26 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa29°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele29°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

1 MİLYON 800 BİN TL TASARRUFA EROĞLU VETOSU

1 milyon 800 bin TL Tasarrufa Eroğlu Vetosu

29 Mayıs 2014 Perşembe 12:42

  • Mecliste görüşülen ve oy çokluğu ile geçen İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın, yeni şekli ile yalnız personel giderlerinden, yaklaşık 1 milyon 800 bin TL civarındada tasarruf sağlamasına Cumhurbaşkanından veto geldi.
  • Tasarı, İskan Encümenliği, Saptama ve Değerlendirme komisyonlarına yapılan toplamda 16 siyasi atamanın önüne geçiyor. Tasarı, yalnızca siyasi atama olarak İskan Müsteşar ile kısıtlanmasını sağlıyor.
  • 3’lü kararname ile atanan İskan Dairesi Müdürü, Tapu Dairesi Müdürü, Şehir Planlama Müdürü, Sosyal Konut Müdürü, İskan Plan Proje Müdürü gibi mevcut müdürler görev yapmaya devam edecek.

Oshan SABIRLI

Geçtiğimiz ay, İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülerek oyçokluğuyla onayladı. Yasa tasarısının onaylanmasının ardından, tasarıya Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından veto geldi.  Tasarı, yalnız personel giderlerinden, yaklaşık 1 milyon 800 bin TL civarındada tasarruf sağlamasını da içeriyordu.

Konuyla ilgili olarak Detay’a açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay tasarı hakkında bilgi verdi.  Yürürlükteki yasa kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın bünyesinde, İskan Encümenliği, Saptama ve Değerlendirme komisyonları şeklindeki üç komisyon bulunuyor. Üç komisyonun, İskan Komitesi isimli tek bir komisyona düşürülmesi hedeflendi.  Öte yandan İskan Encümenliği, Saptama ve Değerlendirme komisyonlarında toplamda 16 tane siyasi atama yapılırken, bunun yalnızca müsteşar ile kısıtlanması karara bağlandı. Yeni tasarı siyasi atamaları ortadan kaldırırken, yaklaşık 1 milyon 800 bin TL civarındada sadece personel giderinden tasarruf sağlayacak.

Meclisten geçti

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay yaptığı açıklamada, komiteler ile ilgili yasa değişikliğini yaptıklarını, bunun Meclis’te komitede tartışıldığını ve geçtiğini kaydetti. Uluçay ilgili yasanın Cumhurbaşkanlığına gittiğini ancak bu yasa tasarısının, Cumhurbaşkanlığı’ndan meclise geri döndüğünü belirtti. Uluçay, yasanın, komitede yeniden ele alınacağını ve yeniden Cumhurbaşkanlığına gönderileceğini söyledi.

Ciddi tasarruf

Bakan Uluçay, 2013 gerçekleşme verilerine göre, sadece personel gideri olarak 1 milyon 161 bin TL, 2014 bütçe öngörüsünde ise, 1 milyon 760 bin TL tasarrufun bu İskan Komitesi’nin yeni yapısı ile sağlanacağını açıkladı.

Müsteşar’a veto

Uluçay, tasarının Cumhurbaşkanlığından geri dönmesinin nedenin, komite başkanının Müsteşar olmasından kaynaklandığını kaydetti. Uluçay, “Komite başkanı müsteşar olacaktı. Komite başkanı müsteşarın siyasi atama olduğunu söylediler bize. Bizde kendilerine, burada sadece müsteşar siyasi atama ama diğerinde tümünün siyasi olduğunu belirttik” dedi. Bakan Uluçay, yasanın Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi öncesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile istişaresinin yapılamadığını, kararın geri dönmesi ile Eroğlu ile yapılan görüşmede,  konunun detayları ile kendisine aktarıldığında kaydetti. Uluçay, bunun bir an önce komiteden geçerek, Cumhurbaşkanı’nın önüne gitmesi halinde imzalayacağını söylediğinin de altını çizdi.

“Reform öngörüyoruz”

Uluçay “Bakanlığımız bünyesinde, İskan Encümenliği, Saptama ve Değerlendirme komiteleri bulunuyor. Saptama ve değerlendirme komitelerine içeriden atama yapılıyor ve atanan şahıslar ekstra ücret alıyor. İskan Encümeni’ne dışarıdan atama yapılıyor ve buradaki kişiler maaşlı çalıştırılıyor. Üstelik bu kişilere hatırı sayılır bir maaş uygulaması uygulanıyordu. Bu atamalar siyasi atamaydı. 3 siyasi komitede toplam 16 siyasi atamaya İçişleri Bakanı karar veriyordu. Biz bunu kaldırdık. Çünkü bütçeyi rahatlatmak açısında bir reform öngörüyoruz. Hem bir mali disiplin öngörüyoruz.

“Siyasi atamaları ortadan kaldırmak kolay değil”

Ülkede bu tür atraksiyonların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hep konuştuğumuz ama göreve gelindiği zaman bir değişiklik yapılmayan unsurlardır bunlar. Çünkü her siyasi, siyasi atamaların devam etmesini ister. Siyasi atamaları ortadan kaldırmak kolay değil. Ama biz bunu yaptık. Ve yasa değişikliği ile bunu kaldırdık. İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde görüşüldü. Cumhurbaşkanı ayni şekilde kendisine gitmesi halinde imzalayacağını ifade etti” dedi.

Bakan Teberrüken Uluçay İskan Komitesi hakkında da bilgi verdi. Uluçay, “komitenin, gerek eşdeğerciler, gerekse herhangi bir şekilde puana sahip olup, mülk sahibi olamayanları, ve mal edinme, yani tapu alma eğer hakkı olanların kiralama, bir şekilde geçmişten kalan uygulamalarda yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmede çalışma yapacağını” söyledi.

Sıkıntılar çözülecek

Mal mülk konusunda yaşanan bireysel sıkıntılarda bu komite tarafından ele alınacak. Komite bu konuların dosyalarını tek tek ele alarak değerlendirecek ve sonuçlandıracak.

Eşdeğercilere öncelik

Uluçay, “Yasada hangi yetki varsa onu yapar. Eşdeğerciler önceliklidir. Eşdeğer herhangi bir malı, eşdeğer puan karşılığı almak istiyorsa ve yasada da hakkı varsa ona göre değerlendirilir. Tahsisten hak sahibi ise ona göre değerlendirir. KKTC’ye at bir mülkü kiralamak isteyen vatandaş yine bu komisyona gider. Bu komisyon artık çok daha sistemli çalıştırılacak” dedi.

DİPNOT: İskan Komisyonu’nda, İskan Müsteşarı başkanlığında, 3lü kararname ile atanan İskan Dairesi Müdürü, Tapu Dairesi Müdürü, Şehir Planlama Müdürü, Sosyal Konut Müdürü, İskan Plan Proje Müdürü gibi mevcut müdürler görev alacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA