27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa19°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

3 ÜRÜNDE AJAN TESPİT EDİLDİ!

Tarım Dairesi, gıda denetimlerinin sonuçlarını açıkladı...

3 üründe ajan tespit edildi!

01 Temmuz 2016 Cuma 18:27

Tarım Dairesi, haziran ayı içerisinde yerli ve ithal tarımsal ürünlerde yapılan gıda denetim sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Daire açıklamasında, 144 ithal tarımsal üründe yapılan analizlerde 2 kayısı ve 1 armut örneğinde limit üstü pestisit tespit edilerek imha edildiği, 40 yerli tarımsal üründe yapılan analizlerde ise bir üründe limit üstü kalıntıya rastlandığı kaydedildi.

Açıklamada, dairenin gıda denetimlerini rutin bir şekilde sürdürdüğü ifade edilerek, denetimlerin süreceği kaydedildi.

144 İTHAL ÜRÜNÜN 141’İ TEMİZ

Daireden yapılan açıklamaya göre, armut, elma, karnabahar, kayısı, kiraz, nar, nektarın, şeftali, kuru üzüm, pirinç, pul biber, susam ürünleri olmak üzere Haziran ayı içerisinde toplam 144 ithal üründe analiz gerçekleştirildi.

Analizler sonucunda, 141 ürün temiz çıkarken, 2 kayısı ve 1 armut örneğinde limit üstü pestisit tespit edildi. Açıklamada, her üç ürünün de Güngör Çöplüğü’nde imha edildiği belirtildi.

40 YERLİ ÜRÜNÜN 38’İ TEMİZ

Açıklamada, bamya, biber, çilek, domates, golyandro, havuç, kabak, karpuz, soğan, molohiya, patlıcan, pazı, pırasa, salatalık, sarma, semizotu, üzüm olmak üzere 40 adet yerli üründen numune alınarak analizlerinin yapıldığı kaydedildi. Tahlil sonuçlarında 38 ürün temiz çıktı.

Limit üstü kalıntı tespit edilen 1 ürünün ise hasadına izin verilmedi. Açıklamada, söz konusu üründen ilerleyen günlerde yeniden numune alınacağı ve kabul edilebilir limitlere inmesi halinde hasadına izin verilebileceği kaydedildi.

1467378845.jpg

 Pestisit nedir?

Kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Bu biyolojik ajan, tarih boyunca bir çok kez belirli toplumları yönetebilmek veya ilaç endüstirisini o toplumun içerisine sokabilmek ve satabilmek adına kullanıldığı iddiası mevcut...

234534543534.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA