mayıs 2014 Perşembe 12:45

Geçitköy Barajı’nın yapımı için Çamlıbel, Tepebaşı ve Geçitköy mevkiinde, Kayalar- Sadrazamköy Yol güzergâhı içerisinde ve Şirinevler’de devlet tarafından kamulaştırılan özel mülkiyete ait, toplam 533 dönüm arazinin bedelleri mülk sahiplerine ödenmedi.

Taşınmaz mallarına el konulan Çamlıbel, Tepebaşı, Geçitköy, Hisarköy ve Karpaşa’da sakin toplam 58 vatandaş mağdur edildi. Özel mülkiyete ait mallar kamulaştırılırken, mal sahiplerine herhangi bir bildirim yapılmadı.

Taşınmaz malları kamulaştırılan 58 mal sahibinin isim listesine ulaşıldı. Gazetemize konuşan Çamlıbel, Tepebaşı, Geçitköy, Hisarköy ve Karpaşa Muhtarları, arazileri kamulaştırılan 58 mal sahibinin, arazi bedellerini alamadıklarını belirtti.

Rana SARRO

Geçitköy Barajı’nın yapımı için devlet tarafından kamulaştırılan özel mülkiyete ait toplam 533 dönüm arazilerin bedelleri, mülk sahiplerine ödenmedi.

Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılan arazilerinin karşılığını alamayan Çamlıbel, Tepebaşı, Geçitköy,  Hisarköy ve Karpaşa’da sakin toplam 58 vatandaş mağdur edildi.

Bakanlar Kurulu Kararı ile kamulaştırıldı

KKTC’ye içme- kullanma- sulama suyu teminine yönelik borularla Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında, Geçitköy’de inşa edilen baraj yapımında kullanılacak özel mülkiyete ait araziler, 4 Temmuz 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kamulaştırıldı.

Bakanlar Kurulu Kararı’yla Geçitköy Barajı’nın yapımı için Çamlıbel, Tepebaşı ve Geçitköy mevkiinde, Kayalar- Sadrazamköy Yol güzergâhı içerisinde ve Şirinevler’de devlet tarafından, 58 şâhısa ait toplam 533 dönüm, 2 evlek, 380 ayak kare arazi kamulaştırıldı.

“Mal sahiplerine bildirim yapılmadı”

124 Sayılı, 24 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’ye göre; ‘15/62 Sayısı ‘Zorla Mal İktisabı Yasası’nın 4’üncü Maddesi Gereğince Kamulaştırma İhbarı yapıldı. Bu ihbardaki cetvelde tarif edilen taşınmaz mallar, gölet ve su isale hatları yapmak maksatları yani KKTC’nin içme suyu ihtiyacının karşılanması, idamesi ve geliştirilmesi kamu yararı için gerekli olduğundan; kamulaştırılması gerektiği ihbar edilir. 4 Temmuz 2012 tarihinde Kamulaştırma İhbarı onaylandı. Söz konusu taşınmaz mallar üzerinde herhangi bir hak veya yarar talep eden ve teklif edilen kamulaştırmaya itiraz eden herhangi bir kişinin, bu ihbarın KKTC Resmi Gazetesi’nde yayınlanması tarihinden başlayarak, 15 gün içinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na hak veya yararının tefsilatını ve bunun delillerini ve itirazını destekleyen tam nedenlerini bildirmesi istenir.

“İtiraz hakkı tanınmadı”

Hâlbuki kamulaştırılan özel mülkiyete ait mallar için mal sahiplerine herhangi bir bildirim yapılmadığı öğrenildi. Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılan arazilerin mal sahibi olan 58 kişinin, arazilerindeki kil topraklar alınmaya başladıktan sonra haberi olduğu belirtildi.

“Arazi bedelleri ödenmedi”

Özel arazileri kamulaştırılan toplam 58 vatandaş mağdur edildi. Gazetemize konuşan Çamlıbel, Tepebaşı, Geçitköy, Hisarköy ve Karpaşa Muhtarları, arazileri kamulaştırılan mal sahiplerinin, arazi bedellerini alamadıklarını belirtti.

Muhtarlar ne dedi?

Çamlıbel Muhtarı: 40 kişinin malına el kondu

Çamlıbel Muhtarı Osman Mısırlısoy, “Köyümüzden 40 civarı kişinin malı istimlâk edildi. Kimse arazisinin bedelini alamadı. Malına el konan herkes bireysel olarak, bedelini almak için sağa sola koşturuyor. Bu konuda yetkililerden doğru düzgün bir açıklama yok. Herkes şikâyetçi” dedi.

Tepebaşı Muhtarı: “TC istimlâk etti, KKTC ödeyecek”

Tepebaşı Muhtarı Necati Kararlı, “Yaklaşık 5-6 ay önce, vatandaşlara ‘TC devleti tarafından istimlâk edildi. KKTC devleti tarafından bedeli ödenecek’ yazılı bir form gönderildi. ‘El konulan taşınmaz malının bedeli henüz kimseye ödenmedi. Bu konuda kimseden bir açıklama yok. Baraja kil konmak üzere toprakları alınan tarlalar, devlete mi kalacak yoksa toprak doldurulup düzeltilerek, sahiplerine geri mi verilecek? Arazileri istimlâk edilen köyümüzden 5-6 kişi var. Malları istimlâk edilen bu şahıslar ne olacağını bilmek istiyor” diye konuştu.

Hisarköy Muhtarı: Suyun geleceği yerdeki mallar istimlâk edildi

Hisarköy Muhtarı Canpolat Şemi, “O istimlâk konusunda köylüye hiçbir bilgi gelmedi. Liste de gelmedi. Köyümüzden 7 kişi, kendisi araştırarak malının istimlâk edildiğini öğrendi. Bizim köyde istimlâk edilen taşınmaz mallar, suyun geleceği ve kapsayacağı yerdir. Diğer köylülerin malları ise, Geçitköy Barajı’nın yapımı için istimlâk edildi” dedi.

Karpaşa Muhtarı: Ödenecek dediler ödemediler

Maronitlerin yaşadığı Karpaşa Köyü Muhtarı Yanulla Orfanu, “Köyümüzde 5 kişinin tarlasına el kondu. Hiçbir şey vermediler. Biz hükümete söyledik, ödenecek dediler ama kimse karşılığını vermedi. Benim de 14 dönümlük tarlama el kondu. Baraj’ın müdürü ile konuştum, ‘biz parasını verdik dediler’. Ama biz bir şey almadık” diye konuştu.

Geçitköy Muhtarı: Umarım mallarının bedelini alırlar

Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı ise, “Bizim köyden taşınmaz malı istimlâk edilen kimse yok. Civar köylerden malı istimlâk edilen kişiler olduğunu biliyorum. Geçmiş yıllarda Eski Baraj’ın yapımında malına el konulup da, bunca yıldır halen bedelini alamayan vatandaşlar var. Umarım Türkiye’den gelecek su için yapılan Geçitköy Barajı için istimlâk edilen yerlerin bedeli, mal sahiplerine ödenir” dedi.

Malı kamulaştırılan şahısların listesi

Resmi Gazete’de yayınlanan Çamlıbel, Tepebaşı ve Geçitköy mevkiinde taşınmaz malları kamulaştırılan 58 mal sahibinin isim listesi şöyle: Hasan Ş. Köknar, Baki Türe, Zehra Türe, Havva Şeker, Mehmet Emin Eminsel, Mehmet Özmengil, Hacer Adışanlı, Cemile Hasan Nevzat, Türkan Mustafa, Mustafa Ersalıcı, Zehra Keyfiala, Naciye Ersalıcı, Mustafa Eminsel, Ulus Mısırlısoy, Senar Mısırlısoy, Tümer Mısırlısoy, Sümer Mustafa, Osman Faslı, Ahmet Aras, Aşkın Aras, Keser Kaya, Sümer Mustafa, Şenol Mısırlısoy, Ramadan Sadetoğlu, Lisani Sadetoğlu, Suna Köle, Antoni Loannou Orfanou (Maronit), Elengou Antoni Orfanou (Maronit), Marina Markou Orfanou (Maronit), Anette Hjı Antoni Louka (Maronit), Hüseyin Dereboylu, İlkay Dolmacı, Sarettin Kaynakoğlu, Kıbrıs İnşaat Şti. LTD. , Hasan Z. Beyitler, Sarper Mısırlısoy, Vedat Mısırlısoy, Mustafa Seyfi Göksan, Fatma Zerrin Üstel, Delil Akbulut, Fadime Akbulut, Makbule Kılıç , Remzi Kılıç, İbrahim Ersalıcı, Dudu Eminsel, İsmet Kazım Halil, Mehmet Halil Hoca, Mustafa Sorun, Halil Sorun, Sezer Sorun, Mustafa Kimyalar, Emel Özyorgozlu , Antonis Markou Orfanou (Maronit), Münevver Cuma, Antonie Maurkou Orpamau, Iossif Hıj Autoni Louka, Ülker Beyitler, Aziz Tahir Hasan.

Foto: gecitkoy baraji

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA