18 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele17°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara17°C

2016'DA KIBRIS'TA ÇÖZÜM OLACAĞI KONUSUNDA İYİMSER

Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa uygulanabilen ve kapsamlı bir çözüm bulunması için yorulmadan çalışmayı sürdüreceğini taahhüt etti.

2016'da Kıbrıs'ta çözüm olacağı konusunda iyimser

15 Haziran 2016 Çarşamba 13:36

Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa uygulanabilen ve kapsamlı bir çözüm bulunması için yorulmadan çalışmayı sürdüreceğini taahhüt etti.

Amerika Birleşik Devletleri`nin 240`ıncı bağımsızlık yıldönümü dolayısıyla Salı günü verilen resepsiyonda konuşan Anastasiades, iki tarafın barış sürecini ciddiyetle sürdürmeleri halinde 2016`da Kıbrıs`ta hala çözüm olacağı konusunda iyimserliğini koruduğunu söyledi.

Thomas Jefferson ve Amerikanın diğer kurucularının, yeni bir ulusun oluştuğu tarihi Bağımsızlık Bildirgesini kabul etmelerinin üzerinden 240 yıl geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı, Bağımsızlık Bildirgesi ruhunun, 1776`dan sonra dünyada bağımsızlık, kendi kaderini tayin etme ve devrim için sayısız hareketlere ilham alınmasına yardım ettiğini vurguladı.

Nikos Anastasiades, “Büyük bir ülkenin, dünya işlerinde, küresel ekonomide öncü bir gücün, bilimsel araştırma ve teknolojik yenilik alanlarında etkileyici başarıları olan bir ülkenin kuruluşunu onurlandırıyor ve kutluyoruz. Tarihi boyunca dünya genelinden milyonlarca mülteciyi alan, 13 küçük koloniyi büyük ve büyüyen, 300 milyonluk bir ulusa döndürmeye yardım eden bir ülkeyi takdir ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kültürlerin eridiği bir pota olan Birleşik Devletlerin, ülkenin gelişmesine katkıda bulunan birçok Kıbrıs kökenli Amerikalının da vatanı olduğuna işaret eden Anastasiades, önemli bir Kıbırs diasporasının Birleşik Devletleri`ndeki varlığının şüphesiz iki ülke arasında ek bir aktif bağlantı oluşturduğunu, Amerikan mozaiğinin çok kültürlü karakterinin daha da zenginleşmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Hükümetinin Birleşik Devletler ve Kıbrıs arasında var olan mükemmel ilişkilerinden gerçek bir memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Aynı zamanda bölgede ve uluslararası alanda paylaştığımız değerlerimizin peşinde halklarımızın faydası için ortaklığımızı daha da genişletme ve çeşitlendirmeye yönelik çalışma arzumuzu belirtmek isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı konuşmasında, Kıbrıs-ABD ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayan üst düzey karşılıklı ilişkilerden de bahsetti, özellikle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden`İn Mayıs 2014`te, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry`nin geçen Aralık`taki ziyaretlerine değindi.

Nicos Anastasiades, “Daha da önemlisi bu ziyaretler Birleşik Devletlerin, Kıbrıs sorunu için AB ve Birleşmiş Milletler Anlaşmaları ilke ve değerleriyle tam uyumlu, uygulanabilir ve kapsamlı bir çözüm elde edilmesi için çabalara sürekli gerçek ilgisini yeniden teyit etmiştir” şeklinde konuştu ve ABD Hükümetine Kıbrıs Cumhuriyeti`nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne uzun süreli desteği için teşekkür etti.

Anastasiades, ülkenin, halkın yeniden birleşmesi için Kıbrıs sorununa uygulanabilir ve kapsamlı bir çözüm bulunmasında, bütün yasal vatandaşlarına etnik kökeninin ne olduğuna bakılmaksızın tam korumayla, bütün insan haklarının ve temel özgürlüklerinin var olduğu modern bir Avrupa ülkesinde Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin refahi için en güvenilir umutları oluşturmak için bıkıp usanmadan çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

İki tarafın barış görüşmelerini ciddiyetle sürdürmeleri, bütün beklemede olan konularda, karşılıklı saygı ruhuyla yapıcı öneriler sunmaları halinde 2016`da Kıbrıs`ta hala çözüm olacağı konusunda iyimserliğini koruduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, konuşmasında Pazar günü meydana gelen Orlando katliamından da söz etti ve Kıbrıs`ın bu saldırıyı “güçlü biçimde kınadığını” bildirdi, taziyelerini iletti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA