22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

“100 EURO’NUN SADECE 22’Sİ ÇİFTÇİYE GİDİYOR”

İtalya Tarım Bakanlığı'ndan kooperatifçilik ve üretici örgütleri uzmanları, çiftçileri kümelenmenin faydalarına inandırmanın zor olduğunu ancak doğru teşvik ve yöntemlerle bunun yapılabileceğini belirtti.

“100 euro’nun sadece 22’si çiftçiye gidiyor”

24 Ocak 2019 Perşembe 13:55

İtalya Tarım Bakanlığı'ndan kooperatifçilik ve üretici örgütleri uzmanları, çiftçileri kümelenmenin faydalarına inandırmanın zor olduğunu ancak doğru teşvik ve yöntemlerle bunun yapılabileceğini belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, AB Koordinasyon Merkezi işbirliği ve Avrupa Birliği Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) uzman desteği ile “Üretici Örgütleri ve Kooperatif Modellerinin Fonksiyonları” konulu seminerde, İtalya Tarım Bakanlığı’nın kooperatifçilik alanındaki uzmanlarından Riccardo Passero ve Mario Schiano Lo Moriello sunum yaptı.

Riccardo Passero, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Konferans Salonu’nda yer alan seminerdeki konuşmasında, kooperatiflerin çiftçilere kolaylıklar sunmasının yanında çiftçilerin ürünlerine katma değer kazandırma açısından da önemli iştirakler olduğunu belirtti.

“100 EURONUN SADECE 22’Sİ ÇİFTÇİYE GİDİYOR”

Her 100 Euro’luk taze ürün satışının sadece 22 Euro’sunun çiftçiye gittiğini, geriye kalanının pazarlama, işleme, lojistik gibi hizmetler için harcandığını kaydeden Passero, kooperatifçiliğin ve üretici örgütlerinin, tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye uzanan süreçte önemine dikkat çekti.

KOLAYLIKLAR VE ZORLUKLAR

Tarımsal üretimde toplu hareket etmemenin, pazarlık gücünü zayıflattığını, tarımsal ürünlere katma değer kazandırmayı zorlaştırdığını, pazarlara erişimi güçlendirdiğini, kalite ve yenilik alanında yatırımı da zorlaştırdığını anlatan Passero, üretici birlikleri ve kooperatiflerin, pazarların ihtiyaçlarına cevap vermek, pazarlama çalışmaları yapılması, araştırma geliştirme çalışmaları için yatırım yapılmasına kolaylıklar sağladığını ifade etti.

“ÜRETİCİLERİ İKNA ETMEK ZOR AMA MÜMKÜN”

İtalya devlet politikasının, çiftçileri kümelenmeye mümkün olduğu kadar teşvik ettiğini kaydeden Passero, “Çiftçileri, kümeler halinde hareket ettiğinde kazançlı çıkacaklarına ikna etmek zor, ancak doğru yöntem ve teşviklerle bu mümkün” dedi.

Paserro, anlatımında kümelenme ve ayrı ayrı hareket etmenin olası sonucunu yansıtan “Aç eşeklerin hikayesi” tablosunu kullandı.

“ÜYELER REKABET İÇERİSİNE GİRMEMELİ”

Kümelenmenin sadece kooperatifçilik anlamına gelmediğini de belirten Passero, kooperatifçilikte demokrasinin teamüllerinin geçerli olması gerektiğini, her bir bireyin bir oyunun bulunduğunu;  üyelerinin ürünlerini pazarlamasında birbirlerine rakip olmamasının esaslarından birini oluşturduğunu anlattı.

Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında tarımsal üretici birliklerinin de önemi görevler üstlendiğini kaydeden Passero, tarımsal ürün işletme örgütleri, uluslararası örgütler, uluslararası anlaşmaların da tarımsal ürünlerin pazarlanmasında veya farklı yönlerde çiftçilere katkıda bulunduğunu kaydetti.

“KOOPERATİF VE BİRLİKLER FİYAT DALGALANMASINA KARŞI KORUR”

Mario Schiano Lo Moriello ise çiftçilerin kümelenmesinin ve ürünlerini kooperatif veya tarımsal üretici birlikleri aracılığıyla pazarlamasının, tarımsal ürünlerdeki fiyat dalgalanmasında, üreticiye koruma sağladığını kaydetti. 

PECORINO PEYNİRİ

İtalya’da koyun sütü ile yapılan Pecorino peyniri için süt fiyatının, üreticiler tarafından oluşturulan bir konsorsiyum tarafından pazarlık yapılarak tedarik edildiğini kaydeden Moriello, sütün bol olduğu dönemlerde sütün daha ucuz alınabilmesi için pazarlıklar yürüttüğünü kaydetti.

SOLYALI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Kırsal Kalkınma Merkezi Koordinatörü Deniz Solyalı, kooperatifçiliğin bakanlığın öncelik verdiği alanlardan biri olduğunu, ülkeye en uygun modellerin belirlenmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Solyalı, üreticilerin kümelenmesini sağlayabilmek için de yöntemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

AKSOY

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı danışmanlarından Tarımsal Ekonomist Mustafa Aksoy ise kümelenme alanında örnek uygulamalar üzerinde çalıştıklarını, çalışmalar sonucunda kooperatifçilikle ilgili politika ve önlemler geliştirmiş olacaklarını ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA