26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

3 SENDİKA ELEM YAPTI

3 sendika elem yaptı

13 Haziran 2014 Cuma 12:27

  • Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), “Göç Yasası” olarak nitelendirdikleri Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’ya karşı eylem yaptı. Sendikalar, Yasanın iptalinin Cumhuriyet Meclisi gündemine getirilmesi istendi.

Üç sendikanın temsilcileri,  dün Meclis önüne gidip “Eşit İşe Eşit Ücret” pankartı açtı ve açıklamalarda bulundu. KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yaptığı konuşmada, yıllardır ülkeye dayatılan anti demokratik yasaların yıkım yarattığını iddia ederek, bunu ortadan kaldırmak için uğraştıklarını, aynı işyerinde, aynı statüde, aynı işi yapan çalışanların neredeyse birbirlerine oranla yarı yarıya maaş almasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu söyledi.

Gökçebel söz konusu yasa ortadan kalkana dek mücadelenin süreceğini ve konunun takipçisi olacaklarını dile getirerek, bu tip bir uygulamanın hem etiğe, hem ahlaki değerlere hem de hukuka aykırı olduğunu savundu.

Tatile girme arifesinde olan Meclisin konuyu gündemine getirmesini isteyen Gökçebel, ülkenin geleceği olan genç, doktor, işçi ve öğretmenlerin yasa ortadan kalkmadıkça, bu yasayı yapanları affetmeyeceğini de ekledi.

Kaptan

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da iktidarların adının değişmesine rağmen uygulamalarının değişmediğini, seçim öncesi “değişimden” bahsedenlerin şimdi hiçbir değişim gösteremediğini ileri sürdü.

Kaptan “gerek göç yasasının geçmemesi için yapılan eylemlerde gerekse bugünkü eylemde toplanan kalabalığın iki katı polis gücü var” diyerek, bu nedenle ülkede demokrasiden söz edilmesinin mümkün olmadığını savundu.

Kaptan daha sonra hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

Sosyal adalet ve eşitlik ilkelerini yerle bir eden  yasanın aynı zamanda kamuda verimliliği düşürdüğünü ve çalışma disiplinini bozduğunu öne süren Kaptan, aynı işyerinde, aynı işi yapan çalışanların maaşları arasında büyük bir uçurum yaratan bu yasanın gençlerin ülkeden göç etmesine, yurdundan kopmasına  neden olduğunu kaydetti.

Bu yasanın  yürürlüğe girmemesi  için sendikalarla birlikte meydanlarda mücadele veren  CTP-BG ve DP-UG’nin hükümete geldikten sonra  “kaynak yok” gerekçesinin arkasına saklanarak mazeret ürettiklerini iddia eden Kaptan, hükümet olmak için halktan yetki isterken vaat ettiklerini hükümete geldikten sonra unutanların, toplumun siyasete ve siyasetçiye olan güvenini sıfırladığını ileri sürdü.

Elcil

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, “ay yıldızlı” ve “yıldızlı” belediyecilik iddiasında olan partiler bulunduğunu savunup bu partileri eleştirdi ve “biraz da yıldızlı maaşları konuşalım” dedi.

“Göç Yasası” diye bilinen yasaya DP’nin “Hayır” oyu verdiğini, CTP’ninse meclis oturumlarına dahi katılmadığını söyleyen Elcil, UBP’nin yasayı kendi başına meclisten geçirdiğini anlattı.

Lise mezunlarının 1450, üniversite mezunlarının 1650, öğretmenin 1900 ve doktorun 2800 TL ile işe başladığını kaydeden Elcil, ay yıldızlı ve yıldızlı belediye iddiasında olanların yarattığı yıkımın ortada olduğunu şimdi bir grup milletvekilinin vicdan azabı yaşadığını savundu.

“Biz kabul etmiyoruz bu yasa değişmelidir” diyen milletvekillerinin geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında konuştuğunu söyleyen Elcil, “TC’den gelen emirleri dinlemeyen bu milletvekillerini kutlarım” dedi ve vicdanıyla hareket edecek ve mevcut haksızlıkları ortadan kaldıracak milletvekillerine destek vereceklerini kaydetti.

Şener Elcil, basın mensuplarının “Yasanın değişmesini isteyen milletvekillerinin isimlerini verecek misiniz” sorusuna, “Kanal T’de var onlar size versinler... Zaten iki tanedirler yakında onları da sustururlar” diyerek yanıt verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA