19 Mart 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa10°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt10°C
  • İskele10°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara2°C

2020'DE 40 MİLYON KİŞİ KÖR OLABİLİR

Göz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kataraktın, yüzde 51 ile dünyadaki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

2020'de 40 milyon kişi kör olabilir

22 Haziran 2020 Pazartesi 20:30

Prof. Dr. Alimgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz bebeğinin  arkasında yer alan göz merceğinin doğuştan ya da yaşlanma sonucu şeffaflığını  kaybetmesi olarak tanımlanan kataraktın, en yaygın göz hastalıkları arasında yer  aldığını belirtti.

Hastalığın, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunlar  oluşturabileceğini ancak çok basit cerrahi müdahalelerle çözüme kavuştuğunu  aktaran Alimgil, doğum kaynaklı kataraktın zararlarına dikkati çekti.
 
Doğuştan kataraktın, çok ciddi ve tehlikeli bir durum olduğunu, bazen  annenin hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklara, aldığı ilaçlara bağlı olarak  bebeklerde katarakt oluşabileceğini dile getiren Alimgil, "Görme gelişimini  olumsuz etkileyebilecek düzeyde olanların en kısa sürede ameliyat edilmeleri  gerekir. Zaman geçirilir ise ileride düzeltilmesi mümkün olmayacak göz  tembellikleri kaçınılmazdır." diye konuştu.
 
Prof. Dr. Alimgil, gelişen teknoloji sayesinde operasyonların mümkün  olduğunca hızlı gerçekleştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Katarakt ameliyatı teknolojisinde oldukça gelişmiş bir noktadayız.  Göze hiç zarar vermeden neredeyse sıfır komplikasyonla sorunu çözebiliyoruz.  Operasyon 15 ila 20 dakika kadar sürüyor ve sonrasında hasta 3 ila 4 hafta kadar  göz damlası tedavisi görüyor. Bu operasyonda esas önemli olan kataraktı almak  değil, hastanın görmesi için gözün içine mercek yerleştirmektir. Katarakt  rahatsızlığıyla başvuran hastalara ihtiyaçlarına göre uygulama yapıyoruz. Bu  multi lensler ışığı üçe böler. Kişinin şikayetlerinin hepsinde belli oranda  iyileşme sağlanır."
 
Bu belirtilere dikkat
 
Göz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil,  hastalığın ilk evrelerinde çok net belirtiler göstermediğini ama zamanla göz  merceğinde oluşan bulanıklaşmayla her geçen gün şikayetlerin daha çok arttığını  söyledi.
 
 "Uzağı ve yakını görememek, ışık hassasiyeti, bulanık görme, göz  yorgunluğu, baş ağrısı, güneşli günlerde oluşan görme bozuklukları ve sık gözlük  numarası değişimi hastalığın belirtileri arasındadır." diyen Alimgil, sözlerini  şöyle tamamladı:
 
"Katarakttan korunmak için yeni doğanlarda ilk 6 aydan sonra mutlaka  göz muayenesi yaptırılması, ilerleyen dönemde ve yetişkinlerde sağlıklı beslenme,  şeker hastalığının kontrol altında tutulması ve sigara kullanımının  sonlandırılması çok önemli. Hastalığa yakalanma risklerini sağlıklı bir yaşam ve  düzenli kontrollerle minimuma indirmek de mümkün."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA