29 Mart 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

2014 AFET YILI OLACAK

2014 Afet Yılı Olacak

14 Nisan 2014 Pazartesi 16:05

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ülkemizde çiftçilerin çok zor bir dönemece girdiğini, tedbir alınmazsa tehlikelerin giderek çoğalacağını kaydetti.

 “AFET YILI İLAN EDİLMELİ”

Çiftçiler Birliği yeni başkanı Hüseyin Çavuş Kelle endişelerini Detay’a aktardı. 2014 yılının çok zor bir yıl olacağını dile getiren Kelle yetkilileri acilen göreve çağırdı. Kelle bu yılın “afet yılı” ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENİYORUZ

Çiftçilerin borç batağına sürüklendiğini, mahsulün hiç çıkmadığını, huzursuzluğun giderek arttığını ve önümüzdeki günlerde çok zor bir sürece girileceğini kaydeden Kelle çiftçilerin moral bozuklukları olduğunu dile getirdi. Kelle, hem çiftçilerin hem hayvancıların kendilerine devlet elinin uzatılmasını beklediğini açıkladı.

KARARLIYIZ

Kelle, 2015 yılı için, şimdiden hazırlık yapılmaz, “Afet yılı” ilan edilmezse, devletin çiftçileri tazmin etmesinin zorlaşacağını, her türlü mücadeleyi vermek için hazır olduklarını dile getirdi. Çiftçiler Birliği Başkanı, çok yeni bir yönetim olmalarına karşın oldukça kararlı olduklarını da dile getirdi.

Turgut ÇALICI

Çiftçiler Birliği yeni başkanı Hüseyin Çavuş Kelle endişelerini Detay’a aktardı. 2014 yılının çok zor bir yıl olacağını dile getiren Kelle yetkilileri acilen göreve çağırdı. Kelle bu yılın “afet yılı” ilan edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

2013-2014 döneminde ülkemizde yağışların çok az olması nedeni ile ciddi sorunların baş gösterdiğini belirten Hüseyin Çavuş Kelle, kum saatinin ülkenin aleyhine işlediğini açıkladı. Çiftçilerin borç batağına sürüklendiğini ve giderlerin her geçen gün daha da arttığını, vatandaşların ise bir hal çaresi bulamadığını sözlerine ekledi. Mahsulün hiç çıkmadığını yineleyen Kelle, huzursuzluğun giderek artarken, önümüzdeki günlerde çok zor bir sürecin beklendiğine işaret etti. Çiftçiler Birliği Başkanı, çiftçilerin moral bozuklukları olduğunu dile getirdi ve hem çiftçilerin hem hayvancıların kendilerine devlet elinin uzatılmasını beklediğini açıkladı.

“Afet Yılı” ilan edilmeli

Kelle 2015 yılı için şimdiden hazırlık yapılmaz, “Afet yılı” ilan edilmezse, devletin çiftçileri tazmin etmesinin zorlaşacağını söyledi. Neredeyse hiç çıkmayan mahsulün, hem bu yıl, hem de gelecek yıl çiftçileri ve hayvancıları yok olma noktasına getirebileceğini sözlerine ekleyen Kelle, bir an önce 2014’ün “Doğal Afet Yılı” ilan edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. 2014 yılı bütçesine ek kaynak yaratılabilmesi için “Doğal Afet” ilanının bir an önce yetkililer tarafından onaylanması gerektiği, bu sayede çiftçinin biraz nefes alabilecek duruma geleceğini belirten Çiftçiler Birliği Başkanı, kuraklık nedeni ile çiftçilere verilebilecek paranın çok kısıtlı olduğunu söyledi. “Bütçeye 2014 yılı için ek bir para konamaz sadece tarım sigortasındaki para ile üretici tazmin edilmeye çalışılırsa çiftçi hayatını idame ettiremeyecek” diyen Kelle haklarını aramak için, yeni bir yönetim olmalarına karşın her türlü mücadeleyi vermeye hazır ve çok kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Hedeflerini de anlattı

Çiftçiler Birliği yeni başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yeni seçilen yönetim olarak, ilk hedeflerinin birliği yeniden yapılandırarak, çağdaş bir kurum haline getirerek, üyelerimizin gözünde güven tazelemek hedefinde olduklarını söyledi. Birlik başkanı alınan kararları kurulacak olan iletişim ağı ile üyelerine duyuracaklarını söyledi. 2’nci hedefin ise, geçmiş dönemde yarım kalan, Çiftçiler Birliği binasını bitirerek, üyelerine daha iyi hizmet sunabilir konuma gelebilmek olduğunu kaydeden Kelle, “bizim her üretim yapan kesimden üyemiz bulunmaktadır. Bununla ilgili Merkez Yönetim haricinde farklı üretimleri takip edebilmek için komiteler kurulmuştur” yorumunu yaptı.

Kelle, bu yıl en büyük sıkıntının tüm çiftçiler için kuraklık olduğunun altını çizdi. Çiftçilerin yılı “afet yılı” olarak tanımladığını belirten Birlik Başkanı, yılı en iyi şekilde atlatabilmek için kurulan komitenin görev dağılımı sonucunda çalışmalarına başladığını da sözlerine ekledi.

Kelle, “kurduğumuz sulu tarım komitesi de faaliyete geçti ve ilk icraat olarak 9 Nisan tarihinde yurt dışından karpuz, kavun gibi ürünlerin getirilmemesi adına Devlet yetkililerinden talepte bulunuldu. Bununla birlikte ülkemizdeki karpuz, kavun üreticilerinin korunması hedefleniyor. Bunlar seçildiğimizden bugüne kadar yaptıklarımızdır” dedi.

Hüseyin Çavuş Kelle, “uzun vadede yapacaklarımız ise üreticimize tohum yetiştire bilmek için sulanan bilen arazilerde sözleşmeli tohum yetiştirilmesidir. Üreticimizin daha rahat çiftçilik yapa bilmesi adına düşük faizli kredi imkânı yaratmak için çalışmalarımız olacaktır. Amaçlarımızdan bir diğeri ise giderlerin nasıl düşürürüz ve nasıl daha uygun fiyatlara satma noktasıdır.

Biz yeni yönetim olarak, bugün Tarım Bakanımıza yaptığımız ziyarette, bakanlığın bu sıkıntıların farkında olduğunu gördük. İyi niyet görmediğimiz anda ve haklarımız gasp edildiği zaman, gücümüzü nasıl daha önce, sokaklara dökülerek gösterdiysek yine haklarımızı aramak için eylem yapmaya hazırız”  dedi. Kelle “tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz” yorumunda bulundu ve oldukça kararlı olduklarını dile getirdi.

Hayvancılardaki kaba yem sıkıntısı olduğunu, bunun akabinde de ilerleyen dönemde tohum sıkıntısı yaşanacağını dile getiren Kelle gelecek yıl için korkularının şimdiden baş gösterdiğin kaydetti.

Hükümetin hala kuraklık ilan etmemesinin kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Kelle, bunun kendilerine yetmediğin, doğal afet ilan edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kelle hayvan üreticilerine doğrudan hibe yapılmazsa, hayvancılık sektörünün durma noktasına geleceğini, hayvanların diğer hayvanları yemeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA