29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

26 HAZİRAN DÜNYA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ

Sorumluluklar anlatıldı

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

25 Haziran 2016 Cumartesi 15:09

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Uzman Psikoloğu Tuğçe  Denizgil, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü Dolayısıyla, Uyuşturucu Kullananların Karşılaşabileceği Hastalıkları, Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Eğitimin Önemini ve Medyaya Düşen Sorumlulukları Anlattı.

Neredeyse tüm dünya ülkelerinde uyuşturucu kullanma alışkanlığında her geçen gün artış olması ve akabinde hem ruhsal hem fiziksel, sağlık açısından oldukça tehlikeli bir durumla karşı karşıya olunduğundan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında alınan kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla,  26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir.

Bağımlılık yapıcı maddeler, belli bir miktarda ve üzerinde tüketildiğinde, kullanan kişinin sinir sistemine direkt etki ederek, fiziki ve psikolojik dengeyi bozabilen, toplum içinde hem sosyal hem de ekonomik çöküntülere neden olabilen uyuşturucu ve uyarıcı maddelerdir.

AIDS, Hepatit B, Hepatit C Gibi Hastalıklara Yakalanma Riski Yüksek

Bu bağlamda toplumları bilinçlendirmek için 26 Haziran tarihinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.  Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi de madde bağımlılığıdır.  Sadece madde kullanan kişiyi değil aynı zamanda yakın çevresini, dolayısı ile toplumu ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullananlar ise aynı zamanda AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hayatı ve toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara daima açıktırlar.  Madde kullanımının neden olduğu fiziksel hastalıklar bunlarla sınırlı kalmamakta, karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ile depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara da yol açmaktadır.

Madde Bağımlılığı İle Mücadelede Eğitim Önem Taşıyor

Kişinin uyuşturucu veya uçucu maddeye bağımlı hale gelmesi için bazen sadece bir defa kullanması yeterli olabilir.  Bunun nedeni, alınan ya da kullanılan maddenin kişinin vücuduna nasıl etki edeceğinin veya vücudun alınan maddeye nasıl tepki vereceğinin bilinmemesidir. Bundan ötürüdür ki; bu işin ticaretini yapanlar, kişiye bağımlısı olacağı maddeyi ilk seferinde ya ücretsiz ya da daha az fiyatla sağlamaktadırlar.  Çünkü satıcı iyi bilimektedir ki, bağımlı hale gelen kullanıcı ilerleyen süreçte bunu sürekli talep edecek ve kendisine para kazandıracaktır. Dolayısyla madde bağımlılığı ile mücadele ederken en önemli faktörün eğitim olduğunu bu vesile ile bir daha vurgulamak istiyorum.

Medyada Uyuşturucu Maddeyi Özendirici Yayınlar Yapılmamalı

Madde kullanımı ve bağımlılığının yol açtığı ruhsal, fiziksel ve toplumsal problemler hakkında yeterince bilgilenme mücadelenin sadece ilk basamağıdır.  Özellikle çocuk ve gençlerin bu önemli halk sağlığı sorunu hakkında bilinçlendirilmeleri ve bu maddelerden bilinçli bir şekilde uzak durmalarını sağlayabilmek sanıldığından çok daha fazla önemlidir.  Özellikle medyanın sorumluluğu yadsınamayacak dercede önemlidir.  Sözlü ve yazılı medya uyuşturucu maddelere ilişkin özendirici yayınlardan kaçınmalıdır.  Tedavi, önleme ve maddenin talebi ile mücadelede sivil toplumun desteği de şart olmalıdır.  Sağlıklı nesiller dileğiyle.

e8c9477e-db41-4143-8499-c4c5b92e84f4.jpeg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA