20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

47. GELENEKSEL İSKELE FESTİVALİ BAŞLADI

47. Geleneksel İskele Festivali başladı

04 Temmuz 2015 Cumartesi 12:43

İskele Festivali görkemli düzenlenen açılış töreniyle başladı.

12 Temmuz Pazar gününe kadar devam edecek festival süresince 20.Uluslararası Halk Dansları Festivali ve 32. Yılın Genç Kızı ve Genç Erkeği Yarışması düzenlenecek. Bisiklet ve otomobil yarışmalarının gerçekleştirileceği festivalde ayrıca çocuk şöleni, Larnakalılar Gecesi, Karadenizliler Gecesi da yapılacak.

İskele Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, festivalin açılışı nedeniyle  ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun Atatürk Büstü’ne çelenk koyduğu törende saygı duruşunda bulunuldu, istiklal Marşının okunması ile birlikte bayraklar göndere çekildi.

Atatürk Anıtı’nın ardından Ecevit Meydanı’nda tören yapıldı. Hasan Sadıkoğlu’nun festival ateşini yakmasının ardından festivale katılan ekipler tarafından üzerinde Türkçe ve İngilizce “Barış, Dostluk ve Sevgi” yazılı balon ve güvercinler uçuruldu.

Festivalin açılışı nedeniyle düzenlenen törenlere, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları, bazı  milletvekilleri ve belediye başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı  ile İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Konuşmaların ardından İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Meclis Başkanı Sibel Siber’e plaket ve çiçek taktim etti.

İskele Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası İskele Belediyesi Halk Dansları Festivali’ne katılan ekiplerin gösterilerinin ardından konuk ekipler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya hediyeler takdim etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun kurdele keserek festivali resmen açmasından sonra havai fişek gösterileri yapıldı.

Büyükçekmece Belediyesi Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi’nin el sanatları sergisinin açılmasının ardından çeşitli gösteriler yapıldı.

SADIKOĞLU: “HALKTAN ALDIĞIMIZ MANEVİ GÜÇLE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Festivalin açılışında ilk konuşmayı İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu yaptı. Törene katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Sadıkoğlu, İskele’ye yakışır,  ‘öncü ve örnek’ belediye olma hedefini benimsediklerini ve bu hedefe de halktan aldıkları manevi güçle ve emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Sadıkoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Dile kolay, bu yıl 47.sini gerçekleştireceğimiz İskele Festivali, 3 Temmuz –12 Temmuz tarihleri arasında toplam 10 gün sürecek. Festivalimiz içerisinde, 20.Uluslararası Halk Dansları Festivali, 32. Yılın Genç Kızı ve Genç Erkeği yarışması, bisiklet yarışması, otomobil yarışması, çocuk şöleni, Larnakalılar Gecesi, Karadenizliler Gecesi ve daha birçok etkinliği sizlerle buluşturacağız.  Hedefimiz, festivalimizi festival yapan ve dünden bugüne taşıyan siz değerli halkımızın kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmesidir ”

AKINCI: “FESTİVALLER, KÜLTÜRLERİN KAYNAŞMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, 47’inci yılında İskele’de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Akıncı, festivallerin dostluk, barış ve kardeşlik ile ülke vatandaşlarının, kültürlerin kaynaşması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi.

İskele Festivali’nin yanı sıra bu yıl müzakerelerin başlamasının da 47’inci yılı olduğunu anımsatan Akıncı, bundan 47 yıl önce Beyrut’ta Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş ile Glafkos Klerides’in Kıbrıs müzakerelerine başladığını hatırlattı.

Akıncı konuşmasına şöyle devam etti:

“İskele Festivali’nin daha nice nice yıllara uzamasını diliyorum, ama Kıbrıs Müzakereleri için aynı dilekte bulunacak değilim. 47 yıl, Kıbrıs sorunu için, müzakereler için yeteri kadar uzunlukta bir zaman olmuştur. Hatta fazla uzamış ve yılan hikâyesine dönmüş bir zaman dilimidir”

Söz konusu sorunu, artık tarihin çöplüğüne gönderme zamanının geldiğini kaydeden Akıncı, “Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının eşitliğini ve güvenliğini garanti altına alacak, Kıbrıs Türkü’nü bir daha 1974 öncesi koşullarına döndürmeyecek, ülke gençliğinin geleceğini kurtaracak, geleceğin hiçbir şekilde tehdit altında olmayacağı iki kesimli iki toplumlu federatif bir sistemi, 11 Şubat 2014 anlaşmasına uygun çerçevede sonlandırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun uzamasının kimsenin yararına olmadığını ifade ederek,  Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle başlatılan müzakere sürecini başarıyla bir sonuca götüreceklerine inanç belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA