27 EVET,17 HAYIR VE SLOGANLARLA YASA GEÇTİ
27 Evet,17 Hayır ve Sloganlarla Yasa Geçti

14 Haziran 2016 Salı 02:03
27 Evet,17 Hayır ve Sloganlarla Koordinasyon Ofisi Yasası Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı onayladı.
Genel Kurul’un dün sabah saat 10.30 sıralarnda başlayan toplantısında, konuşma ve tartışmaların ardından bugün saat 02.00 sıralarında oylanan tasarı oyçokluğuyla kabul edildi.
Tasarıya, Meclis Genel Kurul toplantısını izleyenlerin tepki ve sloganları arasında ad okunarak yapılan oylamada 27 kabul 17 ret oyu çıktı.
Meclis Genel Kurulu salonunda hareketli saatler yaşanırken, Meclis önünde de gün boyu eylemde olanların eylemi devam etti.
Meclis Genel Kurulu’nun dün sabah saat 10.30 sıralarında başlayan ve bugünün ilk saatlerine kadar devam eden toplantısında TDP Milletvekili Zeki Çeler, yaklaşık 8 saat süren bir konuşma yaptı.
Dün saat 16.00 sıralarında başlayan konuşmasını saat 24.00 sıralarında tamamlayan TDP Milletvekili Çeler, konuşmasının son bölümünde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın oylamanın ertelenmesi isteğine uyulmasını ve ertelemeye gidilmesini istedi.
Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Birikim Özgür de, TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkililerine eleştiri yaparak, anlaşmanın onaylanması için propaganda yapmalarının yanlış olduğunu söyledi. Özgür, oylamanın ertelenmesini yerinde olacağını kaydetti.
CTP Milletvekili Ahmet Gülle de, KKTC’nin “alt yönetim” damgası yediğini, bunun Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini, bu nedenle “alt yönetim” anlayışından kurtulmak gerektiğini ifade etti. Gülle, konunun geniş ve farklı bir vizyonla ele alınması gerektiğini belirtti.
Konuşmalara yanıt veren Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, gündemdeki anlaşmaya karşı gençlerin ortaya koyduğu tepkiyi saygıyla karşıladığını söyledi.
Serdar Denktaş, geçmişte protokolün ilk şekli önüne geldiğinde Bakanlar Kurulu’nda mevcut şekliyle imzalamayacağını söylediğini, bunun üzerine değişikliklere gidildiğini anlattı ve anlaşmanın içeriği hakkında bilgi verdi. Denktaş, gündemdeki ofisin Türkiyeli yetkililerine verilecek hakların, AB yetkililerine verilenlerle aynı olduğunu dile getirdi. “Egemenliğin verildiği” iddiasında bulunulduğunu söyleyen Denktaş, “ne münasebet” dedi.
Serdar Denktaş, protokolün Kıbrıs Türk gençliğine önemli avantajlar sağlayacağını kaydederek, protokolün iki imzacısından biri olan Türkiye’de sürecin tamamlandığını, burda da sürecin tamamlanması gerektiğini ifade etti.
KKTC’nin konsolosluk ve turizm ofislerinde çalışacakları KKTC’nin kendisinin seçtiğini, Türkiye’nin de ofis için personelini seçmesinin normal olduğunu aktaran Denktaş, anlaşmanın hayata geçirilmesi ve ek protokolle da muğlak konuların net bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi.
Daha sonra konuşan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, geçmişte önlerine gelen metnin sıkıntılı olduğunu, değiştirilmesine çalıştıklarını, imzalanmış olarak önlerine geldiğinden değişiklik yolu aradıklarını anlattı. Yorgancıoğlu, onaylanmayarak değişikliklere gidilebileceğini kaydetti.
CTP Milletvekili Tufan Erhürman da, ek sözleşmeye ihtiyaç olduğunu, karşıdaki da düşman olmadığına göre anlayışla karşılayacağından ek sözleşmeyi hazırlayarak bir hafta sonra anlaşma ve ek sözleşmenin onaylanmasını önerdi.
Erhürman’dan sonra konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, gündemdeki anlaşmanın bir önceki hükümet tarafından onaylanıp Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiğini ve bir yıl da yürürlükte kaldığını söyleyerek, anlaşmanın Türkiye’de meclisten geçtiğini ve Kıbrıs Türk gençliği için artıları olacağına inandığını kaydetti.
Özgürgün, anlaşmada yetki devri diye bişey olmadığını, kendilerinin ve kendisinin yetkilerini devretmesi diye birşeyin sözkonusu olmadığını dile getirerek, anlaşmanın Kıbrıs Türk gençliğine sağlayacağı katkılar nedeniyle ve devlet ciddiyeti gereği meclisten geçmesi gerektiğini, ardından uygulamaya girdikten sonra gereken ek sözleşmenin yapılabileceğini belirtti.
Başbakan Özgürgün, bu tür anlaşmaların hep yararını gördüklerini ifade ederek, “varsa sıkıntıların giderilmesi için de harekete geçeceğiz” dedi ve anlaşmanın onayını istedi.
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, Özgürgün ile Denktaş’ın konuşmalarını doğru bulmadığını söyleyerek, çünkü anlaşmanın 2012’de imzalandığını ama meclise getirilmediğini, bunun devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını savundu.
Soyer, anlaşmanın ek sözleşmeyle hayata geçirilmesi gerektiğini, oylamanın ötelenmemesinin hata olacağını, ardından çıkmaza girilebileceğini söyledi.
SLOGAN ARASINDA OYLAMA
Konuşmaların tamamlanmasıyla, saat 01.45’te, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nın geneli üzerindeki görüşme tamamlandı.
Tasarının madde madde görüşülmesine geçilirken izleyici locasında bulunan ve daha çok gençlerden oluşan grup ayağa kalkıp slogan atmaya başladı. “Biz onurumuzla yaşayacağız, ya siz” gibi sloganlar atan grup, toplantının yaklaşık 5 dakika boyunca devam etmemesine neden oldu.
Grup, madde madde görüşme sırasında da arada sloganlar atarken tasarının bütününün oylamasına geçilirken sloganlar daha da arttı. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya topantıya içtüzük gereği ara vermesini söyleyip tepki gösterdi. Alanlı ise sloganlar devam etmesine rağmen toplantıyı sürdürdü ve ad okunarak yapılan oylamanın tamamlanmasını sağladı.
Oylama sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı, 17 ret oyuna karşılık 27 evet oyuyla onaylandı.
Tartışmalara neden olan tasarıyı saat 02.00 sıralarında onaylayan Meclis Genel Kurulu, ardından, KKTC ve TC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmaya Ek Anlaşmanın Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı ele aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hassasiyeti olan vatandaşlar dikkat... Meteoroloji'den tozlu hava uyarısıHassasiyeti olan vatandaşlar dikkat... Meteoroloji'den tozlu hava uyarısı08 Mayıs 2025 Perşembe 18:30KIBRIS
Ataoğlu’ndan Simon Aykut ve Ahmet Noyan ile ilgili açıklama: Konunun takipçisiyizTurizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunan iş insanı Simon Aykut ve Dubai’ye alınmayan Noyanlar Şirketler Grubu sahibi Ahmet Noyan ilgili yürütülen sürecin ‘takipçisi’ olduklarını vurguladı.08 Mayıs 2025 Perşembe 17:23KIBRIS
Kimliksizler Derneği, 19 Mayıs’ta Güney Lefkoşa’da toplu vatandaşlık başvuru eylemi düzenleyecekKimliksizler Derneği, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık başvurusu kabul edilmeyen kişilere destek olmak amacıyla 19 Mayıs Pazartesi günü topluca başvuru yapma eylemi gerçekleştiriyor .08 Mayıs 2025 Perşembe 17:02KIBRIS
Erhürman: Halk değişimi istiyor ve değişim gelecekCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının değişim istediğini vurguladı; “Değişim gelecek.” ifadelerini kullandı.08 Mayıs 2025 Perşembe 16:38KIBRIS
Kimliksizler Derneği’nden eylem çağrısı varKimliksizler Derneği, 19 Mayıs Pazartesi günü Güney Lefkoşa’da toplu vatandaşlık başvuru eylemi düzenleyecek.08 Mayıs 2025 Perşembe 15:55GÜNEY KIBRIS
DAÜ’de 26. Geleneksel Turizm Günleri Başladı“Öğren, Keşfet, Dünyayı Deneyimle” temasıyla düzenlenen DAÜ Turizm Günleri, 6-18 Mayıs tarihleri arasında seminerler, fuarlar, kültürel geziler ve atölye çalışmalarıyla dolu bir program sunuyor.08 Mayıs 2025 Perşembe 15:47DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
ADA TV çalışanı Cüneyt Oruç'a Kınama!Bu ahlâki ihlale aktif biçimde katkı sağlayan ve A Haber yayınına katılarak bu manipülasyonu destekleyen Ada TV çalışanı Cüneyt Oruç, gazetecilik mesleğinin asgari etik normlarını hiçe saymıştır08 Mayıs 2025 Perşembe 15:32KIBRIS
İskele'de motosiklet tim trafiği denetleyecekGeçtiğimiz aylarda Polis Genel Müdürlüğünün düzenlediği soruşturma ve kent güvenliği kursuna katılarak bu kursu başarıyla tamamlayan İskele Belediyesi Zabıta Birimi, alanını genişletiyor08 Mayıs 2025 Perşembe 15:27İSKELE
“Merhamet” Temalı Bienal Lefkoşa 2025 için Sanatçı Çağrıları Açıldı Arkhe’nin, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin himayesinde ve Vedat Kaner Vakfı’nın ana sponsorluğunda Kasım ve Aralık aylarında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlandığı Bienal Lefkoşa 2025 için sanatçı çağrıları açıldı08 Mayıs 2025 Perşembe 15:20LEFKOŞA
DAÜ, Uluslararası Yaz Okulu İçin Basın Toplantısı DüzenlediDAÜ, 2025 Uluslararası Yaz Okulu’nun kapsamlı eğitim, kültürel etkinlikler ve özel programlarla dolu zengin içeriğini tanıttı. 10 yaş üstü katılımcılara hitap eden yaz okuluna 1000’in üzerinde katılım bekleniyor.08 Mayıs 2025 Perşembe 15:15DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs