17 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C

15 SANİYEDE PASAPORT KONTROLÜ

15 saniyede pasaport kontrolü

25 Ağustos 2014 Pazartesi 17:47

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ay sonuna kadar başlatılması planlanan, "biyometrik geçiş" olarak da adlandırılan e-gate uygulaması için geçiş bankoları yerleştirildi.

Yurt dışı çıkışlarda hız ve insan gücünden tasarruf sağlayacak, e-gate uygulaması için ilk aşamada havalimanındaki geliş ve gidiş katlarına ikişer biyometrik geçiş kabini konuldu. Pasaport polisinin görev almayacağı kaydedilen uygulamada kabin sayısının 3 ay sonra geliş ve gidişlerde altıya, 2015 sonuna kadar ise yirmi dörde çıkarılması planlanıyor.

Şimdilik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik olarak uygulanacak sistemde yolcunun tarattığı parmak izi sistemden otomatik olarak kontrol edilecek, eşleştikten sonra geçiş izni verilecek. Bir süre sonra yüz tanıma kontrolünün de entegre edilmesi planlanan sistemden ilk olarak sık seyahat eden ve tanımlı bir yolcu grubu faydalanacak.

EN FAZLA 21 SANİYEDE GEÇİŞ

Yerli bir firma tarafından kurulan sisteme ait test aşaması sonuçlarına göre, yolcunun en fazla 21 saniyede kabinden geçebilmesi öngörülüyor. Sisteme alışkanlık arttıkça bu sürenin 15 saniyeye kadar düşebilmesi planlanıyor. Biyometrik geçiş kabinlerinin yanı sıra pasaport polislerinin çalıştığı mevcut kabinler de görevlerine devam edecek.

Uygulama Dubai, İspanya, Fransa ve Hollanda gibi farklı ülkelerde de kullanılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA