27 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

1017 KÖK HİNTKENEVİRİ ZİRAATINA 1 YIL HAPİS!

1017 kök Hintkeneviri ziraatına 1 yıl hapis!

29 Mart 2014 Cumartesi 12:24

Dip Karpaz’da ormanlık alan içerisinde 1017 kök Hintkeneviri bitkisi yetiştiren sanık Recep Ocak dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı…

 1017 kök Hintkeneviri ziraatına 1 yıl hapis!

Dip Karpaz’da ormanlık alan içerisinde 1017 kök Hintkeneviri bitkisi ekip ziraatını yapan sanık Recep Ocak, dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Kanunsuz Hintkeneviri ziraatı yapma” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçlarından yargılanarak suçlu bulunan sanık Ocak, 1 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

797 kök ekili, 220 kök sökülmüş Hintkeneviri bitkisi…

Sanık Recep Ocak 2012 yılı içerisinde soyadını bilmediği “İbrahim” isimli kişiden çok miktarda Hintkeneviri türü uyuşturucu madde tohumu alarak 2013 yılı Nisan ayı içerisinde ormanlık bir alana bir miktarını ekmiş geriye kalan bir miktar tohumu ise çalılıkların arasına gizlemişti. Sanık Ocak, ektiği tohumların bakımını yapabilmek için tohumları ektiği yerin yakınından geçen ana su hattı borusunu matkapla delerek hortum bağlamış ve sulama sistemi yapmıştı. Sanık ektiği Hintkeneviri bitkilerinin bakımına Nisan- Haziran 2013 tarihine kadar devam etmiş ve daha sonra bakımını yapmaktan vazgeçmişti. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri 19 Haziran 2013 tarihinde Dip Karpaz’da ormanlık bir alan içerisinde Hintkeneviri bitkisi ekili olduğu yönünde ihbar alarak olay yerine gitmiş ve 797 kök ekilmiş 220 kök ise sökülmüş Hintkeneviri bitkisi tespit etmişti. Polis ekipleri konu bitkilerin kime veya kimlere ait olduğunu tespit edebilmek için olay yerinde uzun süre pusu görevi yapmış ve geniş çaplı yapılan soruşturma neticesinde ise sanık Ocak, 11 Temmuz 2013 tarihinde şüphe üzerine tutuklanmıştı.

15 yıla kadar hapis cezası öngörülür…

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, sanık Recep Ocak’ı aleyhine getirilen davalardan suçlu bularak mahkum ettiklerini açıkladı. Sanığın işlemiş olduğu suçların kamu sağlığına karşı işlenen suçlar arasında yer aldığına dikkatleri çeken Güran, yasa koyucunun konu suçları işleyenlere 15 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü belirtti. Huzurlarındaki meselede uyuşturucunun türünün Hintkeneviri olduğunu anımsatan Güran, Hintkenevirinin uyuşturucu maddeler arasında en az zararlı olan uyuşturucu türü olduğunu ancak miktarına bakıldığında ise külliyatlı bir miktara sahip olduğunu ifade etti. Güran, sanık Ocak’ın 1017 kök Hintkeneviri bitkisi ekerek ziraatını yaptığını anımsatarak bu meseledeki ilginç noktanın ise sanığın tutuklanmadan takriben 1 ay önce pişman olarak konu bitkilerin ziraatını yapmaktan vazgeçmiş olması olduğunu belirtti. Güran, sanık Ocak’a işlemiş olduğu suçla orantılı bir ceza verilmesi gerektiğini belirterek sanığı 1 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Gamze BAYKUR

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA