23 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa13°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele13°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C

27 EVET,17 HAYIR VE SLOGANLARLA YASA GEÇTİ

27 Evet,17 Hayır ve Sloganlarla Yasa Geçti

27 Evet,17 Hayır ve Sloganlarla Yasa Geçti

14 Haziran 2016 Salı 02:03

27 Evet,17 Hayır ve Sloganlarla  Koordinasyon Ofisi Yasası  Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun  Bulunmasına  İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı onayladı.

Genel Kurul’un dün sabah saat 10.30 sıralarnda başlayan toplantısında, konuşma ve tartışmaların ardından bugün saat 02.00 sıralarında oylanan tasarı oyçokluğuyla kabul edildi.

Tasarıya, Meclis Genel Kurul toplantısını izleyenlerin tepki ve sloganları arasında ad okunarak yapılan oylamada 27 kabul 17 ret oyu çıktı.

Meclis Genel Kurulu salonunda hareketli saatler yaşanırken, Meclis önünde de gün boyu eylemde olanların eylemi devam etti.

Meclis Genel Kurulu’nun dün sabah saat 10.30 sıralarında başlayan ve bugünün ilk saatlerine kadar devam eden toplantısında TDP Milletvekili Zeki Çeler, yaklaşık 8 saat süren bir konuşma yaptı.

Dün saat 16.00 sıralarında başlayan konuşmasını saat 24.00 sıralarında tamamlayan TDP Milletvekili Çeler, konuşmasının son bölümünde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın oylamanın ertelenmesi isteğine uyulmasını ve ertelemeye gidilmesini istedi.

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Birikim Özgür de, TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkililerine eleştiri yaparak, anlaşmanın onaylanması için propaganda yapmalarının yanlış olduğunu söyledi. Özgür, oylamanın ertelenmesini yerinde olacağını kaydetti.

CTP Milletvekili Ahmet Gülle de, KKTC’nin “alt yönetim” damgası yediğini, bunun Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini, bu nedenle “alt yönetim” anlayışından kurtulmak gerektiğini ifade etti. Gülle, konunun geniş ve farklı bir vizyonla ele alınması gerektiğini belirtti.

Konuşmalara yanıt veren Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, gündemdeki anlaşmaya karşı gençlerin ortaya koyduğu tepkiyi saygıyla karşıladığını söyledi.

Serdar Denktaş, geçmişte protokolün ilk şekli önüne geldiğinde Bakanlar Kurulu’nda mevcut şekliyle imzalamayacağını söylediğini, bunun üzerine değişikliklere gidildiğini anlattı ve anlaşmanın içeriği hakkında bilgi verdi. Denktaş, gündemdeki ofisin Türkiyeli yetkililerine verilecek  hakların, AB yetkililerine verilenlerle aynı olduğunu dile getirdi. “Egemenliğin verildiği” iddiasında bulunulduğunu söyleyen Denktaş, “ne münasebet” dedi.

Serdar Denktaş, protokolün Kıbrıs Türk gençliğine önemli avantajlar sağlayacağını kaydederek, protokolün iki imzacısından biri olan Türkiye’de sürecin tamamlandığını, burda da sürecin tamamlanması gerektiğini ifade etti.

KKTC’nin konsolosluk ve turizm ofislerinde çalışacakları KKTC’nin kendisinin seçtiğini, Türkiye’nin de ofis için personelini seçmesinin normal olduğunu aktaran Denktaş, anlaşmanın hayata geçirilmesi ve ek protokolle da muğlak konuların net bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi. 

Daha sonra konuşan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, geçmişte önlerine gelen metnin sıkıntılı olduğunu, değiştirilmesine çalıştıklarını, imzalanmış olarak önlerine geldiğinden değişiklik yolu aradıklarını anlattı. Yorgancıoğlu, onaylanmayarak değişikliklere gidilebileceğini kaydetti.

CTP Milletvekili Tufan Erhürman da, ek sözleşmeye ihtiyaç olduğunu, karşıdaki da düşman olmadığına göre anlayışla karşılayacağından ek sözleşmeyi hazırlayarak bir hafta sonra anlaşma ve ek sözleşmenin onaylanmasını önerdi.

Erhürman’dan sonra konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, gündemdeki anlaşmanın bir önceki hükümet tarafından onaylanıp Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiğini ve bir yıl da yürürlükte kaldığını söyleyerek, anlaşmanın Türkiye’de meclisten geçtiğini ve Kıbrıs Türk gençliği için artıları olacağına inandığını kaydetti.

Özgürgün, anlaşmada yetki devri diye bişey olmadığını, kendilerinin ve kendisinin yetkilerini devretmesi diye birşeyin sözkonusu olmadığını dile getirerek, anlaşmanın Kıbrıs Türk gençliğine sağlayacağı katkılar nedeniyle ve devlet ciddiyeti gereği meclisten geçmesi gerektiğini,  ardından uygulamaya girdikten sonra gereken ek sözleşmenin yapılabileceğini belirtti.

Başbakan Özgürgün, bu tür anlaşmaların hep yararını gördüklerini ifade ederek, “varsa sıkıntıların giderilmesi için de harekete geçeceğiz” dedi ve anlaşmanın onayını istedi.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, Özgürgün ile Denktaş’ın konuşmalarını doğru bulmadığını söyleyerek, çünkü anlaşmanın  2012’de imzalandığını ama meclise getirilmediğini, bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını savundu.

Soyer, anlaşmanın ek sözleşmeyle hayata geçirilmesi gerektiğini, oylamanın ötelenmemesinin hata olacağını, ardından çıkmaza girilebileceğini söyledi.

SLOGAN ARASINDA OYLAMA

Konuşmaların tamamlanmasıyla, saat 01.45’te, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun  Bulunmasına  İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşme tamamlandı.

Tasarının madde madde görüşülmesine geçilirken izleyici locasında bulunan ve daha çok gençlerden oluşan grup ayağa kalkıp slogan atmaya başladı. “Biz onurumuzla yaşayacağız, ya siz” gibi sloganlar atan grup, toplantının yaklaşık 5 dakika boyunca devam etmemesine neden oldu.

Grup, madde madde görüşme sırasında da arada sloganlar atarken tasarının bütününün oylamasına geçilirken sloganlar daha da arttı. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya topantıya içtüzük gereği ara vermesini söyleyip tepki gösterdi. Alanlı ise sloganlar devam etmesine rağmen toplantıyı sürdürdü ve ad okunarak yapılan oylamanın tamamlanmasını sağladı.

Oylama sonucunda   Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun  Bulunmasına  İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı, 17 ret oyuna karşılık 27 evet oyuyla onaylandı.

Tartışmalara neden olan tasarıyı saat 02.00 sıralarında onaylayan Meclis Genel Kurulu, ardından, KKTC ve TC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmaya Ek Anlaşmanın Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı ele aldı.

meclis_ici_eylem.jpgmeclis_onu-001.jpgmeclis_onu_barikat-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA