16 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa15°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele15°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara7°C

1 YILLIK FİYASKO

1 yıllık Fiyasko

04 Ekim 2014 Cumartesi 15:52

1412260883Cenk Diler, CTP-BG DP-UG Hükümeti tarafından açıklanan hükümetin 1 yıllık icraatları analiz edildi. Kamuoyu açıklamasında neler söylendi? Neler yapıldı.

NELER SÖYLENDİ? NE YAPILDI?

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) koalisyon hükümeti 1 yılını geride bıraktı. Hükümetin 1 yıllık icraatlarını analiz ettik. Hükümet 1 yıl boyunca hangi çalışmaları yaptı? Bu çalışmalar ne şekilde ifade edildi? Peki uygulamada bu çalışmaların kaçta kaçı başarılı?

CENK DİLER

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile Demokrat Parti Ulusal Güçler koalisyon hükümetinin, hükümetin tasarruflarından yatırımlarına kadar bir yıllık icraatını anlattı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yaptığı ortak basın toplantısında hükümetin bir yıllık icraatlarını içeren bir de kitapçık dağıtıldı. Peki söylenenlerin ötesinde 1 yıl nasıl geçti? İşte bir yılı sizin için analiz ettik.

ÇELİŞKİ DOLU 1 YIL

Hükümetin 1 yıllık süresi anlatılırken icraat olmayan “icraatlar”, sonuç vermeyen çalışmalar ve taahüt edilenlerle yapılanlar arasında ciddi zıtlıkların olduğu göze çarpıyor. Fiyasko diye nitelendirilebilen hükümetin icraatları ciddi eksiklikler ve çelişkiler içeriyor.

YANLIŞLARLA BAŞLANDI

Pırıl pırıl kuşe karton kaplı ve birinci sınıf kuşe kâğıda basılı 54 sayfalık bir eser. Yalbır yalbır parlıyor. Keşke içerik de dışının albenisi kadar güzel olsaydı. Maalesef… Şöyle bir karıştırayım derken 50’nci sayfadaki ilk hatalı ifade gözüme çarpıyor. “Meclisin son Yasama Yılı’nda 91 birleşim yapıldı” ibaresi yanlış. Meclisin resmi web sayfasındaki yeni faaliyet raporu, Sekizinci Yasama Yılı İkinci Yasama Döneminde, bu birleşim sayısını; 78 olağan, 5 olağanüstü olmak üzere toplam 83 birleşim olarak veriyor.

BİLGİLER SAKLANDI

50 ve 51’nci sayfalarda Komite toplantılarının sayısı verilirken, Cinsiyet Ayrımcılığı İzleme Komitesi’nin 2, Çevre Komitesi’nin 4, Kültür Varlıklarını Koruma Komitesi’nin 3, Tanıtma Kurulu’nun da sadece 1 toplantı yaptığı bilgileri saklanıyor.

EKSİKLİKLERLE DOLU

Başbakanlık İcraatları olarak; İyi İdare Yasası, yerel gelirlerimizin bütçe içindeki payının artışı, alınan bağış ve kredilerin bütçe içindeki payının azalışı, Yenilenebilir Enerji Tüzüğü’nün çıkarılması, Soma felaketi için yardım yapılması, poliste yaşanan intihar olayı ile ilgili soruşturma komisyonu kurulması ifade edildi. Yapılan basın açıklamasında çevre etkinliği olarak “Let’s Do It” etkinliğinin yapılması, bir önceki dönemde alınmış olan Mercedes marka aracın geri iade edilmesi dışında sağlanan bir başarı ve icraattan bahsedilemedi. Halbuki 6 Eylül 2013 tarihli CTP-DP Hükümet Programı’nda 59 vaat bulunuyordu. Yukarıdaki çok yüzeysel yapılanlar yanında, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun Yasası’nın değiştirilmesi, Kamu Reformu Yapılması, Üçlü Kararnamenin kapsamının daraltılması, İstatistik Kurumu’nun kurulması, Merkez Bankası Başkanı’nın atanması, Cumhuriyet Güvenlik Kurulu’nun yaşama geçirilmesi, geçmiş hükümetler döneminde yapılan hukuka aykırı işlemlerin geri alınması da konularda çelişkiler ortaya çıktı. Öte yandan, Sayıştay yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası, Siyasal Partiler Yasası, İş Mahkemeleri, Çocuk Mahkemeleri, Ticaret Mahkemeleri gibi mahkemelerin kurulması, Ombudsman’ın atanması, Polis Genel Müdürü’nün atanması gibi konularda herhangi bir SONUÇ alınmadığı gözlemlendi.

TAAHHÜTLERİNE UYMA ORANI ÇOK DÜŞÜK

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı icraatları ise; Sanayiye teşvik desteği, yarım kalmış otellere faiz kredisi desteği, eko turizm bağlamında alternatif doğa yürüyüş parkurlarının yapımı, birçok uluslararası fuar organizasyonuna katılım, eski eser tamiratları, Güzel Sanatlarla ilgili Derneklere 200 Bin TL. dağıtmak için çağrı yapılması, çeşitli kurum-kuruluşlara devlet desteği sağlanması ve Kültür Dairesi’nin ülke genelinde faaliyetlerinin sürdürülmesi olarak sıralanmış. Hükümet programında 79 vaat sıralayan bu bakanlıklar zincirinin de taahhütlerine uyma oranı çok düşük. AB Uyum Mevzuatı adı altında çıkarılması gereken birçok yasadan henüz çıkartılan yok. Ülkede mevcut olan Gençlik Merkezlerinin çeşitlendirilmesinden bahsedilirken meclisten gizlenen bir protokolle bu merkezlerin Türkiye kontrolüne verilmesine çalışılıyor. Kültür konuları hükümet programında 10 vaat ile en düşük seviyede yer alırken, Kültür Dairesi Müdürlüğü’ne de bir Matematik öğretmeninin aylar sonra atanması bu başlığa verilen önem derecesini gösteriyor.

MALİYENİN HALKA SUNDUĞU TAM FİYASKO

Maliye Bakanlığı icraatları arasında son dönem icraatları olarak gösterilen, sıkı mali disiplin ve politikalar nedeni ile yerel gelirlerde artış gösterilmekte ancak Maliye Bakanı yapmış olduğu açıklamalarda; 2014 yılı bütçe açığını 356 Milyon 200 Bin olarak öngörüyor. Uzlaşma ve vergi barışı altında halka sunulmaya çalışılan ise tam bir fiyasko olarak nitelendiriliyor. Sadece 2 kişiye toplamda 67 Milyon 700 Bin TL. vergi affı sağlanacağı iddiaları kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Hele hele Zeren Mungan ve Aziz Gürpınar’ın hükümette bulunmadıkları bir dönemde Ticaret Odası için hazırladıkları bir raporda “vergi affını” ahlak zafiyetinin nedeni olarak nitelendirmeleri ve karşı çıkışları hatırlandıkça, hükümete bu konudaki tepkiler daha da artıyor. Kamu İhale Tüzüğü’nün yenilenmesi bir başarı olarak sunulurken AB Uyum Yasalarından olan Kamu İhale Yasası’nın henüz Genel Kurula gelme aşamasında bulunmaması bir çelişki olarak nitelendiriliyor.

ÇELİŞKİLİ TAVIR GÜVENSİZLİĞİ ARTIRIYOR

İçişleri Bakanlığı icraatları arasında gösterilen en öne çıkan hususun; kimlik kartları oluşu fakat henüz bu kartların dağıtımına başlanmaması şüphelere neden oluyor. Yurttaşlık Yasası ile ilgili Hükümet Programı’ndaki vaatlerin buzdolabına konması ve yine bir affın gündeme taşınması ise, hükümetin bu çelişkili tavrı neticesinde güvensizliğin artmasına neden oluyor. İskân Encümenliği ’ne atanan 16 üye devlete 2 Milyon TL.’lik bir yük getiriyordu. Yeni düzenleme ile artık bu üyeler bakanlık bünyesinden atanarak bu israfa son verilecek. Tapu kayıt harçlarında yapılan indirim de bakanlığın icraatları arasında sayılıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA SOMUT BİR ŞEY YOK

Dışişleri Bakanlığı icraatları arasında; ABD üst düzey ziyareti, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılım, AB ile ilişkiler ve temaslar bir başarı olarak sunulurken, bu temas ve ziyaretlerin somut ne gibi katkıları olduğundan hiç bahsedilmiyor.

EĞİTİMDE SİSTEM BOZUK DEĞİL(MİŞ)

Milli Eğitim Bakanlığı icraatları sayfasında hala daha Sayın Mustafa Arabacıoğlu’nun resmi yayınlandığına göre rapor hazırlanırken SİSTEM’in henüz bozulmadığı düşünülüyor. Burada en dikkat çekici icraat ise EĞİTİM ŞURASI olarak dikkat çekiyor. Bu yıl 5’ncisi yapılan şura kararları hakkında toplumun neden bilgilendirilmediği, geçmiş 4 şura kararlarının ne derece yerine getirilip getirilmediği bir sır olarak kalmakta ve şura sonucu olarak halkın aklında sadece ANDIMIZIN KALDIRILMASI olayının şuraya damgasını vuruşuyla hafızalara kazınmaktadır. İlkokul öğretim programlarının gözden geçirilip yeniden hazırlanması amacı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne yaklaşık 2 Milyon 500 Bin liraya yakın bir kaynak aktarılması ise, bu projenin eğitime ne gibi bir katkı sağlayacağı konusunda merakları arttırıyor. Üniversite öğrenci sayısındaki artışın neden 2010 yılına göre kıyaslandığı ise dönem dışına taşıldığından anlamını yitiriyor. Zaten öğrenci sayılarının artışında bakanlığın hiçbir etkinliğinin bulunmadığı çok net biliniyor.

SAĞLIKTA ESKİ VE YENİ ÇELİŞKİSİ

Sağlık Bakanlığı icraatları ise şöyle sıralanmış; randevulu sisteme geçiş, Güzelyurt’a yeni hastane, Onkoloji Hastanesinin inşaatına başlanması, Ebola Salgınına karşı alınan tedbirler, otomasyon sisteminin geliştirilmesine yönelik tedbirler, yerinde sağlık projesi, yeni 2 adet MR cihazı alımı, Organ Nakli olarak bilinen yasanın genel kuruldan geçirilmesi. Hâlbuki günlük basın takip edildiğinde rahatlıkla görülmektedir ki sağlıktaki sorunlar her geçen gün büyümekte, kanser, kalp gibi öldürücü hastalıklar hızla artmaktadır. Güzelyurt’a hastane projesi halkın yoğun tepkisi ile karşılaşmış olup Hükümet Programı’nda başlama tarihi Kasım 2013 olarak gösterilen Onkoloji Hastanesi’ne bile henüz başlanabilmiş ve yaklaşık 11 aylık bir gecikmeye neden olunmuştur. İddialara göre hastane maliyetinin artacağı ve ilk ek ödeneğin çıkartıldığı bunun daha da artacağı tahmin edilmektedir. Otomasyon Sistemi için yargıya başvurulduğu öğrenilirken bunun eski sistemden bağımsız olup olmadığı soruları ise halen cevapsız.

BUNLARIN ANALİZİ BİLE GEREKSİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı icraatları şu şekilde anlatılmış; GÜVENLİ ve ÇAĞDAŞ bir ÇALIŞMA YAŞAMI. Bu sözden sonra bu bakanlığın icraatlarını incelemeye ve değerlendirmeye gerek var mı? Genç Cuma öleli 29 gün geçmesine rağmen sorumlular nerede? Suriyeli vatandaşın ağır iş makinesi altında can vermesinin hesabı kimden soruldu? Çalışma yaşamında AB İLE TAM UYUM denilen bir hayal manzumesini analiz etsek ne olur etmesek ne olur?

BAHSİ GEÇEN İCRAATLAR SONUÇ GETİREMİYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı icraat olarak 25 Bin abonelik santral alımı yapan Telekomünikasyon Dairesi’nin bunları Serdarlı Bölgesindeki yeni sistem üzerinden hizmete sunulmayı göstermiş. Planlama ve İnşaat Dairesi’nin 22 Milyon 687 Bin 118 TL.’lik bitirilen yapım işleri ve son 11 yılda 559 kişiyi kurban verdiğimiz “ÇAĞDAŞ YOLLAR” başarı olarak gösterilmiş. Birçoğunda İhalesiz alım yönteminin kullanıldığı bu yapımların ne derece başarılı olduğu, azalmayan ölü sayısından ve bir türlü düzelmeyen iletişim hatlarından anlaşılmaktadır.

İCRAAT OLMAYAN “İCRAATLAR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ise, gündeme geldiği İLGİNÇ İHALELER ile icraat taktimi yapmaktan çekinmemekte, balya ve arpa ihalelerini inceleyip araştıracağına bunlarla övünmektedir. KIB-TEK yeniden yapılandırılmaktadır deyişi ile akıllara Kasım 2013’de Resmi Gazetede yayınladıkları PROJE adı altındaki vaatlerini hatırlatmakta ve kendileriyle yeniden çelişmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti’nden almış oldukları ek maddi kaynağı dağıtmayı da başarı olarak nitelendirmektedirler.

MARSİLYA ZİYARETİ UNUTULMUŞ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise, tecrübe ve bilgi dağarcıkları MARSİLYA ziyaretlerini unutmuş olacaklar ki bu ziyaretten hiç bahsedilmemektedir. ASRIN PROJESİ olarak nitelendirdikleri projenin neresine 1 kuruşluk katkı koydukları kamuoyunda büyük merak konusu olmaya devam etmektedir. Bakan’ın “suyu biz yönetemeyiz” açıklaması da başarılarına başarı katmıştır. Eşekler için ayrılan para ile seçim öncesi 15 çalışan istihdam edilerek eşeklerin ölüme terk edilmesi de başarıları arasında gösterilebilir. Çam Kese Böceği ile mücadelede 2 kez kaza neticesi düşen Fransız uçağı ve bu ihalelerin de ilansız ihale yöntemi olan 3(2) Direkt Alım Metodu olan alımla yapılması ise her türlü takdirin üzerindedir. Türkiye’nin göndermiş olduğu ve bu işin mücadelesinde kullanılan “Gladyatör” böcekler havadan ilaçlamada nereye saklanmaktadırlar? Yoksa o atılan ilaç bunlara karşı zararsız mıdır?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA