20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

100 BİN İNSANIN ÖLÜMÜ DAHA VAHİM VAKADIR

100 bin insanın ölümü daha vahim vakadır

22 Şubat 2014 Cumartesi 00:37

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, "Suriye'de sadece kimyasal silahla öldürülenlere değil, 100 binin üzerinde hayatını kaybedenlere de bakmak gerek" dedi.

CİDDE - İrfan Sapmaz İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "Suriye'de sadece kimyasal silahla öldürülenlere değil, 100 binin üzerinde hayatını kaybedenlere de bakmak gerek" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, ABD ve Rusya'nın, Suriye'nin kitle imha silahlarının yasaklanması ile ilgili aldıkları ortak kararı olumlu karşıladığını belirterek, "Kimyasal silahlar konusunda tavrımız müsbettir. Kitle imha silahlarının yasaklanması gerekir. Suriye’nin bu konuda anlaşmaya imza atması ve bunun şartlarına uyması önemli bir olaydır. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu. 

Suriye'de yaklaşık bin 440 kişinin kimyasal silahla öldürüldüğünü ancak 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin daha önemli olduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, "Bin 440 kişinin zehirli gazlarla öldürülmesi dışında daha vahim bir vaka var. O da 100 binden fazla insanın öldürülmesidir. Ayrıca 4 milyon insan kendi ülkesinde mülteci ve 2 milyon insan da başka ülkelere sığınmıştır" ifadesini kullandı.

BM kontrolünde kitle imha silahlarının kontrol altına alınmasını Cenevre-2 görüşmelerinin ilk adımı olarak görmek istediklerini vurgulayan İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Silahların kontrol altına alınması adımından sonra sorulması gereken bazı sorular var. Silahları kim üretti, Esed rejimine kim tedarik etti ve sorumluları kimdir? Ayrıca bunları kimin kullandığının da açıklığa kavuşturulması gerekir. Bu konunun da BM tarafından açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca hangi ülkelerin kimyasal ve nükleer silahlara sahip olduğunun belirlenmesi gerekir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA