23 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa22°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

17 MİLYON 821 BİN TL

17 milyon 821 bin TL

09 Temmuz 2014 Çarşamba 13:05

Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü” kapsamında bugüne kadar işverenlere yapılan ödeme miktarı açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi” ve “Turizm Sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdam” Projeleri hakkında basın toplantısı düzenledi ve projelerde gelinen son durumu anlattı.

Gürpınar, 5 Aralık 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren tüzük kapsamında 895’i erkek, 872’si kadın olmak üzere 1767 kişinin istihdam edildiğini kaydetti ve 221’, erkek, 259’u kadın olmak üzere 480 istihdamın 5 Aralık 2013 öncesi geçici madde kapsamında istihdam edildiğini açıkladı.

Bakan Gürpınar, 5 Aralık 2013 sonrası 462 kişinin ilk kez işgücü piyasasına girdiğini ifade ederek, esas önemli noktanın da bu olduğunu kaydetti.

Proje kapsamında Yerel İstihdamı Destek ödemeleri 17 milyon 821 bin TL’yi geçerken, Proje Ödemeleri olan Aşçılık Meslek Eğitimine 528 bin, Hükümlü ve Tutukluları Topluma Kazandırma Amaçlı Meslek Eğitimi Projesi’ne 66 bin 420 TL, Turizm Sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi’ne 152 bin TL aktarıldı.

“Ödemeler yılda 4 kez”

Gürpınar, tüzük kapsamında sosyal güvenlik primlerinin işveren katkı payları ile İhtiyat Sandığı depozitlerinin iade şekilde ödendiğini, ödemelerin şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere yılda 4 kez yapıldığını bildirdi.

Gürpınar, Çalışma Bakanlığı’nın özellikle kadın istihdamı ve kadın girişimciliğine önem verdiğinin altını çizerek, kadın girişimciliğinde sosyal güvenlik desteği sağlandığını, ayrıca ekonominin ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştirmenin ve niteliksiz işsizlere nitelik kazandırmanın amaçlandığını kaydetti.

“İşverenlerin üzerinden yükü aldık”

Aziz Gürpınar, amaçlarından birinin de daha önceden kayıtlı olup, şimdi işsiz olanların yeniden işgücü piyasasına katılımı olduğunu ifade ederek, proje kapsamında yapılan ödemelerle işverenlerin üzerinden sosyal güvenlik yükünü aldıklarını söyledi.

Destek süreleri

Destekler ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarına 18 ay, üniversite ve yüksekokul mezunlarına 24 ay, basın sektörü ve kumarhane hariç turizm sektöründe çalışanlara 36 ay, eğitim gördükleri alanda istihdam edilen, 18-30 yaş arası meslek lisesi mezunları ve meslek sertifikası sahiplerine 36 ay, 30 yaş üzeri olanlara 24 ay, kendi işini kuran 18-30 yaş arası girişimcilere 36 ay ve kadın çalışan ve girişimcilere 48 ay olarak uygulanıyor.

Meslek edindirme kursları

“İşbaşında meslek eğitimi” modeli uygulanan ve her ilçedeki Turizm Meslek Liselerinde yapılacak eğitimlere KKTC yurttaşı 15 yaşını doldurmuş bireyler katılabiliyor. Eğitimlerin pratik bölümleri için bölgedeki turistik tesisler kullanılacak, kurslar sonunda başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı meslek sertifikası verilecek.

Gürpınar: “hedefimize ulaştığımızı söyleyebilirim”

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar bir soruya karşılık proje başlangıcında koydukları 2 bin kişi hedefine yaklaşıldığı için hedefe ulaşıldığını söyleyebileceğini, 5 Aralık 2013 sonrası 462 kişinin ilk kez işgücü piyasasına girmiş olmasının esas önemli nokta olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA