27-28 OCAK ŞEHİTLERİ ANILDI
Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler törenlerle anıldı.

27 Ocak 2019 Pazar 13:45
Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler törenlerle anıldı.
Törenlere, ana muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi, Lefkoşa Türk Belediyesi temsilcisi ile kurum kuruluş ve dernek temsilcileri ve şehit aileleri katıldı.
İlk tören saat 09.00’da Lefkoşa’da Şehitler Anıtı önünde yer aldı. Törende protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve saygı atışı yapıldı.
Tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlandı.
KÜÇÜK KAYMAKLI MEZARLIĞI’NDAKİ TÖREN…
İkinci tören ise 09.30’da Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda yapıldı.
Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinden sonra Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Girne Bölge Başkanı Ersoy Taluğ günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
TALUĞ
Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ersoy Taluğ, Kıbrıs’ın tarihinde varoluş ve özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşmasında en büyük payın hiç kuşkusuz ki vatan, bayrak, sancak ve toprak uğruna canlarını seve seve veren aziz şehitler olduğunu vurguladı.
Kıbrıs’ın tarihinde 1 Nisan 1955’in; Rumlar’ın büyük hayaller kurduğu kilisenin duvarları arasında EOKA tedhiş örgütünü kurarak, Türkleri yok edebilmek için uğraş verdikleri planlar kurdukları bir tarih olduğunu dile getiren Taluğ, “Bizler, Kıbrıs Türk halkı olarak, İngiliz Sömürge İdaresi’nin tek yanlı, temelsiz bir idari yapısı içinde haklarımızı alabilmenin mücadelesini sürdürmekteydik.
27-28 Ocak tarihleri, işte bu sömürge idaresinin oyunlarının iflas ettiği, Türkün Türkten başka dostu olmadığı gerçeğinin ortaya çıktığı anlamlı bir tarihtir” ifadelerini kullandı.
RUMA, YUNANA VE İNGİLİZ SÖMÜRGESİNE KARŞI MÜCADELE VERİLDİ
27-28 Ocak 1958’in Kıbrıs Türk halkının varlık ve özgürlüğünü korumak için Rum, Yunan ve İngiliz sömürge idaresine karşı tek bir kalp olarak ortaya çıkıldığı gün olduğunu vurgulayan Taluğ, İngiliz Sömürge İdaresi’nin tutumlarından cesaret alan Rumlar’ın, Enosis’e giden yolda tek engel olarak gördükleri Türk halkını yok etmek için insanlık dışı yollara başvurduklarını kaydetti.
İngiliz sömürgecilerine ve Rum terör örgütü EOKA’ya karşı direnen Kıbrıs Türk halkının tüm olumsuz gelişmelere rağmen düşmana boyun eğmektense, mücadeleye atılarak Kıbrıs’ta var olduğunu tüm dünyaya yiğitçe kanıtladığını dile getiren Tuluğ, “21 Ağustos 1957 tarihinde Küçük Kaymaklı’da tutuşturulan kıvılcım Ulus Ülfet, İsmail Beyoğlu, Kubilay Altaylı ve Mustafa Ertan’ın şehitlik mertebesine erişmeleri ile alevleniyor. Kıbrıs Türk halkı bu yeni heyecanla yarınına daha güvenle bakmanın hazırlığı içine giriyorlardı” dedi.
Bu insanlık dışı kurşunlamalar karşısında, Lefkoşa’da beş, Gazi Mağusa’da iki olmak üzere 7 kişinin şehit olduğunu, 15 kişinin de İngiliz kurşunları ile ağır yara aldığını anlatan Tuluğ, “61 yıl önce bu günlerde bizlerin mutluluğu Kıbrıs Türk halkının bu adada özgür bir nesil olarak yaşayabilmesi için bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren şehitlerimizden Sermet Kanatlı, Mustafa Ahmet, İbrahim Ali, Safer Muharrem, Ferruh Cambaz, Fuat Yusuf, Mehmet Ahmet ve Şerife Mehmet; İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı tutuşturulan özgürlük meşalesinin birer bayraklarıdırlar” şeklinde konuştu.
“SAVAŞIN ACISINI EN ÇOK SAVAŞANLAR BİLİR….”
Kıbrıs’ta yeterince acı yaşandığını, savaşın acısını en çok savaşanların ve onların geride bıraktıklarının bildiğini dile getiren Taluğ, bir daha bu topraklarda yeni acılar yaşanmamasını ve geçmişten dersler çıkarılmasını istedi.
Taluğ sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bizlere mücadele ve bağımsızlık ruhunu miras bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş, bayrağımıza kanlarıyla al rengini canlarıyla ak rengini veren kahraman şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliriz. Ruhları şad olsun.”
Daha sonra Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’ndan Nurden Kotan “Şehitlerimize” adlı şiiri okudu.
Din görevlisi tarafından okunan duanın ardından tören, şehit kabirlerinin ziyareti ve çiçek konulmasıyla sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sultani üzümde, molehiya ve marulda bitki koruma ürünü tespit edildiSultani üzümde, molehiya ve marulda bitki koruma ürünü tespit edildi25 Temmuz 2025 Cuma 18:13GENEL SAĞLIK
Esentepe'de yangın kontrol altındaEsentepe-Karaağaç bölgesinde çıkan yangın kontrol altına alındı.25 Temmuz 2025 Cuma 16:07KIBRIS
DAÜ, Bakü’deki Etkinlikle Azerbaycan’da Eğitim Danışmanlarıyla Yeni İş Birlikleri KurduDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından Bakü’de düzenlenen kapsamlı tanıtım etkinliği büyük ilgi gördü.25 Temmuz 2025 Cuma 15:38DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Esentepe'de yangın çıktı! İşte detaylar...Esentepe'de yangın çıktı!25 Temmuz 2025 Cuma 14:35KIBRIS
Geri viteste bıraktığı araç kardeşinin ölümüne neden oldu: Ümmü Mutlu tutuksuz yargılanacakHaspolat’ta kardeşinin ölümüne neden olan kazayla ilgili tutuklanan Ümmü Mutlu, mahkemeye çıkarıldı. Aracı geri viteste bırakarak küçük kardeşi Yusuf Mutlu’nun ölümüne sebep olduğu belirtilen zanlı, 30 bin TL'lik teminata bağlandı.25 Temmuz 2025 Cuma 14:05KIBRIS
Rum basınından iddia: Limasol yangınına “yeterli müdahale” yapılmadı!Rum basını, Güney Kıbrıs’ta çarşamba günü başlayan ve Limasol’un dağlık kesimleri başta olmak üzere yaklaşık 125 kilometrekarelik bir alanı yok eden yangına yeterli müdahale yapılamadığı gerekçesiyle halkın öfkeli olduğuna yer verdi.25 Temmuz 2025 Cuma 12:47GÜNEY KIBRIS
Gazimağusa’da park yeri kavgası: Demir çubukla ciddi darpPolis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, araç parkı nedeniyle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Demir çubukla bir kişinin başına vuran D.G. dahil 5 kişi tutuklandı, soruşturma sürüyor.25 Temmuz 2025 Cuma 12:46GAZİMAĞUSA
Simon Aykut’un serbest bırakılma talebine ilişkin karar Pazartesi alınacakEski Kıbrıs Rum taşınmazlarını suiistimal ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunan Simon Aykut, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yeniden şartlı tahliye talep etti. Mahkeme kararını Pazartesi açıklayacak.25 Temmuz 2025 Cuma 12:44GÜNEY KIBRIS
İtalya’dan o yasaya ilk onay: Kadın cinayetlerine ömür boyu müebbetİtalya’da Başbakan Giorgia Meloni hükümetinin hazırladığı ve kadın cinayetlerinde ömür boyu hapis cezası öngören yasa tasarısı, İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senato’da oy birliğiyle kabul edilerek yasama sürecinde ilk onayını aldı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:43AVRUPA
Lefkoşa ve Gazimağusa’da hırsızlık: İki tutuklamaLefkoşa’da bir internet kafede bir şahsa ait para cüzdanı ile birlikte içerisindeki paraları, kimlik kartları ve bankamatik kartını çalan 20 yaşındaki şahıs tutuklandı.25 Temmuz 2025 Cuma 12:11KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs