23 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa22°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele22°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

10.KIBRIS İPEK KOZASI FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANDI

10.Kıbrıs İpek Kozası Festival Programı Açıklandı

04 Mayıs 2015 Pazartesi 16:19

Girne Belediyesi, Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi (Bellapais) Muhtarlığı işbirliğinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 10. Kıbrıs İpek Kozası Festivali etkinlik programı dün Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, hedeflerinin Kıbrıs kültüründe büyük önemi olan ipek, koza ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması, gelenek göreneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu söyledi.

Girne Belediyesi, Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi (Bellapais) Muhtarlığı işbirliğinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 10. Kıbrıs İpek Kozası Festivali etkinlik programı dün Bellapais Manastırı’nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. Girne Belediyesi’nden verilen bilgide, basın toplantısına Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısulu ve bazı meclis üyeleri katıldı.

Güngördü: “Amaç ipek, koza ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilecek festivalin, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Yeşil Barış Hareketi’yle işbirliği içerisinde düzenlendiğine işaret etti. Güngördü, Kıbrıs kültüründe büyük önemi olan ipek, ipek kozası ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması, gelenek göreneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığını kaydetti.  8-9-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek festivalin panayır havasında yaşanacağını söyleyen Güngördü, festivalde, ipek, ipek kozası ve buna bağlı el işlerinin sergilenip satışının yapılacağını, çeşitli sanatsal ve kültürel faaliyetlerin de yer alacağını kaydetti.

Tatlısulu: “Bellapais’in tanıtımı için de önemli”

Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısulu, İpek Kozası Festivali’ne 10 yıl önce Yeşil Barış Hareketi’yle başladıklarını söyledi. Tatlısulu, 6 yıl önce ise festivali Girne Belediyesi ile birlikte yürütmeye başladıklarını belirterek, belediye ile birlikte daha geniş ve uzun süren bir festival gerçekleştirdiklerini ifade etti.  Tatlısulu, festivalin Bellapais’in tanıtılması için de önemine dikkat çekti.

Sahir: “İpek koza sanatının unutulmasıyla dut ağaçları da yok olmaya başladı”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, “Ülkenin doğal yapısı içerisinde gelişen ipek böcekçiliğiyle elde edilen sanat ve değerler daha güzel somutlaştırılamazdı. El emeği göz nuruyla bu, dünyada tek sanata dönüştü” dedi. Sahir, ipek koza sanatının unutulmasıyla birlikte dut ağaçlarının da yok olmaya başladığını, en fazla da bundan insanların etkilendiğini söyledi. Sahir, yaza serinlik katan dut ağaçlarının yok olmasıyla birlikte yazların daha sıcak ve yakıcı hissedilmeye başlandığını kaydetti. Sahir, turizm kenti Girne’ye bağlı Bellapais’te düzenlenen festivalin daha iyi noktalara gelebileceğine inancını belirterek, halkın da katılımıyla festivalin ileriki yıllarda daha da renklenebileceğini ifade etti.

Festival Programı şöyle:

8 Mayıs 2015 CUMA; 18:00 Resmi Açılış ve Konuşmalar  ve Stantların Gezilmesi, 18:30 Halk Dansları Gösterisi, Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, 19:00 Konser  Grup Ezgi

9 Mayıs 2015 CUMARTESİ; 11:00 Stantların Açılması, 12:00 Müzik , 14:00 Musicians Of The Majesty Klasik Esintiler, 16:00  Maxi Trio Kıbrıs Müzikleri  17.30 Jimnastik Gösterisi  (Düet Academy  Jimnastik  Grubu) ,16:30 Maxi Trio Kıbrıs Müzikleri, 18:00 Halk Dansları Gösterisi (Orak Kültür- Sanat ve Eğitim Merkezi ( OKSEM), 18:45  Tango Dans Gösterisi (Yalın Guest), 19:00 Halk Dansları Gösterisi (Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu), 19:30, Latino Turco konseri.

10 Mayıs 2015 PAZAR; 11:00 Stantların Açılması, 12:00 Müzik, 14:00 Blue Trio Klasik Dünya Müzikleri,15.30-16:30 Kıbrıs’ta İpek Böcekçiliği ve Yetiştiriciliği Konulu Konuşma (Konuşmacı: Mehmet Ağlarcan),  Standlarda Uygulamalı Koza İşi Atölye Çalışması (Girne Belediyesi El Sanatları Atölyesi Kursiyerlerinin, Elişi Öğretmeni Çelen Özkaynak Eşliğinde Koza İşi Uygulaması), İpek Dokuma Sanatı Üzerine Anlatı (Safiye Ceyhun-Girne Belediyesi El Sanatları Atölyesi Kursiyeri),  16:00 Music of Peace and Love Mopal 17:00 Halk Dansları Gösterisi (Girne Halk Sanatları Derneği), 17:30 Street Folkers Folklorik Kıbrıs Müzikleri, 19:30   Two Night  Stand konseri.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA