19 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele27°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

28 MAYIS DÜNYA KADIN SAĞLIĞI HAREKETİ GÜNÜ

-

28 Mayıs Dünya Kadın Sağlığı Hareketi Günü

28 Mayıs 2016 Cumartesi 10:59

 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, 28 Mayıs Dünya Kadın Sağlığı Hareketi Günü’nde, Dünyada Kadın Sağlığı ile İlgili Uygulamaları, Kadınlarda En Fazla Görülen Kanser Türlerini, Gebelik ve Doğum Komplikasyonlarını, Korunmasız Cinsel İlişkileri ve Bu Yolla Geçen Bulaşıcı Hastalıkları Anlattı.

 

28 Mayıs tarihi ilk kez, 1987 yılında Costa Rica'da “Uluslararası Kadın Sağlığı Hareket Günü” olarak ilan edilmiştir.  O tarihten itibaren 28 Mayıs uluslararası bir üne sahip olmuştur.  Her yıl 28 Mayıs’ta, dünya çapında, kadınlar ve sağlık grupları tarafından, kadın sağlığının öneminin hatırlatılmasına yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunulmaktadır.  Bu kapsamda hükümetlere, siyasilere, uluslararası ajanslara ve Sağlık Bakanlığına kadın sağlığının önemi ve kadın hakları hakkında hatırlatmalarda bulunulur.  

Kadınları En Fazla Etkileyen Meme ve Rahim Ağzı Kanserleri

Kadınları en fazla etkileyen kanserler arasında  meme ve rahim ağzı kanseri gelmektedir.  Her iki kanser türünün de erken teşhisi kadınları hayatta ve sağlıklı tutar.  Son verilere göre her yıl yarım milyon kadın, meme, yarım milyon da rahim ağzı kanserinden ölmektedir.  Bu ölümlerin çoğu düşük sosyoekonomik durumu olan ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.  Cinsel ve reprodüktif sağlık sorunları ise 15-44 yaş arası kadınların sağlık problemlerinin üçte birini oluşturmaktadır.  Korunmasız cinsel ilişki gelişmekte olan ülkelerin başta gelen sağlık sorunudur. 

2013’de Gebelik ve Doğum Komplikasyonları Kaynaklı 300,000 Ölüm

Birçok kadın anne ve bebek sağlığı ile ilgili gelişmelerden yararlanmaktadır.  Ancak bu önlemler yeterince yaygınlaştırılamamıştır.  2013 yılında 300,000 kadın gebelik ve doğum komplikasyonlarından ölmüştür.  Bu ölümlerin birçoğu önlenebilirdir. 

Dünyanın En Sık Görülen Cinsel Yolla Geçiş Gösteren Enfeksiyonu HPV

3 dekattır HIV epidemik olarak yayılırken, özellikle genç kadınlar etkilenmektedir.  HIV ve HPV enfeksiyonlarına karşı korunma başta gelmektedir.  HPV dünyanın en sık görülen ve başta gelen, cinsel yolla geçiş gösteren enfeksiyonudur.  Klamidya, gonore sifilisin yayılmasını önleme ve tedavisi de çok önemlidir.  Tedavi edilmeyen sifilis yılda 200,000’den fazla ölü doğumdan, 90,000'den fazla yeni doğan ölümünden sorumludur. 

50 Yaş Altı Her 3 Kadından Biri Şiddete Maruz Kalmaktadır

Kadınlar çeşitli boyutta, cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.  Bugün 50 yaş altı, her 3 kadından biri, şiddete maruz kalmaktadır.  Bu şiddet kısa ve uzun vadede kadınların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkilemektedir. 

Her Yıl 20 Yaş Altı 13 Milyon Adelosan Doğum

Her yıl, 20 yaş altı, 13 milyon adelosan doğum yapmaktadır.  Bu gebeliklerde yaşanan komplikasyonlar genç anne ölümlerine neden olmaktadır.  Sağlık kurallarına uyulmadan yapılan, yapılmaya çalışılan gebelik sonlandırmaları da anne ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. 

Dünyada Kadın Sağlığı ile İlgili Son Yıllarda Adımlar Atılmıştır

Dünya kadın sağlığında, son yıllarda çok adımlar atılmıştır.  Halkın eğitim düzeyi yükseldikçe ve toplum bilinçlendikçe genç kızların hayata daha iyi bir başlangıç yapmaları sağlanabilir.  Ancak katedilmesi gereken daha çok yol vardır.  Genç kızlara daha fazla eğitim olanağı tanınması ve kadınların politikada daha fazla yer alması bu anlamda önemli katkılar sağlayabilir.   

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA