28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

10 YILDA 600 GAZETECİ ÖLDÜ

10 Yılda 600 Gazeteci Öldü

18 Temmuz 2013 Perşembe 11:28

gazeteciBM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, 10 yılda 600'den fazla gazetecinin öldürüldüğünü ancak yüzde 90'dan fazlasının faillerinin cezasız kaldığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, bugünkü oturumunda silahlı çatışmalarda gazetecilerin korunması konusunu ele aldı. Toplantıda BMGK üyelerinin yanı sıra bir çok üye ülke ve deneyimli gazeteciler de görüşlerini aktardı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson burada yaptığı konuşmada ifade özgürlüğünün temel insan hakkı olduğunu belirterek bağımsız ve çoğulcu medyanın bu hakkın kullanımındaki önemine değindi.

Gazetecilerin öldürülmesine ilişkin bilgi veren Eliasson, "Birçok vakada öldürülen gazeteciler yolsuzluk ve yasa dışı aktiviteleri haberleştirmişti. Çoğu, öldürülmeden önce tehdit edilmişti. Öldürülen ya da korkutularak susturulan her gazeteci, insan hak ve saygınlığını yüceltmeye çalışanlardan birisinin eksilmesi demektir. Son 10 yılda 600'den fazla gazeteci öldürüldü. Öldürülen gazetecilerin yüzde 90'dan fazlasının failleri cezalandırılmadı.

Bu şok edici ve kabul edilemez" dedi.

Bütün gazeteci cinayetlerinin süratli bir şekilde soruşturulmasını ve adaletin yerini bulmasını isteyen Eliasson, BM'nin gazetecilerin korunmasına yönelik planın ifade özgürlüğü ve demokrasinin korunması amacını taşıdığını söyledi.

"GAZETECİ İLE AKTİVİST AYRILMALI"

Toplantıda deneyimli gazeteciler de sunum yaparak BM Güvenlik Konseyi'nden çatışma bölgelerinde gazetecilerin korunması ve dokunulmazlık verilmesini istedi.

NBC'den Richard Engel, gazetecilerin korunmasının bugün her zamankinden daha zor olduğunu kaydederek, "Çünkü bugün kimin gazeteci kimin aktivist olduğunu anlamak zorlaştı. Profesyonel gazetecilere artık hiç saygı yok" dedi.

Profesyonel gazetecilerle aktivist ya da çatışmalarda görüntü alan silahlı muhaliflerin ayrılmasını isteyen Engel, profesyonel gazetecilerin tanınması ve gazetecilere de diplomatlara benzer koruma sağlanması gerektiğini söyledi.

Somali'de görev yapan AFP'den Mustafa Hacı Abdinur, birçok arkadaşının öldürüldüğünü kendisinin ise şanslı olduğunu belirterek, "Özgür basın olmadan bir ülke için özgürlük mümkün olmaz. İşimizi yaparak hayat kurtardığımıza inanıyoruz" diye konuştu.

The Guardian'dan Iraklı Gayd Abdul-Ehad da konuşmasında diplomatlara yönelik, "Birçoğunuz bizden nefret ediyor. Bunu biliyorum. Bu bizim işimizi iyi yaptığımızın göstergesi. Bir şekilde denge kurulması lazım. Bizim isteğimiz insanca muamele görmek ve öldürülmemek" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA