22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

‘3 TESLA MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME CİHAZI‘ GİRNE ÜNİVERSİTESİ'NDE!

Sayılı radyolojik görüntüleme cihazlarından biri olan ‘3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihazı‘ Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde...

‘3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihazı‘ Girne Üniversitesi'nde!

04 Temmuz 2016 Pazartesi 14:24

Teknik donanım ve alt yapısı tamamlanmak üzere olan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, hem hastalar hem de hekimler açısından, tüm vücuttaki hastalıkların tanısında önemli bir yer tutan, organların, kemiklerin ve diğer dokuların detaylı görüntülenmesini sağlayan ve Radyolojik görüntüleme teknolojisinin en son ürünlerinden biri olan, 3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) cihazını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne getiriyor.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 3T MRG cihazı, düşük Tesla değerli diğer MR cihazlarına göre daha yüksek çözünürlüklü görüntü ve daha hızlı tetkik yapabilme özelliğine sahip.  Bu özellikleri ile hastanın MR cihazındaki kalış süresini azaltmakta, yüksek çözünürlüklü görüntüleme özelliği ile lezyonların daha küçük boyutta ve daha erken saptanmasını sağlamakta, hem hasta hem de hekim açısından tedavi sürecinin daha iyi planlanıp yürütülmesine olanak sağlamaktadır.

Adada ilk 3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) Cihazı

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, adada ilk olma özelliği taşıyan cihazın, tüm vücudu tarama özelliğine sahip olduğunu, bu sayede vücudun her bölgesindeki her türlü hastalığın saptanabileceğini, organlardaki yağ miktarının ölçülebileceğini ve özellikle tümör ameliyatlarından sonra kalıntı ve yeniden oluşan tümör ayrımını daha iyi yapabileceğini söyleyerek, böyle önemli bir cihaza Kıbrıs halkının ihtiyacı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, dünyanın sayılı merkezlerinde bulunan 64 kanallı ve buna uygun seçilmiş özel sargı sistemi içeren cihaz ile tüm vücudun, detaylı, hem temel hem de ileri düzey MRG incelemesinin yapılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, cihazın teknik olarak çok zengin bir donanıma sahip olduğunu belirterek şunları kaydetti:  “Talasemi hastaları için yapılan demir pigment birikim ölçümleri yanında, karaciğer başta olmak üzere diğer iç organlardaki yağ birikimi ölçümü ile obezitenin tanı ve tedavisinin takibi, meme ve prostat gibi beyin dışı organlardaki spektroskopi uygulamaları, onkolojik hastalarda tüm vücut difüzyonu ile tümör yükü takibi, multiparametrik MRG ve PET-MRG füzyonu gibi ileri düzey işlemler yapılabiliyor”.

Kalıntı İhtimalini Azaltıyor

Prof. Dr. Bulakbaşı, ileri teknoloji görüntüleme cihazı olarak adlandırılan 3 Tesla MRG’nin operasyonlar sırasında lezyonların tümüyle temizlenememesi, fonksiyonel alanlarda hasar oluşması, hatalı bölgelere işlem yapma gibi risklerin ortadan kaldırılmasına imkan sağladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Cihaz, elde ettiği yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde gözden kaçabilecek ayrıntıların ortaya çıkması, bu sayede de küçük lezyonların, damar anomalilerinin bulunduğu bölgelerin tespit edilerek tanı ve tedavinin planlamasının daha iyi yapılmasını sağlıyor”.

Hasta Konforu ve Güveliği Ön Planda...

3 Tesla MR’ın sahip olduğu 70 cm’lik daha geniş bir bor açıklığı, daha kısa magnet uzunluğu ve özellikle sessiz çekim teknolojisi sayesinde (Sessiz MRG), MRG cihazına giremeyen hastaların daha kolay ve rahat bir şekilde görüntülenmesine olanak tanıyor.

Yine sistemle birlikte alınan MR uyumlu anestezi sistemi sayesinde ise ileri düzey klostrofobisi (kapalı yerde kalma korkusu) olan hastalar ile çocukluk çağındaki hastalara, deneyimli anestezi uzmanları tarafından hastane ortamında ve güvenli bir şekilde uygulanacak sedasyon ile çekim yapılabilme özelliği bulunuyor.

3T MR Cihazı, Gebeler ve Bebekler için Uygun…

Gebelerin X-ışını içeren MR cihazlarına giremediklerini dile getiren Prof. Dr. Nail Bulakbaşı,  “3T MRG cihazından, X-ışını içermediği için, gebe hastalarımız da yararlanabilecektir. Anne karnındaki ve yenidoğan dönemindeki bebeklerin olası muhtemel hastalıklarını ortaya koyabilmemize olanak sağlayan cihaz, hızlı çekim teknikleri sayesinde, bebeğin hareketlerinden kaynaklanan görüntü bulanıklığının da önüne geçiyor.  Bu durum bebekte olabilecek hastalıklar konusunda alınacak önlemleri önceden bilmemizi sağlamakta, daha kaliteli bir hayat yaşaması için daha erken adımlar atılmasına imkan vermektedir” dedi.

Dünya ile Veri Alışverişi Yapılabilecek

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, Hastane olarak cihazın alındığı firmaca ve dünyadaki aynı marka cihazı kullanan diğer üniversite ve araştırma merkezlerince geliştirilen, ARGE aşamasındaki ticarileşmemiş tekniklerin de araştırma amacıyla kullanma imkânına sahip olunacağını, bu kapsamda sentetik MRG, MR parmak izi (fingerprinting), MR kemik sintigrafi, MR hücre dışı sıvı ölçümü gibi ileri düzey teknolojilerin araştırma amacıyla ülkemizde kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA