19 Mart 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa10°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt10°C
  • İskele10°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C

35 MİLYON DOLAR'LIK İHALEDE ‘USULSÜZLÜK’ İDDİASI

35 Milyon Dolar'lık ihalede ‘usulsüzlük’ iddiası

11 Temmuz 2014 Cuma 13:06

Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK), 26 Haziran tarihinde açtığı 35 Milyon Dolar'lık  Arpa İhalesi’nde usulsüzlük olduğu iddia edildi. İhaleye teklif sunmayı yetiştiremeyen adının saklı tutulmasını isteyen, bir iş insanını, 3 Temmuz 2014, perşembe günü saat 14.00’te kapanan ihalenin süresinin kısa tutulduğunu savundu. İddia sahibi, şartnamede belirtilen ihale şartlarına da uyulmadığını ve teminat mektubu şartının yerine getirilmediği ileri sürdü.

Detay ÖZEL

Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK), 26 Haziran tarihinde açtığı 35 Milyon Dolar'lık Arpa İhalesi’nde usulsüzlük iddiaları var. 3 Temmuz günü kapanan ihalenin süresinin kısa tutulduğunu savunan bir iş insanı, sürenin, şartnamenin hazırlanabilmesinde yetersiz olduğunu iddia ederek, bu yüzden ihaleyi kaçırdığını söyledi.

Aynı iddialara göre şartnamede belirtilen ihale şartlarına uyulmadı ve teminat mektubu şartı yerine getirilmedi.

“Teminat mektubunda usulsüzlük iddiası”

İhale şartnamesine göre, kurumdan alacağı olan ihaleye katılan firmanın Kurum’a bir yazı ile talepte bulunması gerekiyor. Söz konusu iddialara göre ise ihaleyi kazanan firma bunu yazılı değil, tekliflerin açıldığı sırada sözlü talep etti.

Şartnamede; “Teminat; nakit, banka teminat mektubu veya teklif sahibinin asgari geçici teminat miktarını kapsayan kadar kurumdan alacağı olması halinde bu alacağından bloke onayı ile yapılabilir. Teminatın bloke şeklinde olması durumunda, teklif sahibinin Kurum’a bir yazı ile talepte bulunması gerekmektedir. Bu talep doğrultusunda, teklif sahibinin Kurum’dan alacağı onaylı belge, geçici teminat olarak kabul edilir” deniyor.

“Her ay 12,000 ton”

İddia sahibi, Gazimağusa Limanı’nın kapasitesinin 5 bin tonluk olduğunu, 12 Bin ton kapasitesinin olmadığı savunularak, “her ay 12,000 ton olacak şekilde getirilmesi şartı hatalıdır” dedi.

İhale şartnamesinde şöyle belirtiliyor; “2014 Ürünü Çakır veya Beyaz Yemlik Arpa partiler halinde; ilk parti 12,000 ton en geç 10 Ağustos 2014 ayında, diğer partiler her ay 12,000 ton olacak şekilde Eylül 2014 - Mayıs 2015 tarihleri arasında, CIF Mağusa Limanı teslimi olacaktır. Alıcının (+ %20) talebi, son sevkiyat tarihinden sonra alınıp alınmayacağı Kurum Yönetim Kurulu’nun inisiyatifinde olacaktır.”

TÜK: Prosedürü uyguladık

İddialar üzerine açıklamalarına başvurduğumuz Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, ihaleyi kazanan 3 firmadan (Başpınar, Holly Trading, Demirpolat Tarım Ürünleri LMT)  birinin kurumdan alacağı olduğunu ve bu meblağın teminat olarak bloke edildiğini doğrulayarak; bunun ihale şartnamesine uygun olduğunu ve gerekli prosedürün uygulandığını belirtti.

“Uygun fiyatı yakalayabilmek için”

İlgilenen firmalara e mail yoluyla şartnamenin gönderildiğini belirten Hüseyin Özçağ, arpa fiyatlarının 7 Temmuz’da belirlenmesinden ötürü en uygun fiyatın yakalanması için sürenin kısa tutulmasının gerekliliğini anlattı.

Hüseyin Özçağ, ayrıca Mağusa Limanı’na getirtilmesi için süre verilen  “2014 Ürünü çakır veya beyaz yemlik arpanın, iki ayrı seferde de getirtilebileceğini, tek gemi ile getirtilme zorunluluğu bulunmadığını belirtti. İhale ile ilgili şikâyetçi olan iş insanı ise, 2-3 gemi ile getirtilmesinin maliyeti artıracağını söyledi.

İhalenin usulüne uygun yapıldığını söyleyen Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, “İhale teklif dosyasını her isteyene gösterebiliriz. Bize göre ihale doğrudur denetime de açığız. Sayıştaylık da gelip denetleyebilir” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA