28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

48. İSKELE FESTİVALİ BAŞLADI

İskele Belediyesi’nin düzenlediği “48. Geleneksel İskele Festivali” başladı. Festivalin açılışını Başbakan Hüseyin Özgürgün ve 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptı.

48. İskele Festivali Başladı

02 Temmuz 2016 Cumartesi 17:53

“Renkler ve Kültürler İskele’de Buluşuyor” sloganı ile düzenlenen festival 10 Temmuz Pazar gecesi sona erecek.

Festival kapsamında kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin yanı sıra çeşitli yarışmalar ile konserler yer alacak.

İskele Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yaşanan terör saldırıları nedeniyle “buruk” başlayan festivalin kortej yürüyüşünde terörü lanetleyen pankart da açıldı.

Festivalin açılış törenine Başbakan Hüseyin Özgürgün, 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz, Milletvekilleri Dursun Oğuz, Hakan Dinçyürek, Belediye Başkanları, muhtarlar, kardeş şehirlerin belediye temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Açılışta İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile meclis üyeleri de hazır bulundu.

48. İskele Festivali’nin açılış konserini sanatçı Ahmet Özhan verdi. Festivalde bu akşam da saat 21.30’da Buray sahne alacak.

Kortej yürüyüşü ile başlayan festivalde, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

ÖZGÜRGÜN

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, Başbakan Özgürgün açılışta yaptığı konuşmada, 48. İskele Festivali’nin açılışına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, emeği geçenleri kutladı.

Anavatan Türkiye’de meydana gelen terör olaylarından dolayı buruk olduklarını, ancak hayatın devam ettiğini ifade eden Başbakan Özgürgün, şöyle konuştu:

“Buruk bir durumdayız. Anavatan Türkiye’deki terör saldırısı bu akşam açılışı da biraz buruk bir açılış haline getirmiştir. Ama hayat devam ediyor. Biz terörü lanetliyoruz. Bütün dünyada terör olaylarının insanlığa ne kadar zarar verdiğini,  tüm insanlığın terörle mücadele etmesinin; terörün sadece bir bölgenin, bir ülkenin veya herhangi bir zümrenin sorunu olmadığının görülmesini de temenni ediyorum. Terör bütün dünyanın sorunudur ve birlikte mücadele edilirse aşılabilir. Bugün İskele Festivali de böyle bir ortamda açılıyor. Tabi bu bizim, birlik beraberliğimizi, kardeşliğimizi, İskele Festivali dolayısıyla, uluslararası boyutuyla kültürümüzü sergilemeyi geri bırakmayacak.”

Her geçen yıl festivalin bir önceki yıla oranla güçlenerek devam edeceğini, ayrıca uluslararası konuma geldiğini ve bu yıl 5 ülkeden konukların olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, nice 48 yıllar diledi ve şunları söyledi:

“48 yıl dile kolay. 48 yılda bu kadar güzel bir geleneği sürdürmek, kültürünü yaşatmak, kardeşlik ve birlik beraberliği sağlayan bu festivalleri sürdürmek hem ülkemiz, hem bölgemiz adına çok önemli bir faaliyet ve harekettir.”

Festivalin açılında 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından festival alanı gezildi, güvercinler “Barış, Dostluk ve Sevgi” adına uçuruldu.

SADIKOĞLU

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu burada yaptığı konuşmada, törene katılanları selamlayarak, bu gece gurur ve heyecanın yanı sıra hüznü de bir arada yaşadıklarına dikkat çekti.

Sadıkoğlu, “28 Haziran gecesi Anavatan Türkiye’mizden gelen hain terör saldırısı haberi ve neticesinde hayatını kaybeden ve yaralanan kardeşlerimizin haberini aldık. Bu vesile ile buradan hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz” dedi.

İskele Festivali’nin yalnızca adada değil dünyanın birçok ülkesinde de heyecanla beklendiğini ifade eden Sadıkoğlu, festivale geçmişten bugüne emeği geçenlere, meclis üyelerine, belediye çalışanlarına ve sponsorlara teşekkür etti. Sadıkoğlu, ayrıca tüm Müslüman âleminin Kadir Gecesi’ni kutladı.

EROĞLU

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İskele Festivali’nin artık uluslararası bir festival olduğunu kaydederek, festivallerin dostlukların kaynaşması ve insanları bir araya gelmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

İskele Festivali’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi kutladığını ifade eden Eroğlu, Türkiye’de yaşanan terör olayının Kıbrıs Türkü’nü de derinden üzdüğünü ve Türkiye’nin acısını paylaştığını dile getirdi.

Eroğlu, böylesi terör olaylarının bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA