26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

“1 KÂĞIT ZARF İÇİN 3 MİLYON EURO GİTTİ!”

“1 Kâğıt zarf için 3 milyon Euro gitti!”

10 Temmuz 2014 Perşembe 15:42

Kıb-Tek’in çıktığı akıllı sayaç ihalesinde, teklifleri açılmadan diskalifiye edildikleri için mahkemeye başvuran üç firmadan biri olan E&S Firması Direktörü Faik Gönç gazetemize konuştu.

Tekliflerinin şeffaf dosya içerisinde sunulduğu gerekçesiyle değerlendirmeye alınmadığı ve firmalarının devre dışı bırakıldığını belirten Faik Gönç, “Bir zarf gerekçesiyle teklifimiz geçersiz sayılmamış olsaydı, devlet 3 Milyon Euro kâr edecekti” dedi

Taner ULUTAŞ-Rana SARRO

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) 4 Temmuz 2014 tarihli Uzaktan Erişimli Akıllı Sayaç İhalesi’nde teklif veren E&S Firması, teklifin kâğıt zarf içerisinde verilmediği gerekçesiyle, ihaleden diskalifiye edildiğini belirterek, mahkemeye başvurduğunu söyledi.

Kıb-Tek’in toplam 140 Bin 300 adet akıllı sayaç için çıktığı ihale hakkında mahkeme tarafından ara emri tebligatı verilirken; ihaleye teklif veren 5 firmadan 3’ü tekliflerinin açılmaması ve değerlendirmeye alınmaması nedeniyle mahkemeye başvurdu.

3 firmanın farklı gerekçelerle tekliflerinin açılmadığı belirtilirken; teklifi açılmayarak ihaleden diskalifiye edilen E&S Firması sahibi Faik Gönç gazetemize konuştu. Tekliflerinin ihale şartnamesine uygun olmadığı gerekçe gösterilirken; E&S Firması sahibi Faik Gönç, şeffaf dosya içerisinde teklif sunduğu gerekçesiyle teklifinin değerlendirmeye alınmadığını belirtti.

Şartnamenin gereklerinin yerine getirilmediği gerekçeleriyle teklifinin geçersiz sayılmasına tepki gösteren Faik Gönç, “Bir zarf gerekçesiyle teklifimiz geçersiz sayılmamış olsaydı, devlet 3 Milyon Euro kar edecekti” dedi.

E&S Ltd. Firması Sahibi Faik Gönç, Mahkeme’den alınan Ara emri tebligatı üzerine 15 Temmuz’daki Mahkeme kararının beklendiğini belirtti.

“İhale iptal edilerek tekrardan açılsın”

Elektrik Kurumu Müdürlüğü’nün yanı sıra, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı, Sayıştaylık, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, El-Sen, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği ve Elektrik Mühendisleri Odası’na dilekçe verilerek; firmanın teklifinin değerlendirmeye alınması veya ihalenin iptal edilerek tekrardan açılması talep edildi. Dilekçe’de şöyle deniyor:

“Şartname tek bir firmayı işaret ediyor”

“KKTC tarihinin en büyük mal alım ihalesi olan akıllı sayaç ihalesi, 30 Mayıs 2014 tarihinde yapılmak üzere ilan edilmiş ancak düzenlenen şartnamenin tek bir firmayı işaret etmesinden dolayı her kesimden tepkilere maruz kalmıştır. Yayınlanan addendumlarla şartnamede değişiklikler yapılarak ilk önce 20 Haziran 2014 tarihine, daha sonra da 4 Temmuz’a ertelenmiştir. Bu ihale için 9 firma şartname almış ancak bizimle birlikte 5 firma ihaleye katılabilmiştir.

4 Temmuz 2014 tarihinde Kıb-Tek’te Satınalma Komisyonu tarafından teklifler açılmış, ancak ihalenin özüne hiçbir etkisi olmayan sudan sebeplerden dolayı bizimle birlikte 3 firma diskalifiye edilmiştir.

“Komisyonun görevi en uygun malzemeyi en iyi fiyata almaktır”

Fiyat teklifimiz, teknik bilgileri içeren dosyamız ve numunelerimiz açılıp incelenmeden iade edilmiştir. Hâlbuki kamuyu temsil eden Satın Alma Komisyonlarının esas görevi en uygun malzemeyi en iyi fiyata almaktır. Bu ihalede de, kurumun ve halkın parasını en iyi şekilde kullanmaktır.

İhale toplantı salonundan çıkılmadan önce, isteğimiz üzerine gelen Tasdik Memuru (Noter) Ferhat Şehsuvaroğlu, iade edilen Finansal Teklifi Klasörümüzü açarak verilen teklif fiyatlarımızı zapt-ı rap altına almış ve onaylamıştır.

“Diskalifiye gerekçesi trajikomik”

Firmamızın diskalifiye edilme gerekçesi trajikomiktir. Teklif fiyatımızın Finansal Teklif Klasörünün içine, kapalı kağıt zarf içerisinde değil de şeffaf dosya (föy) içerisinde konmuş olmasıdır. Finansal teklif klasörümüzün açılması esnasında teklif fiyatının kağıt zarf içerisinde değil de şeffaf dosyada (föyde) olduğu görülünce, heyette yeralan bazı üyeler kağıt dosyaya konulması için bize talepte bulunmuş ve bir kağıt zarf vererek teklif fiyatını klasörden çıkarıp verilen kağıt zarfa konulmasını istemiştir.”

“Aniden vazgeçildi”     

“Şirket yetkilisi heyetin huzurunda Finansal Teklif Klasöründen teklif fiyatını çıkarıp verilen kâğıt zarfa koyarken aniden vazgeçilmiş ve kâğıt zarf geri alınarak, diskalifiye edildiğimiz söylenmiştir.

“9 Milyon TL fiyat farkı!”

Teklif fiyatımız ve değerlendirmeye alınan diğer 2 firmanın okunan teklif fiyatlarından görüleceği gibi çıkan fiyat farkımız yaklaşık olarak 3 Milyon Euro – 9 Milyon TL civarındadır. Gerek KKTC Elektrik Kurumu, gerekse devletimiz ve halkımız için bu meblağ göz ardı edilemeyecek kadar korkunçtur.

“Teklifimizin değerlendirmeye alınmasını talep ediyoruz”

Bu şartlar altında, KKTC Elektrik Kurumu ve kamu yararı düşünülerek, aşırı bir kar veya birilerine rantı önlemek adına talebimiz; tasdik memuru tarafından onaylanmış, teklifimizin değerlendirmeye alınması veya ihalenin iptal edilerek tekrardan açılmasıdır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA