3. ÖZGÜRLÜK FİLOSU'NA MÜDEHALEYE "TEBRİK"
İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahale eden İsrail donanmasını tebrik etti.

29 Haziran 2015 Pazartesi 10:28
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahale eden İsrail donanmasını tebrik etti.
Netanyahu, müdahalenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Bu filo, bölgemizdeki dehşeti görmezden gelerek Hamas terör örgütüne yardım eden bir yalan ve ikiyüzlülük gösterisinden başka bir şey değil" ifadesini kullandı.
Gazze ablukasını delmenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia eden Netanyahu, şunları kaydetti:
"(Gazze Şeridi'ne) Denizden girişin önlenmesi uluslararası hukuka uygundur ve hatta BM Genel Sekreterinin bir heyetinden de destek görmüştür. İsrail kendisini uluslararası hukuka uygun şekilde savunan tek demokrasidir. Geçmişte olduğu gibi savaş malzemelerinin deniz yoluyla Gazze'deki terör örgütlerine ulaştırılmasını kabul edemeyiz."
- Ablukayı inkar etti
Netanyahu, Gazze'ye yönelik herhangi bir ablukanın uygulanmadığını, İsrail'in Gazze'ye malzeme ve insani yardım girişine yardım ettiğini ileri sürerek ülkesinin, Gazze'de can güvenliğinin sağlanması, çocukların barış ve huzur içinde yaşaması için uluslararası hukuka uygun olarak barış arayan bir devlet olduğunu belirtti.
Öte yandan açıklamada, Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik ablukayı delmeyi hedefleyen filoda bulunan aktivistlere verilmek üzere "alaycı" bir üslupla yazdığı mektuba da yer verildi.
"Yolunuzu kaybetmiş olmalısınız. İsrail'e hoş geldiniz" denilen mektupta şunlar kaydedildi:
"Muhtemelen buraya değil, Suriye'ye gitmek niyetindeydiniz. Orada Esed rejimi, katil İran rejiminin yardımıyla her gün kendi halkını katlediyor. İsrail ise Hamas gibi, suçsuz sivillere saldıran terör örgütleri gerçeğiyle yüzleşiyor. Buna karşılık İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde kendi vatandaşlarını savunuyor."
- Uluslararası sularda müdahale
İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndan bir tekneye "uluslararası sularda müdahale ettiğini" açıklamıştı.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Askerler, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan tekneyi ziyaret ederek arama yaptı" denilmişti.
Müdahalenin, İsrail hükümetinin emriyle gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Yorucu diplomatik çabaların ardından İsrail hükümeti, donanmayı, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan bir tekneye yönlendirdi. Uluslararası hukuka uygun olarak, İsrail ordusu tekneye birkaç kez yönünü değiştirmesi tavsiyesinde bulundu. Bunun reddedilmesinin ardından, Gazze Şeridi'ne uygulanan deniz ablukasının delinmesini önlemek için askerler uluslararası sularda tekneyi ziyaret ederek arama yaptı" ifadesi kullanılmıştı.
Müdahaleyi yapan askerlerin "güç kullanmaya gerek olmadığını" söyledikleri belirtilen açıklamada, müdahalenin "başarılı olduğu" ve teknenin Aşdot Limanı'na doğru götürüldüğü, 12-24 saat içinde ulaşmasının beklendiği kaydedilmişti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu önceki gün Yunanistan'ın Girit adasından demir almıştı.
Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Marzuki ve İsrail meclisindeki Filistinli milletvekillerinden Basil Gattas'ın bulunduğu tekne, öncü unsur olarak uluslararası sulara ulaşırken, diğer tekneler de aynı güzergahı takip ediyordu.
İsrail'in 2007'den beri Gazze topraklarındaki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluşturan 5 teknede 48 kişi yer alıyor.
Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nun başını çeken balıkçı teknesi "Marianne", İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir almıştı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, 3. Özgürlük Filosu teknelerinin deniz ablukası altındaki Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini, filodaki aktivistleri ülkelerine geri göndereceklerini açıklamış ancak müdahalenin yöntemine ilişkin ayrıntı paylaşmamıştı.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kaplıca’da karavan hırsızlığı zanlısı tutuklandıKaplıca Köyü’nün kuzeyindeki sahil bölgesinde 3-19 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen karavan hırsızlığıyla ilgili yürütülen soruşturmada, zanlı görülen Ç.O’nun (E-46) karavanı kullanımındaki araçla çekerek çaldığı belirlendi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:42KIBRIS
İsrail askeri, yemekleri toprağa gömmüşİsrail askerleri, 83 çocuğun açlıktan öldüğü Gazze'ye gitmeye çalışan binden fazla fazla yardım tırındaki gıda, içme suyu ve tıbbi malzemeyi imha ettiklerini itiraf etti.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:39ASYA
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 318 araç sürücüsü rapor edildiTrafik ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucunda, 2 bin 93 araç sürücüsü kontrol edildi ve çeşitli trafik suçlarından toplam 318 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:30KIBRIS
Fön Makinesi Yangına Neden OlduErdemli Köyü’nde bir evde çıkan yangının, açık unutulan bir saç kurutma makinesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Olay, saat 20:00 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:26KIBRIS
İki Kişi Alkollü Halde Birbirine Girdiİskele’de gece saatlerinde yaşanan bir tartışma, kısa sürede fiziksel kavgaya dönüştü. Olay, saat 01.30 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:25KIBRIS
Bir Kişi Yoğun Bakımda, Kazaya Neden Olan Araç Sürücüsü KaçtıLefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde saat 00:10 sıralarında meydana gelen trafik kazasında, motosiklet sürücüsü ağır yaralandı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:24KIBRIS
Girne’de Restoranda Kavga: Bir Kişi Tutuklandı, Polis Darp EdildiGirne’de faaliyet gösteren bir restoranda gece yarısı yaşanan kavga, hem restoran çalışanını hem de görevli polisi hedef aldı. Olay, saat 00:00 sıralarında meydana geldi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:03KIBRIS
Yol kenarında ölü bulunmuştu... Polisten açıklamaBufavento-Alevkayası Anayolu’nun 3-4’üncü kilometreleri arasında 23 Temmuz Çarşamba günü sabah saatlerinde bir erkek şahıs ölü olarak bulundu.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:02KIBRIS
Rum basını: Nüfusun yüzde 17,1’i fakirlik ve toplumdan dışlanma riski altındaGüney Kıbrıs’ta 164 bin kişinin, yani Rum nüfusunun yüzde 17,1’inin fakirlik ya da toplumdan dışlanma riski altında yaşadığı bildirildi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:01GÜNEY KIBRIS
Kavurucu sıcaklar etkili olacakMeteoroloji Dairesi’nin hava tahmin raporuna göre, hava sıcaklığı 44 dereceye kadar çıkacak.26 Temmuz 2025 Cumartesi 10:00HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs